• Link został skopiowany

Kopytka babci są super, ale te włoski kluski biją je na głowę. Weź tylko ziemniaki, mąkę i jajko

W Polsce mamy masę pysznych klusków, ale trzeba oddać Włochom, że ich gnocchi potrafią zmieść konkurencję z planszy. Nie musisz jednak iść do restauracji, by je zjeść. Bez problemu zrobisz je w domu, bo w przygotowaniu gnocchi nie ma nic skomplikowanego.
Gnocchi
fot.pexels-karolina-grabowska

Dla Włochów gnocchi są jak dla nas kopytka. Można je podawać na dziesiątki różnych sposobów, świetnie pasują do nich m.in. sosy pomidorowe, grzybowe i serowe.  Zachwycają smakiem i prostotą. Mimo krótkiej listy składników, przygotowanie czasami może przysporzyć problemów. Na szczęście znamy przepis, dzięki któremu zawsze wychodzą idealnie. Świetnie sprawdzą się jako opcja na szybki obiad w środku tygodnia i wystawną kolację.

Zobacz wideo Zrobiłam gofry lepsze niż z nadmorskiej budki. Chrupiące i maślane

Sposób na najlepsze gnocchi. Przepis składa się jedynie z 3 składników

Gnocchi oznaczają po włosku "małe grudki". Z kulinarnego punktu widzenia te grudki odnoszą się do małych kawałków ciasta. Wiele włoskich rodzin serwuje je jako część dużego rodzinnego posiłku w niedzielę. Do zrobienia pysznych, delikatnych gnocchi potrzeba tylko trzech niedrogich składników: ziemniaków, mąki oraz jajka. Szczególnie ważny jest rodzaj użytych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się niemłode, odmiany "mącznej", sypkiej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Przepis na gnocchi we włoskim stylu. Kluczem jest użycie lekkiej ręki, od mieszania po formowanie

Jeśli próba zrobienia włoskich kopytek kiedykolwiek skończyła się twardymi lub gumowatymi kulkami, czy masą kleiku, możesz obawiać się kolejnej próby. Moja najlepsza rada to przestać się martwić. Z tym przepisem gnocchi nie mogą się nie udać. Podawaj gotowe kluseczki z ulubionym sosem lub pesto.

Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka
Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytkaFot. Bartosz Luczak/ Shutterstock
  1. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki umyj (nie obieraj i nie nacinaj skórki) i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 35-45 minut, aż będą miękkie.
  2. Odcedź ziemniaki, obierz ze skórki i dokładnie zgnieć praską do ziemniaków.
  3. Przełóż przestudzone kartofle na stolnicę, dodaj sól, pieprz i przesianą mąkę. Zrób dołek, wlej jajko i szybko połącz składniki w kulę, nie wyrabiając.
  4. Pokrój na kawałki i formuj wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Możesz zrobić wgłębienia widelcem.
  5. Gotuj gnocchi partiami w osolonej wodzie, a gdy wypłyną, wyławiaj łyżką cedzakową. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: