Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Zapiekanka z przyprawami nasyci każdego!
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Jeżeli szukacie szybkiego przepisu na obiad, to ta znakomita receptura będzie dla was idealna. Zapiekanka jest banalna w wykonaniu i zarazem szybka, a wychodzi zawsze dobrze.
Składniki:
- 250 g makaronu rurki
- olej roślinny
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- czosnek
- sól, pieprz, oregano
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- pół szklanki passaty pomidorowej
- mozzarella
- kilka liści bazylii
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Czosnek i cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone i dopraw przyprawami.
- Dodaj pomidory z puszki i passatę.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- W naczyniu połącz makaron z sosem. Całość wymieszaj i posyp serem.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu posyp umytą i posiekaną natką pietruszki i dodaj liście bazylii.
Kotlety mielone - takie jak u mamy!
Co zrobić z mięsem mielonym na obiad? Kotlety mielone, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku tak soczyste, że rozpływają się w ustach, to chyba najlepszy pomysł na udany posiłek. Mamy rewelacyjny przepis, który pomoże ci w zrobieniu takiego dania.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz, majeranek
Czas na kotlety!
- Mięso przełóż do miski.
- Dodaj przyprawy i jajko.
- Cebule obierz, posiekaj na drobno i dodaj do mięsa.
- Całość dokładnie wyrób.
- Następnie uformuj kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej. Delikatnie spłaszcz.
- Przejdź do smażenia kotletów z dwóch stron.
- Następnie weź ręcznik papierowy i ułóż usmażone kotlety na nim.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone klasyczne z bułką
Składniki:
- 1 bułka
- sól, pieprz
- mleko - do namoczenia bułki
- 500 g mielonego mięsa - dowolny rodzaj
- 1 średnia cebula
- zimna woda
- bułka tarta
- jajko
- smalec - do smażenia
Wykonanie:
- Bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut.
- Mięso umieść w misce, dodaj startą cebulę. Dołóż jajko i przyprawy.
- Dodaj odciśniętą z mleka bułkę.
- Dolej odrobinę zimnej wody.
- Wyrób dokładnie mięso.
- Uformuj kotlety.
- Obtocz kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kotlety z dwóch stron.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Ustaw piekarnik na 150 stopni.
- Umieść kotlety w naczyniu. Piecz przez kwadrans. Kotlety można zapiec z serem.
Kotlety mielone z natką pietruszki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, czosnek, bazylia, oregano
- natka pietruszki
- smalec - do smażenia
- 1 cebula
Wykonanie:
- Cebule obierz i posiekaj na bardzo drobno.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj trochę bułki tartej, jajko i przyprawy.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do mięsa.
- Wyrób dobrze mięso.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż kotlety 4-6 minut z dwóch stron.
Zobacz też: Przepis dla zabieganych na najszybszy obiad świata. Prościej się chyba nie da