Majówka 2022. Największe błędy, jakie możesz popełnić podczas grillowania. Jak ich uniknąć?

Powoli rusza otwarcie sezonu grillowego. Nadchodzący długi weekend będzie świetną okazją, aby wrzucić coś na ruszt. Warto zatem odpowiednio przygotować się do pieczenia potraw. Jakich błędów należy się wystrzegać i czym ryzykujemy, gdy je popełnimy?

Nadchodząca majówka dla wielu będzie oznaczać pierwsze dni spędzone na świeżym powietrzu. To także dobry moment na zrobienie grilla. Warto się do tego odpowiednio przygotować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że przygotowane przez nas potrawy będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Zobacz wideo Co z majówką? "Program szczepień nie zapewni nam jeszcze zabezpieczenia"

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon grillowy za pasem. Jakie błędy popełniamy najczęściej?

  • Przygotowywanie marynaty na grilla w ostatniej chwili - Mięso, czy warzywa, których uprzednio nie wrzuciliśmy do marynaty, nie może przesiąknąć smakiem i aromatem przyprawy. Potrawy na grilla powinny być zamarynowane przynajmniej kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej zabrać się za to już dzień wcześniej.

  • Wybieranie złej jakości produktów - wiele produktów z opisem "na grilla" zawiera sporo fosforanów, azotanów i innych szkodliwych składników. Najlepiej się ich wystrzegać, jeżeli już decydujemy się na gotowce, warto dokładnie przeczytać skład i wybrać ten produkt, który ma w składzie najmniej sztucznych substancji.

  • Nakłuwanie mięsa przed położeniem go na ogniu - może doprowadzić się do tego, że tłuszcz wydzielający się podczas podgrzewania kapie bezpośrednio na ogień. W ten sposób powstają bardzo szkodliwe dla zdrowia WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

  • Doprowadzanie do przypalenia się grillowanych potraw i smażenie ich na zbyt dużym ogniu - im dłużej jedzenie jest grillowane, tym dłużej jest narażone na działanie rakotwórczych substancji i tym samym może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

O czym jeszcze należy pamiętać podczas sezonu grillowania?

  • Dokładne mycie grilla przed rozpoczęciem grillowania - choć wydaje się to podstawową czynnością, prawda jest taka, że nie każdy przywiązuje do tego wagę. Według badań typowy grill ogrodowy zawiera ponad dwa razy więcej bakterii, niż można znaleźć na desce toaletowej! 

  • Upewnienie się, że grill jest ustawiony na stabilnym podłożu - należy o tym pamiętać głównie w trosce o swoje bezpieczeństwo. W trakcie grillowania należy korzystać z rękawic ochronnych i nigdy nie dotykać gorących powierzchni gołymi rękami. Do obracania kawałków jedzenia trzeba używać specjalnych akcesoriów tak, aby uniknąć poparzenia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA