Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? To danie skradnie serce każdego łasucha

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Jak powszechnie wiadomo, jest wiele możliwych opcji na pyszne potrawy z mięsem mielonym, ale tylko niektóre dania będą w stanie skraść serca prawdziwych łasuchów. Co wybrać? To bardzo proste.

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Zapiekanka z przyprawami nasyci każdego!

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Jeżeli szukacie szybkiego przepisu na obiad, to ta znakomita receptura będzie dla was idealna. Zapiekanka jest banalna w wykonaniu i zarazem szybka, a wychodzi zawsze dobrze.

Składniki:

  • 250 g makaronu rurki
  • olej roślinny
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • mozzarella
  • kilka liści bazylii
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone i dopraw przyprawami.
  3. Dodaj pomidory z puszki i passatę.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  5. W naczyniu połącz makaron z sosem. Całość wymieszaj i posyp serem.
  6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  7. Po upieczeniu posyp umytą i posiekaną natką pietruszki i dodaj liście bazylii.

Kotlety mielone - takie jak u mamy!

Co zrobić z mięsem mielonym na obiad? Kotlety mielone, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku tak soczyste, że rozpływają się w ustach, to chyba najlepszy pomysł na udany posiłek. Mamy rewelacyjny przepis, który pomoże ci w zrobieniu takiego dania.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek

Czas na kotlety!

  1. Mięso przełóż do miski.
  2. Dodaj przyprawy i jajko.
  3. Cebule obierz, posiekaj na drobno i dodaj do mięsa.
  4. Całość dokładnie wyrób.
  5. Następnie uformuj kotlety.
  6. Obtocz je w bułce tartej. Delikatnie spłaszcz.
  7. Przejdź do smażenia kotletów z dwóch stron.
  8. Następnie weź ręcznik papierowy i ułóż usmażone kotlety na nim.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone klasyczne z bułką

Składniki:

  • 1 bułka
  • sól, pieprz
  • mleko - do namoczenia bułki
  • 500 g mielonego mięsa - dowolny rodzaj
  • 1 średnia cebula
  • zimna woda
  • bułka tarta
  • jajko
  • smalec - do smażenia

Wykonanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut.
  2. Mięso umieść w misce, dodaj startą cebulę. Dołóż jajko i przyprawy.
  3. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę.
  4. Dolej odrobinę zimnej wody.
  5. Wyrób dokładnie mięso. 
  6. Uformuj kotlety. 
  7. Obtocz kotlety w bułce tartej.
  8. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kotlety z dwóch stron.
  9. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  10. Ustaw piekarnik na 150 stopni.
  11. Umieść kotlety w naczyniu. Piecz przez kwadrans. Kotlety można zapiec z serem.

Kotlety mielone z natką pietruszki:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia, oregano
  • natka pietruszki
  • smalec - do smażenia
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i posiekaj na bardzo drobno.
  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj trochę bułki tartej, jajko i przyprawy.
  3. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do mięsa.
  4. Wyrób dobrze mięso.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Smaż kotlety 4-6 minut z dwóch stron.

Zobacz też: Przepis dla zabieganych na najszybszy obiad świata. Prościej się chyba nie da

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.