Kotlet pożarski to danie, które ma wiele zalet, a nie każdy o nich słyszał. Przygotowuje się je w oparciu o łatwo dostępne składniki. Przepis jest prosty i poradzą sobie z nim także początkujący kucharze. Kotleta można serwować z różnymi dodatkami, a panierka z grzanek przyjemnie chrupie i dobrze współgra z miękkim wnętrzem.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Kotlet pożarski - przepisy z historią, którą nie każdy zna
Jest ciekawa historia o tym, skąd wziął się kotlet pożarski. Przepisy na to pyszne danie pochodzą z kuchni rosyjskiej. Podobno zostało ono wymyślone przez karczmarza o nazwisku Pożarski, który przygotował kotleta z siekanego drobiu i panierki dla Mikołaja I. Car tak zachwycił się tym daniem, że zapragnął je wprowadzić na swój dwór.
Tradycyjnego kotleta pożarskiego przygotowuje się z drobiu lub cielęciny. Mięso musiało być ręcznie poszatkowane. Dziś kotleta pożarskiego przygotowujemy raczej z drobiu, a zamiast czasochłonnego siekania, często wybieramy możliwość zmielenia mięsa w maszynce.
Kotlet pożarski. Przepis jest prosty, a lista składników krótka
Jak zrobić smakowity kotlet pożarski? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
- filet z kurczaka o wadze 500 g
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- kilka kromek bułki paryskiej
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
Zobacz też: Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, że lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację
Kotlety pożarskie - przepis krok po kroku
Zaraz dowiesz się, jak zrobić chrupiące kotlety pożarskie. Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
- Filet z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z chrząstek, żyłek itp.;
- Mięso bardzo drobno siekamy (alternatywnie można zmielić w maszynce do mielenia mięsa);
- Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i pozostawiamy do czasu, aż zmięknie;
- W dużej misce umieszczamy mięso, dodajemy dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, posiekany koperek oraz przyprawy - sól i pieprz;
- Składniki dokładnie mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Rada: jeżeli masa na kotlety jest zbyt rzadka, można dodać do niej odrobinę bułki tartej;
- Bułkę paryską bardzo drobno kroimy i prażymy na suchej patelni przez 10-12 minut (co jakiś czas mieszamy drewnianą szpatułką);
- Zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy grzanki do miski, aby przestygły. Rada: grzanki warto dodatkowo rozdrobnić np. dłońmi, aby czuć było różną teksturę panierki;
- Z masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w panierce z pokruszonej bułki paryskiej;
- Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym po kilka minut na każdą ze stron - kotlety mają być rumiane.
Z czym podawać kotlety pożarskie?
Kotlety pożarskie dobrze smakują z różnego rodzaju dodatkami. Mogą być podawane np.:
- z ziemniakami z wody;
- z purée ziemniaczanym;
- z ryżem;
- z pieczonymi lub gotowanymi warzywami;
- z buraczkami na ciepło;
- z mizerią ze świeżych ogórków;
- z sosem pieczarkowym;
- z sosem koperkowym.
Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.