Ciasto na święto Matki Boskiej Gromnicznej z jednym owocem w kilku wariantach

Ciasto z tymi owocami nie jest aż tak popularne w Polsce. Sprawdzi się jednak doskonale na różne święta. Jego smak zachwyci Twoich gości. Co ważne, przepisy na różne warianty tego deseru są proste.

Ciasto z mandarynkami to doskonały deser na różne święta. Wychodzi bardzo soczyste, przy tym jest proste w wykonaniu. W artykule przedstawimy trzy przepisy na ciasta mandarynkowe. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto jogurtowe z mandarynkami - takiego jeszcze nie jadłeś!

Ciasto z mandarynkami z puszki w wersji jogurtowej, ma wyjątkowy smak i genialną konsystencję! Jest wilgotne, pulchne i słodkie. Stworzone na różne święta i uroczystości. Proporcje są przewidziane na blaszkę o wielkości 23 na 23 cm. Oto przepis krok po kroku:

Ciasto z mandarynkami z puszki - przepis:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki cukru drobnego;
  • 25 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła;
  • 2 jajka;
  • szklanka jogurtu naturalnego;
  • 1 puszka mandarynek w zalewie;
  • kilka kropelek aromatu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 150 ml syropu z mandarynek;
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Wykonanie:

  • Odcedź mandarynki na sitku. Zachowaj syrop.
  • Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Dołóż jogurt i rozpuszczone masło.
  • Następnie przesiej mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Później dodaj sodę i odrobinę aromatu waniliowego.
  • Wymieszaj powyższe składniki (poza mandarynkami i syropem) szpatułką.
  • Tak przygotowane ciasto, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasta ułóż odsączone mandarynki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut.
  • Teraz przygotuj polewę. Syrop z mandarynek podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba, dolej odrobinę przegotowanej wody.
  • Kiedy polewa zacznie tężeć, polej nią wystudzone ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki. 

Ciasto z mandarynkami i budyniem według pani Joli. Lepszego przepisu po prostu nie ma!

Ciasto z mandarynek i z budyniem wykonane przez panią Jolę, nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki:

  • 4 jaja;
  • 250 g cukru;
  • pół szklanki oleju;
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki pozostałe:

  • 2 budynie o smaku czekoladowym;
  • 1/2 l mleka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 10 mandarynek;
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  • Wbij jaja do naczynia.
  • Wsyp cukier.
  • Ubij na jednolitą masę.
  • Dalej dolej olej.
  • Przesiej mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wlej łyżeczkę octu.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj tortownicę.
  • Wylej połowę ciasta.
  • Ułóż na wierzchu pięć mandarynek.
  • Piecz ciasto przez 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj budyń. Ugotuj go w połowie porcji mleka.
  • Później wyłóż budyń na ciasto i wylej drugą połowę przygotowanego ciasta.
  • Na wierzchu rozłóż mandarynki.
  • Piecz jeszcze przez 25 minut w 180 stopniach.
  • Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.

Ciasto z mandarynkami i galaretką - bez pieczenia

Masz ochotę na ciasto z mandarynkami bez pieczenia? Proszę bardzo! Podpowiemy, jak możesz je zrobić. Oto przepis:

Składniki:

  • 220 g herbatników maślanych;
  • 90 ml roztopionego masła;
  • 1 galaretka brzoskwiniowa;
  • 6 mandarynek;
  • 400 ml jogurtu naturalnego;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 50 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka sok z cytryny;
  • 1 galaretka krystaliczna;

Wykonanie:

  • Przygotuj spód. Zblenduj herbatniki z rozpuszczonym masłem.
  • Mandarynki włóż na spód z ciastek.
  • Wstaw blaszkę do lodówki.
  • Zrób galaretkę krystaliczną.
  • Przygotuj masę ze śmietanki, cukru pudru i jogurtu naturalnego. Dodaj sok z cytryny i galaretkę krystaliczną. Całość przelej blaszki na mandarynki i włóż do lodówki.
  • Przygotuj galaretkę brzoskwiniową. 
  • Później ułóż mandarynki na wierzchu ciasta i zalej gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.
  • Odstaw do całkowitego stężenia.

Zobacz też: Coś słodkiego na szybko? Oto ekspresowy przepis na kruche ciasteczka, które zawsze wychodzą

Więcej o: