Do lasu nie tylko na grzyby? Leśnicy z Puszczy Augustowskiej znaleźli... arbuza [ZDJĘCIA]
Do lasu nie tylko na grzyby
Tegoroczne grzybobrania zaowocowały wieloma niezwykłymi znaleziskami. Pisaliśmy już o panu Marcinie, który znalazł ponad kilogramowego prawdziwka. Ponad 7-kilogramowa czasznica olbrzymia wypatrzona przez pana Kamila również wzbudziła niemałe zainteresowanie nie tylko wśród grzybiarzy. Okazuje się, że ogromne grzyby to nie jedyne okazy, na które można natknąć się w naszych lasach.
Leśnicy z Nadleśnictwa Szczebra, które znajduje się na terenie Puszczy Augustowskiej opublikowali zdjęcia wyjątkowego znaleziska. Na skraju lasu natrafili bowiem na coś, czego do tej pory nie można było spotkać wśród polskiej roślinności. Na ziemi leżał wyrośnięty arbuz.
Arbuz rosnący na skraju lasu w Puszczy Augustowskiej. Fot. Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Szczebra
Arbuzy wymagają specjalnych warunków
To bardzo nietypowe znalezisko jak na dzikie warunki w polskich lasach - szczególnie dlatego, że północno-wschodnie rejony naszego kraju raczej słyną z najniższej temperatury w porównaniu do pozostałych.
Arbuzy do wzrostu wymagają bardzo ciepłego klimatu i dużo wilgoci. Uprawia się je między innymi w Chinach, Turcji, na Cyprze, w Chorwacji czy Hiszpanii. W Polsce uprawa nie jest zbyt popularna, ale są firmy, które się nią zajmują. Wymaga to jednak stworzenia specjalnych warunków - przede wszystkim polskie arbuzy muszą rosnąć w szklarniach.
Sprawdźcie nasze wideo. Przedstawiamy w nim, dlaczego warto jeść arbuzy.
Skąd arbuz w lesie?
Augustowscy leśnicy nie pozostawiają wątpliwości. Na stronie nadleśnictwa napisali:
Jest to ostateczny dowód na ocieplanie się klimatu. Co bardziej spostrzegawczy dostrzegą dodatkowo pomidory w tle. Może arbuz nie jest zbyt okazały, a pomidory są zielone, ale zapewniamy Państwa, że nie jest to częsty widok w ostępach Puszczy Augustowskiej.
Czy podczas spacerów po lesie udało się wam wypatrzeć jakieś nietypowe okazy grzybów albo... arbuzów? Pochwalcie się.
Zobacz również:
- Te grzyby są obecne w Polsce i wyglądają zachwycająco! Niektóre można jeść, ale część jest objęta ochroną
- "Wracam ze spaceru po lesie z dziećmi z kilkoma flaszkami po wódce w kieszeni". Inicjatorka akcji "Małpki z lasu" o tym, jak dawać śmieciom nowe życie
- Odkrycie w Bieszczadach: nowy gatunek grzyba, którego nigdy nie widziano w Polsce
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku