Zupa pizza to proste i szybkie w przygotowaniu danie, idealne na chłodniejsze dni. Rozgrzewa i syci - świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa pizza na obiad - zamiast na spód pizzy, składniki wrzuć do garnka!
Zupa pizza na obiad? Na samą myśl robi się smakowicie i przyjemnie ciepło. Bo zupa pizza właśnie taka jest. Rozgrzewa i syci, a przy tym bazuje na podobnych składnikach, jak tradycyjna pizza. Czy zniknie z talerzy równie szybko jak kawałki pizzy? Wiele na to wskazuje. Zupa pizza robi się niemal sama. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Opcja idealna dla zapracowanych i osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.
Zupa pizza - składniki potrzebne do przygotowania dania
W pochmurne, mroźne lub deszczowe dni każdy z nas marzy o daniu, które nasyci i rozgrzeje od środka. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi właśnie smakowita zupa pizza. Składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji dania są następujące:
- 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale może być również wieprzowe)
- 250 g passaty pomidorowej
- 150 ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 papryka czerwona (opcjonalnie można użyć 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki żółtej)
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g kukurydzy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g serka kremowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- tarty ser żółty do dekoracji (opcjonalnie)
Zupa pizza - przepis krok po kroku na pyszny i niebanalny obiad
Zupa pizza to coś, co każdy musi spróbować. Oto przepis krok po kroku:
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
- Pieczarki oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń i kroimy w cienkie plastry
- Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilę
- Dodajemy pieczarki i podsmażamy do momentu, aż stracą objętość
- Wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu, aż stanie się różowe
- Dodajemy paprykę, czosnek, bulion warzywny lub wodę, passatę pomidorową i przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię
- Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut na małej mocy palnika
- Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki i serek kremowy
- Dokładnie mieszamy, aż serek się rozpuści
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem
- Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy startym serem żółtym (opcjonalnie)
Zobacz też: Jak zrobić ziemniaki do obiadu inaczej? Będziecie je robić co chwilę. Są pyszna, a robią się same