Matteo Brunetti odwiedził kuchnię Hapsa. Ciasto, które zrobił, kładzie inne na łopatki. Babki mogą się schować

Matteo Brunetti był gościem w kuchni Hapsa. Podzielił się z nami dwoma przepisami, których ogromną zaletą jest to, że są uniwersalne - pasują zarówno na Wielkanoc, jak i na każdy inny dzień roku. Jeden z nich to przepis na absolutnie genialne waniliowe ciasto ryżowe - torta degli addobbi. "Jest naprawdę łatwy" - zachwala Matteo.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Matteo Brunetti piecze w kuchni Hapsa pyszne ciasto ryżowe. "Bomba smakowa"

Torta degli addobbi to ciasto, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie znajdziecie w nim ani grama mąki - będzie wam potrzebna jedynie do oprószenia foremki. Co jest zatem na liście składników? Oto ona:

  • litr mleka 3,2 proc.,
  • 200 g ryżu arborio lub carnaroli,
  • 100 g migdałów w całości,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii,
  • 200 g cukru,
  • skórka z cytryny.

Cały proces przygotowania torta degli addobbi zobaczycie na poniższym wideo. Oglądajcie uważnie, bo Matteo dzieli się kilkoma istotnymi wskazówkami, np. dotyczącymi gotowania mleka czy tego, jak powinna wyglądać masa ryżowa.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe - torta degli addobbi

Spróbowałam ciasta ryżowego Matteo. Babki mogą się schować

Finalista MasterChefa opowiada, że Włosi zwykle jedzą to ciasto na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je również w każdej innej chwili.

To typowe ciasto, które jemy zazwyczaj na Święta Wielkanocne, ale można je zjeść też w każdy inny dzień roku i dodać do niego np. czekoladę, żeby je trochę podtuningować.

Krótka lista składników to kolejna, obok uniwersalności, zaleta tego ciasta. Dzięki temu jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, choć trzeba trochę zaczekać, by mleko z ryżem ostygło, zanim dodamy do tej mieszanki jajka.

Inaczej zrobiłaby nam się jajecznica, a tego nie chcemy

- zaznacza Włoch.

Efekt końcowy to przepyszne i pięknie pachnące (nie mogło być inaczej, skoro wśród składników są i wanilia, i skórka cytrynowa) ciasto, przy którym nawet babki wielkanocne mogą się schować. Wiem, co mówię, bo miałam możliwość spróbować tego wypieku. "Po prostu bomba smakowa" - zachwala Matteo. Zachęcamy, żebyście przetestowali torta degli addobbi podczas świąt, a jeśli jednak jesteście tradycjonalistami, to w każdym innym momencie - naprawdę warto!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.