Kiedy myślimy o dodatkach do mięs, na przykład smakołyków z grilla lub z patelni, najczęściej stawiamy na świętą trójkę, czyli ketchup, musztardę i majonez. Jeśli tak lubisz, twoja sprawa, musisz jednak wiedzieć, że istnieje dużo lepszy, lżejszy i absolutnie przepyszny sos, który zrobisz bez najmniejszego problemu. W Ameryce Południowej to niemal świętość, bo nic tak nie pasuje do steków, jak zielony sos.
P Kyriakos / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia amerykańska kojarzy nam się z tłustymi, lecz smacznymi daniami typu fast food oraz z gotowcami o fatalnym składzie. Tak jest w przypadku kuchni północnoamerykańskiej, jeśli zaś wybierzemy się na południe, na przykład do Argentyny, sytuacja zmieni się diametralnie. Argentyna słynie ze świetnej jakości wołowiny i innych mięs, które najczęściej grilluje się i podaje ze świeżymi dodatkami i warzywami. Klasycznym dodatkiem do grillowanego mięsa jest tam sos chimichurri na bazie pietruszki, kolendry, chili i czosnku oraz oliwy. Ten lekki, orzeźwiający sos to coś tak pysznego, że jak tylko spróbujesz, będziesz dodawać go do wszystkiego - nie tylko do steków lub karkówki, lecz nawet do parówek i jajek na twardo.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pastę z awokado. Z tym sosem wyszła obłędna
Zielony sos do mięs i nie tylko. Jak zrobić chimichurri?
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki,
pół pęczka kolendry,
5 małych gałązek świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego,
4 średnie ząbki czosnku,
1 średnia papryczka chili lub pół łyżeczki płatków chili,
sól i pieprz do smaku,
100 ml oliwy z oliwek,
ok. 25 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina.
Sos chimichurri - sposób wykonania:
Świeże zioła opłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie możliwie jak najdrobniej posiekaj ostrym nożem. Pamiętaj, by zioła siekać tylko raz - inaczej cały ich sok i aromat "wkroisz" w deskę.
Posiekane zioła włóż do miski. Następnie zajmij się czosnkiem. Możesz go zmielić w prasce, ja jednak polecam jak najdrobniej go posiekać, ponieważ siekany czosnek ma więcej smaku. Dodaj do ziół.
Jeśli używasz świeżej papryczki chili, także drobno ją posiekaj i, w zależności od twoich upodobań, dodaj ją do reszty z pestkami lub bez - w pestkach jest najwięcej kapsaicyny odpowiadającej za ostry smak.
Do miski z posiekanymi składnikami dodaj ocet oraz oliwę z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej grubo mielonym. Całość dokładnie wymieszaj i już możesz podawać.
Sos chimichurriSvetlana Monyakova / Shutterstock
Sos chimichurri świetnie pasuje także do ryb i owoców morza, zwłaszcza do krewetek i kalmarów. Doskonale podkreśla także smak grillowanych i pieczonych warzyw, na przykład steków z kalafiora albo frytek z batatów lub marchewki.