Kofty z grilla. Co zrobić, żeby mięso było pyszne i soczyste? Jakie mięso wybrać?

Kofty to popularne danie w kuchni greckiej i tureckiej. Są to szaszłyki z mięsa mielonego, najczęściej przygotowywane z jagnięciny lub wołowiny. W Polsce najczęściej przygotowuje się je z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego. Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Jak je przygotować?

Kofty. Jakie mięso na kofty z grilla?

Kofty to inaczej podłużne pulpety z mięsa mielonego, najczęściej baraniny lub jagnięcin, z dodatkiem cebuli i przypraw, które bez problemu przygotujemy na grillu klasycznym czy grillu elektrycznym. Kofty są przygotowywane także z wołowiny, ale to mniej popularny wybór.  Polsce kofty często są też przygotowywane z wieprzowiny, ale to mało oryginalne rozwiązanie. Najczęściej poleca się wykorzystanie jagnięciny lub baraniny, żeby w pełni spróbować tego dania. Dodatkiem mięsa są aromatyczne przyprawy takie jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu nabierają one swojego niepowtarzalnego zapachu i smaku. 

 Jak zrobić kofty? Przepis na kofty z grilla

SKŁADNIKI

  • 1 kg jagnięciny lub baraniny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od zmielenia mięsa. Jeśli jagnięcina czy baranina jest wyraźnie zbyt chuda, możesz do jej mielenia kawałek słoniny. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą razem z przyprawami w misce i odstawiamy przykryte folią do lodówki, na minimum godzinę. Z mięsa formujemy kiełbaski i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Grillujemy do zarumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste. Przed grillowaniem, kofty można skropić odrobiną oliwy.

Jeśli używamy grilla elektrycznego, to kofty smażymy na rozgrzanym posmarowanym olejem grillu, na średnim ogniu przez 4 minuty z jednej strony, przewracamy i grillujemy przez kolejne 3 minuty.

Zobacz wideo Znacie te triki?

Z czym podawać kofty z grilla?

Koftę podajemy oczywiście na ciepło. Doskonałym dodatkiem będą grillowane warzywa oraz obowiązkowo orzeźwiający sos. Doskonałą propozycją będzie podanie kofty wraz z młodymi i słodkimi ziemniakami, cukinią oraz słodką papryką. Jeśli chcecie możecie tę warzywną bazę zmodyfikować i wzbogacić np. o różyczki kalafiora, bakłażana lub pomidory.  

Sos do kofty. Jaki będzie najlepszy?

Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pastą z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym.

Podpowiadamy jak przygotować ten ostatni. Czego będziemy potrzebować? Przepis na jedną porcję, czyli średniej wielkości miseczkę:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego)
  • garść posiekanej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz 

Wszystko mieszamy ze sobą, odstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe. 

Zobacz też: Ryba na grilla - jak zrobić perfekcyjnego grillowanego łososia? Mamy na to sprawdzony sposób!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.