-
Haps
-
Jak przygotować
- Wędzonka to nie wszystko. Na tych mięsach zrobisz najlepszą grochówkę. Pozazdrości nawet babcia
Wędzonka to nie wszystko. Na tych mięsach zrobisz najlepszą grochówkę. Pozazdrości nawet babcia
Grochówka to klasyka babcinej kuchni i wojskowych stołówek, i chociaż nie każdy uważa ją za przysmak, wierzę, że dzisiejszy przepis to zmieni. Jest łatwą zupą, bardzo sycącą i aromatyczną, ale oprócz grochu i przypraw ważne jest oczywiście mięso. Wędzonka to podstawa, fakt, ale sama wędzonka nie zapewni sukcesu. Przyda się jeszcze porządny kawał mięsa z kością.
Grochówka to klasyka tradycyjnej polskiej kuchni i kojarzy nam się z domowymi posiłkami, którymi raczyły nas nasze babcie i mamy. Ci, którzy mieli okazję odbyć służbę wojskową, pewnie także miło wspominają grochówkę gotowaną w wielkim kotle. Jednak dziś podpowiemy wam, jak zrobić grochówkę tak pyszną, że każda babcia i każdy kapral pozazdrości. Co jest ważne? Oczywiście esencjonalny wywar na wędzonce i mięsie z kością. Do grochówki najlepiej użyć żeber albo wieprzowych, albo wołowych. Jeśli stawiasz na nieco bardziej budżetową wersję, postaw na żeberka wieprzowe. Taka grochówka aż prosi się o zjedzenie.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na zupę serową
Grochówka - mocno mięsna zupa w sam raz na zimowy obiad
Składniki:
- ok. 500 g łuskanego grochu,
- ok. 800 g żeberek wieprzowych,
- 500 g wędzonych żeberek,
- 2 laski wędzonej kiełbasy,
- kawałek wędzonego boczku (ok. 150 g),
- 1 cebula,
- pęczek włoszczyzny,
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.
Grochówka na żeberkach i wędzonce - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz groch. Wsyp go do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia zacznij przygotowywać zupę. Włóż do garnka pokrojone żeberka i zalej je wodą. Możesz dodać także trochę wędzonych kości dla wzmocnienia aromatu. Następnie całość zagotuj i kiedy zbierze się szum, zdejmij go i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Do wywaru dodaj groch (wcześniej warto go przepłukać) oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso i groch zaczną robić się miękkie.
- Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Boczek wytop na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez ok. 7 minut. Następnie dodaj majeranek i kiedy przyprawa uwolni swój aromat, dodaj całość do zupy.
- Do zupy dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Kiedy groch będzie już miękki, dodaj posiekaną natkę, gotuj jeszcze chwilkę i podawaj, najlepiej z grubą pajdą świeżego chleba.