Sernik bez pieczenia i bez jajek. Włoch pokazuje ciasto "bez niczego". "Żarty na bok, niesamowicie smaczny"

Serniki to jedne z najpopularniejszych ciast. Swoją sławę zawdzięczają nie tylko smakowi, lecz takżemu temu, że można je robić na setki różnych sposobów. Ciekawą wersją podzielił się na Instagramie włoski kucharz Matteo Brunetti. Proponuje sernik bez pieczenia, bez jajek i bez żelatyny. Włoch twierdzi, że choć może brzmieć to kuriozalnie, to ciasto ocenia 10/10.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik to takie ciasto, które pasuje na każdą okazję. Jemy go na Boże Narodzenie, jemy na Wielkanoc, jemy na imieninach czy po prostu na spotkaniach w cukierniach i restauracjach. Często też pieczemy go bez okazji. No właśnie, pieczemy. Nie trzeba jednak tego robić, o czym zapewne miłośnicy serników doskonale wiedzą. Matteo Brunetti, uczestnik MasterChefa, proponuje jednak iść o krok dalej - jego sernik bez pieczenia jest też bez jajek i bez żelatyny.

Po prostu bez niczego. Żarty na bok, jest niesamowicie smaczny i kremowy. Sernik, który smakuje 10/10!

- żartuje i zachwala Włoch na Instagramie. Jesteście ciekawi jego przepisu? Znajdziecie go poniżej.

Sernik bez pieczenia i bez jajek - przepis Matteo Brunettiego

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm):

Na spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła.
Zobacz wideo Zobacz też przepis Matteo na aglio olio e peperoncino

Na krem:

  • 500 g ricotty,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 75 g cukru pudru,
  • 130 g herbatników,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady.
 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy, a herbatniki na spód drobno blendujemy. Mieszamy dokładnie z masłem i wylepiamy dół formy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Do dużego naczynia przekładamy ricottę, serek śmietankowy, cukier puder i ekstrakt. Ubijamy. Rozgniatamy herbatniki rękami i dodajemy je do przygotowanej masy. Dorzucamy też czekoladę lub czekoladowe kropelki. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy na schłodzony w lodówce spód. Rozprowadzamy równomiernie i wygładzamy wierzch. Foremkę jeszcze raz wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie u Matteo na Instagramie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.