• Link został skopiowany

Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg

Ten kotlet z wyglądu przypomina tradycyjnego mielonego, jednak w rzeczywistości oba przepisy nie mają ze sobą wiele wspólnego. Różnią się przede wszystkim głównym składnikiem, czyli rodzajem mięsa.
Kotlet pożarski
Kotlet pożarski, przepis. Fot. A.Savin, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kotlet pożarski to danie, które ma wiele zalet, a nie każdy o nich słyszał. Przygotowuje się je w oparciu o łatwo dostępne składniki. Przepis jest prosty i poradzą sobie z nim także początkujący kucharze. Kotleta można serwować z różnymi dodatkami, a panierka z grzanek przyjemnie chrupie i dobrze współgra z miękkim wnętrzem.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Kotlet pożarski - przepisy z historią, którą nie każdy zna

Jest ciekawa historia o tym, skąd wziął się kotlet pożarski. Przepisy na to pyszne danie pochodzą z kuchni rosyjskiej. Podobno zostało ono wymyślone przez karczmarza o nazwisku Pożarski, który przygotował kotleta z siekanego drobiu i panierki dla Mikołaja I. Car tak zachwycił się tym daniem, że zapragnął je wprowadzić na swój dwór.

Tradycyjnego kotleta pożarskiego przygotowuje się z drobiu lub cielęciny. Mięso musiało być ręcznie poszatkowane. Dziś kotleta pożarskiego przygotowujemy raczej z drobiu, a zamiast czasochłonnego siekania, często wybieramy możliwość zmielenia mięsa w maszynce.  

Kotlet pożarski. Przepis jest prosty, a lista składników krótka

Jak zrobić smakowity kotlet pożarski? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:

  • filet z kurczaka o wadze 500 g
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • kilka kromek bułki paryskiej
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia 

Zobacz też: Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, że lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację

Kotlety pożarskie - przepis krok po kroku

Zaraz dowiesz się, jak zrobić chrupiące kotlety pożarskie. Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Filet z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z chrząstek, żyłek itp.;
  • Mięso bardzo drobno siekamy (alternatywnie można zmielić w maszynce do mielenia mięsa);
  • Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i pozostawiamy do czasu, aż zmięknie;
  • W dużej misce umieszczamy mięso, dodajemy dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, posiekany koperek oraz przyprawy - sól i pieprz;
  • Składniki dokładnie mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Rada: jeżeli masa na kotlety jest zbyt rzadka, można dodać do niej odrobinę bułki tartej;
  • Bułkę paryską bardzo drobno kroimy i prażymy na suchej patelni przez 10-12 minut (co jakiś czas mieszamy drewnianą szpatułką);
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy grzanki do miski, aby przestygły. Rada: grzanki warto dodatkowo rozdrobnić np. dłońmi, aby czuć było różną teksturę panierki;
  • Z masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w panierce z pokruszonej bułki paryskiej;
  • Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym po kilka minut na każdą ze stron - kotlety mają być rumiane.  

Z czym podawać kotlety pożarskie?

Kotlety pożarskie dobrze smakują z różnego rodzaju dodatkami. Mogą być podawane np.:

  • z ziemniakami z wody;
  • z purée ziemniaczanym;
  • z ryżem;
  • z pieczonymi lub gotowanymi warzywami;
  • z buraczkami na ciepło;
  • z mizerią ze świeżych ogórków;
  • z sosem pieczarkowym;
  • z sosem koperkowym.

Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: