Więcej przepisów przydatnych w sezonie grillowym znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zacznijmy od podstawowej rzeczy: czy na grillu zjemy coś pyszniejszego niż karkówkę, zamarynowaną w aromatycznych przyprawach, delikatnie muśniętą płomieniami, wewnątrz soczystą a na wierzchu lekko dotkniętą językami grillowego dymu...? Na szczęście sezon grillowy już się zaczyna i na pewno zjemy całe mnóstwo smakołyków, w tym ulubioną karkóweczkę. Marynata do karkówki jest gwarancją grillowej rozkoszy, ale żeby mięso było delikatne i nie "strzelało" w zębach kawałkami spalenizny, lepiej zrezygnować ze świeżego czosnku. Tak, doskonale wiemy, że czosnek uwielbia się z wieprzowiną, ale nie koniecznie na grillu. Chodzi o to, że lubiany przez nas, a nie lubiany przez wampiry czosnek momentalnie się przypala i zamiast pysznego mięska, gryziemy zwęglone warzywo. Jak zatem zamarynować karkówkę, by była idealna? Zapraszamy do prostego przepisu na marynatę do karkówki na grilla.
Marynata do karkówki na grilla
Składniki:
Taka marynata idealnie pasuje nie tylko do karkówki, ale do prawie wszystkich mięs z przerostami tłuszczu i kolagenu, np. do łopatki, udek czy skrzydełek. Mięsa chude, typu rostbef, antrykot czy polędwica lubią się jedynie z solą, i to już po obróbce. Warto o tym pamiętać, zaczynając sezon grillowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.