Kolety z jajek to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Ich bazą są ugotowane jajka, które można dowolnie doprawiać i łączyć z ulubionymi dodatkami. Jeżeli zależy nam na tym, aby były bardziej sycące, możemy dodać np. kaszę jaglaną lub kaszę kuskus. Świetnie smakują również z sosem pieczarkowym. Możemy je spakować do lunchboxa i zjeść na drugie śniadanie w pracy.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kotleciki z jaj zamiast mielonych lub pulpetów
Kotleciki z jaj to danie, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Mogą być alternatywą dla kotletów mięsnych i pulpetów. Oczywiście ich smak jest zupełnie inny, ale również mogą być serwowane np. z ziemniakami i surówką. Dlaczego warto znać ten przepis?
- kotlety jajeczne są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów
- są łatwe w przygotowaniu, dlatego jest to doskonała opcja dla osób początkujących w kuchni
- jest to dobry wybór dla osób, które nie jedzą mięsa
- kotlety z jajek to danie wszechstronne - pasuje m.in. do ryżu, kaszy, purée ziemniaczanego oraz sosów
Kotleciki jajeczne w wersji podstawowej - jak przygotować?
Jak przygotować pyszne kotleciki jajeczne? Do podstawowej wersji przepisu będą potrzebne następujące składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 małe jajka surowe
- 4 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do panierowania)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane jajka obieramy ze skorupek
- Kroimy na bardzo drobno (można także użyć widelca lub zgniatacza do czosnku)
- Jajka umieszczamy w misce, dodajemy jajka surowe, bułkę tartą i natkę pietruszki
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie bardzo dokładnie mieszamy składniki
- Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki (masa nie powinna się kleić do rąk, jednak jeżeli tak jest, warto zwilżać dłonie w wodzie)
- Każdego kotlecika obtaczamy w bułce tartej
- Układamy na desce do krojenia i lekko spłaszczamy
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Kotlety jajeczne smażymy na rumiany kolor z obu stron (w zależności od wielkości 3-4 minuty na stronę)
- Usmażone kotlety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Zobacz też: Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
Kotlety z jajek z dodatkami
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, kotlety z jajek można przygotować na wiele różnych sposobów. W doborze składników ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Dzięki temu, że przepis można bardzo łatwo modyfikować, tak naprawdę za każdym razem można przygotowywać nieco inne wersje dania, bazując na składnikach, które aktualnie mamy w lodówce lub takich, na które przyjdzie nam właśnie ochota. Poniżej kilka propozycji popularnych dodatków do kotletów jajecznych:
- kasza jaglana - wzbogaca smak dania i ma właściwości wiążące, przez co konsystencja kotletów jest bardziej zwarta (kasza jaglana ma lekko goryczkowy posmak, dlatego przed gotowaniem należy ją porządnie wypłukać)
- kasza kuskus - przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób - wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż zmięknie. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu
- brokuł - różyczki ugotowanego brokuła należy rozdrobnić i połączyć z masą jajeczną. Jest doskonałym wyborem, ponieważ podnosi walory smakowe i wizualne dania
- suszone pomidory - ich smak fajnie kontrastuje z jajkiem, a ponadto są najlepszym źródłem likopenu - silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- szpinak - dodaje kotletom wartości odżywczych i ciekawie wzbogaca ich smak. Przed dodaniem do masy, należy go odmrozić i dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody
- zioła i przyprawy - z ich pomocą można dowolnie modyfikować smak naszych kotletów, np. sprawić, aby były bardziej pikantne
Kotleciki z jajek - z czym podawać?
Kotleciki z jajek mogą być nie tylko przygotowywane na różne sposoby, ale także dowolnie serwowane. Poniżej kilka propozycji dodatków do dania:
- kasza np. pęczak, gryczana
- ryż
- ziemniaki z wody
- purée ziemniaczane
- surówka z warzyw
- grillowane warzywa
- warzywa gotowane na parze
- sos pieczarkowy
- sos koperkowy
Kotlety jajeczne świetnie smakują i na ciepło i na zimno. Jeżeli serwujemy je jako przekąskę, to doskonałym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub sos tatarski. Można je spożywać także ze świeżym pieczywem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.