Kofty to inaczej podłużne pulpety z mięsa mielonego, najczęściej baraniny lub jagnięcin, z dodatkiem cebuli i przypraw, które bez problemu przygotujemy na grillu klasycznym czy grillu elektrycznym. Kofty są przygotowywane także z wołowiny, ale to mniej popularny wybór. Polsce kofty często są też przygotowywane z wieprzowiny, ale to mało oryginalne rozwiązanie. Najczęściej poleca się wykorzystanie jagnięciny lub baraniny, żeby w pełni spróbować tego dania. Dodatkiem mięsa są aromatyczne przyprawy takie jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu nabierają one swojego niepowtarzalnego zapachu i smaku.
SKŁADNIKI
Zaczynamy od zmielenia mięsa. Jeśli jagnięcina czy baranina jest wyraźnie zbyt chuda, możesz do jej mielenia kawałek słoniny. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą razem z przyprawami w misce i odstawiamy przykryte folią do lodówki, na minimum godzinę. Z mięsa formujemy kiełbaski i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Grillujemy do zarumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste. Przed grillowaniem, kofty można skropić odrobiną oliwy.
Jeśli używamy grilla elektrycznego, to kofty smażymy na rozgrzanym posmarowanym olejem grillu, na średnim ogniu przez 4 minuty z jednej strony, przewracamy i grillujemy przez kolejne 3 minuty.
Koftę podajemy oczywiście na ciepło. Doskonałym dodatkiem będą grillowane warzywa oraz obowiązkowo orzeźwiający sos. Doskonałą propozycją będzie podanie kofty wraz z młodymi i słodkimi ziemniakami, cukinią oraz słodką papryką. Jeśli chcecie możecie tę warzywną bazę zmodyfikować i wzbogacić np. o różyczki kalafiora, bakłażana lub pomidory.
Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pastą z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym.
Podpowiadamy jak przygotować ten ostatni. Czego będziemy potrzebować? Przepis na jedną porcję, czyli średniej wielkości miseczkę:
Wszystko mieszamy ze sobą, odstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe.
Zobacz też: Ryba na grilla - jak zrobić perfekcyjnego grillowanego łososia? Mamy na to sprawdzony sposób!