Marynata do karkówki na grilla. Zrezygnuj ze świeżego czosnku, inne przyprawy sprawdzą się lepiej

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Karkówka z grilla to prawdziwy raj dla mięsożerców. Delikatne, soczyste mięso w aromatycznej marynacie to coś, co wszyscy kochamy. Tylko jak zamarynować mięso, żeby wszyscy grillowi goście zaniemówili? Świeży czosnek nie jest najlepszym pomysłem. Marynata do karkówki na grilla wyjdzie lepsza, gdy użyjesz innych przypraw.

Więcej przepisów przydatnych w sezonie grillowym znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zacznijmy od podstawowej rzeczy: czy na grillu zjemy coś pyszniejszego niż karkówkę, zamarynowaną w aromatycznych przyprawach, delikatnie muśniętą płomieniami, wewnątrz soczystą a na wierzchu lekko dotkniętą językami grillowego dymu...? Na szczęście sezon grillowy już się zaczyna i na pewno zjemy całe mnóstwo smakołyków, w tym ulubioną karkóweczkę. Marynata do karkówki jest gwarancją grillowej rozkoszy, ale żeby mięso było delikatne i nie "strzelało" w zębach kawałkami spalenizny, lepiej zrezygnować ze świeżego czosnku. Tak, doskonale wiemy, że czosnek uwielbia się z wieprzowiną, ale nie koniecznie na grillu. Chodzi o to, że lubiany przez nas, a nie lubiany przez wampiry czosnek momentalnie się przypala i zamiast pysznego mięska, gryziemy zwęglone warzywo. Jak zatem zamarynować karkówkę, by była idealna? Zapraszamy do prostego przepisu na marynatę do karkówki na grilla.

Marynata do karkówki na grilla

Składniki:

  • 5 łyżek passaty pomidorowej (możesz użyć także koncentratu - wówczas marynata będzie bardziej "konkretna")
  • płaska łyżka czosnku suszonego (polecam wymieszać pół na pół z suszonym czosnkiem niedźwiedzim, rewelacja)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • płaska łyżeczka suszonej kolendry
  • pieprz cytrynowy (jeśli nie masz, użyj zwykłego)
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek gazowanej wody
  • opcjonalnie: łyżeczka tabasco

Marynata do karkówki na grilla - sposób wykonania

  1. Pokrojoną w plastry karkówkę osusz i przełóż na talerz.
  2. Do miski włóż wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj.
  3. Do miski z marynatą przełóż plastry mięsa i dokładnie je natrzyj. Następnie odłóż je na kilka godzin do lodówki. 

Taka marynata idealnie pasuje nie tylko do karkówki, ale do prawie wszystkich mięs z przerostami tłuszczu i kolagenu, np. do łopatki, udek czy skrzydełek. Mięsa chude, typu rostbef, antrykot czy polędwica lubią się jedynie z solą, i to już po obróbce. Warto o tym pamiętać, zaczynając sezon grillowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o: