Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj. Niekiedy podaje się je także zabarwione – najczęściej sokiem z buraków lub szpinaku. Gnocchi mają nieco inny kształt niż kopytka – charakterystyczny wzorek można zrobić przy użyciu widelca. Samodzielnie przygotowanie tego dania nie należy do trudnych zadań i na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Jeśli chcemy jednak zamówić to danie w restauracji, warto wiedzieć, jak poprawnie powiedzieć ‘gnocchi’. Wymowa nie jest trudna, ale należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’.
Składniki:
Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków.
A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre:
Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.
Gnocchi z pesto pietruszkowym
Składniki na pesto pietruszkowe:
Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku:
Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy.