Ciasto z mandarynkami to doskonały deser na różne święta. Wychodzi bardzo soczyste, przy tym jest proste w wykonaniu. W artykule przedstawimy trzy przepisy na ciasta mandarynkowe.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto jogurtowe z mandarynkami - takiego jeszcze nie jadłeś!
Ciasto z mandarynkami z puszki w wersji jogurtowej, ma wyjątkowy smak i genialną konsystencję! Jest wilgotne, pulchne i słodkie. Stworzone na różne święta i uroczystości. Proporcje są przewidziane na blaszkę o wielkości 23 na 23 cm. Oto przepis krok po kroku:
Ciasto z mandarynkami z puszki - przepis:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3/4 szklanki cukru drobnego;
- 25 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła;
- 2 jajka;
- szklanka jogurtu naturalnego;
- 1 puszka mandarynek w zalewie;
- kilka kropelek aromatu waniliowego.
Składniki na polewę:
- 150 ml syropu z mandarynek;
- 1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
- Odcedź mandarynki na sitku. Zachowaj syrop.
- Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Dołóż jogurt i rozpuszczone masło.
- Następnie przesiej mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Później dodaj sodę i odrobinę aromatu waniliowego.
- Wymieszaj powyższe składniki (poza mandarynkami i syropem) szpatułką.
- Tak przygotowane ciasto, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta ułóż odsączone mandarynki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut.
- Teraz przygotuj polewę. Syrop z mandarynek podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba, dolej odrobinę przegotowanej wody.
- Kiedy polewa zacznie tężeć, polej nią wystudzone ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.
Ciasto z mandarynkami i budyniem według pani Joli. Lepszego przepisu po prostu nie ma!
Ciasto z mandarynek i z budyniem wykonane przez panią Jolę, nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki:
- 4 jaja;
- 250 g cukru;
- pół szklanki oleju;
- 1,5 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka octu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki pozostałe:
- 2 budynie o smaku czekoladowym;
- 1/2 l mleka;
- 3 łyżki cukru;
- 10 mandarynek;
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
- Wbij jaja do naczynia.
- Wsyp cukier.
- Ubij na jednolitą masę.
- Dalej dolej olej.
- Przesiej mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wlej łyżeczkę octu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę.
- Wylej połowę ciasta.
- Ułóż na wierzchu pięć mandarynek.
- Piecz ciasto przez 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj budyń. Ugotuj go w połowie porcji mleka.
- Później wyłóż budyń na ciasto i wylej drugą połowę przygotowanego ciasta.
- Na wierzchu rozłóż mandarynki.
- Piecz jeszcze przez 25 minut w 180 stopniach.
- Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Ciasto z mandarynkami i galaretką - bez pieczenia
Masz ochotę na ciasto z mandarynkami bez pieczenia? Proszę bardzo! Podpowiemy, jak możesz je zrobić. Oto przepis:
Składniki:
- 220 g herbatników maślanych;
- 90 ml roztopionego masła;
- 1 galaretka brzoskwiniowa;
- 6 mandarynek;
- 400 ml jogurtu naturalnego;
- 250 ml śmietanki 30%;
- 50 g cukru pudru;
- 1 łyżeczka sok z cytryny;
- 1 galaretka krystaliczna;
Wykonanie:
- Przygotuj spód. Zblenduj herbatniki z rozpuszczonym masłem.
- Mandarynki włóż na spód z ciastek.
- Wstaw blaszkę do lodówki.
- Zrób galaretkę krystaliczną.
- Przygotuj masę ze śmietanki, cukru pudru i jogurtu naturalnego. Dodaj sok z cytryny i galaretkę krystaliczną. Całość przelej blaszki na mandarynki i włóż do lodówki.
- Przygotuj galaretkę brzoskwiniową.
- Później ułóż mandarynki na wierzchu ciasta i zalej gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.
- Odstaw do całkowitego stężenia.
Zobacz też: Coś słodkiego na szybko? Oto ekspresowy przepis na kruche ciasteczka, które zawsze wychodzą