Pierś z gęsi będzie miękka i soczysta, jeśli zadbamy o to, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso oraz nie będziemy się spieszyć podczas pieczenia. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, a pory mięsa warto wcześniej zamknąć, zrumieniając pierś na mocno rozgrzanej patelni.
Pierś z gęsi pieczona, aby była soczysta i aromatyczna, musi być odpowiednio zamarynowana. W tym celu warto zaopatrzyć się w takie zioła i przyprawy, jak majeranek, estragon, gorczyca, liść laurowy, jałowiec, rozmaryn i czosnek, w marynacie do gęsi powinien znaleźć się również miód i sok z cytryny.
Przed marynowaniem pierś z gęsi warto zanurzyć na kilka godzin w zimnej wodzie z solą. Po wyjęciu z wody pierś nacieramy wybranymi przyprawami. Pomocne może być zrobienie niewielkich nacięć w mięsie, aby aromat ziół i przypraw miał do niego łatwiejszy dostęp. Pierś z gęsi powinna leżakować w marynacie przynajmniej 12 godzin. Z lodówki marynowane mięso należy wyjąć na godzinę przed obróbką termiczną. Ważne, by przed pieczeniem pierś z gęsi dokładnie oczyścić ze składników marynaty, które podczas pieczenia mogłyby się przypalić i nadać gęsinie gorzki posmak.
Gdy leży przed nami zamarynowana i oczyszczona pierś z gęsi, jej pieczenie nie powinno nam nastręczać większych problemów. Najpierw na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i obsmażamy mięso z obu stron, od strony skóry do wytopienia się tłuszczu, z drugiej strony 2 minut.
Następnie pierś układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Najlepiej piec ją pod przykryciem (można do tego użyć folii aluminiowej lub pokrywki od naczynia żaroodpornego) i zdjąć przykrycie na 10 minut przed końcem pieczenia. Mięso nie straci swej soczystości, wierzch nie wysuszy się, natomiast ładnie się zarumieni. Warto piec pierś z gęsi z kawałkami jabłek i pomarańczy, a po upieczeniu zaczekać z krojeniem 10 minut.
Jak przyrządzić pierś z gęsi? Przepis nie jest zbyt skomplikowany.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi płuczemy, osuszamy, ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę. Sok z cytryny mieszamy z miodem, czosnkiem, tymiankiem, papryką i solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy piersi, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmujemy je godzinę przed pieczeniem.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy pokrojone w cząstki jabłko i pokrojoną w piórka cebulę. Piersi obsmażamy z obu stron na patelni, następnie układamy je na jabłkach i cebuli. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy pod przykryciem około 40 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na dwie godziny, aby mięso wchłonęło soki. Piersi kroimy po skosie na plastry. Jabłka i cebulę miksujemy z wypieczonymi sokami, w razie potrzeby doprawiamy i podajemy jako sos do mięsa.
Czy jest tylko jeden sposób, by przyrządzić pierś z gęsi? Przepisy różnią się między sobą, przede wszystkim w kwestii marynaty do mięsa. Bardziej wyrazisty smak gęsiny uzyskamy, sięgając po pomarańcze i musztardę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zioła i przyprawy ucieramy w moździerzu. Do miseczki dajemy miód, sok z pomarańczy, oliwę, ocet, musztardę, pokrojony w plasterki czosnek, zioła i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy piersi dokładnie, zużywając całość. Mięso marynujemy pod przykryciem w lodówce całą noc.
Godzinę po wyjęciu z lodówki piersi obsmażamy z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, pomarańczę w kawałkach i cebulę pokrojoną w piórka, polewamy tłuszczem z patelni, przykrywamy i pieczemy w piekarniku na 180 stopni około 45 minut (ostatnie 10 minut bez przykrycia).
Całkiem prosty jest też przepis na pierś z gęsi w winnej marynacie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę ostrym nożem, nacieramy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem i rozmarynem, a następnie odstawiamy do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie oczyszczamy mięso z przypraw, ponownie układamy je w naczyniu i zalewamy winem - ma wystawać jedynie skórka. Odstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie mięso odsączamy z marynaty i odstawiamy na ok. pół godziny (musi nabrać temperatury pokojowej). Piersi kładziemy skórą do dołu na mocno rozgrzanej patelni, smażymy na średnim ogniu sześć minut, a potem przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne sześć minut. Podsmażone piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza pół godziny. Upieczone mięso wykładamy na deskę i po 10 minutach kroimy w cienkie plasterki.
Zobacz też: Tego kotleta każdy Polak musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poczuj się, jak na wakacjach w górach!