Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.
Zgodnie z jedną teorii dotyczących powstania przepisu na czekoladowe brigadeiros jest ta związana z kampanią prezydencką brazylijskiego polityka Eduarda Gomes’a. Słodkie kulki miały wspomóc jego kandydaturę w 1940. Choć nie udało mu się wygrać wyborów, Brazylijczycy pokochali wypromowane przez niego cukierki. Można pokusić się o stwierdzenie, że brigadeiros to ich ulubiony deser. Podpowiadamy, jak przygotować go w domu.
1. W garnku z grubym dnem gotować na małym ogniu przez 15 minut mleko, kakao i masło (oraz opcjonalnie alkohol). Masę należy często mieszać,
2. Kiedy masa zgęstnieje, przelać ją na wysmarowany masłem głębszy talerz. Odstawić na pół godziny do ostygnięcia,
3. Kiedy masa stężeje, nabieramy porcje łyżeczką i w natłuszczonych masłem dłoniach formujemy małe kuleczki. Powinny być idealnej wielkości do papilotki,
4. Gotową kuleczkę obtaczamy w ulubionych posypkach i umieszczamy w papilotce,
5. Z naszego przepisu powinno wyjść około 30-35 kuleczek,
6. Cukierki przechowujemy w lodówce.