• Link został skopiowany

Włoch by się załamał, ale mam to gdzieś. Lasagne robię bez makaronu, jest obłędna

Wszyscy uwielbiamy kuchnię włoską i klasyk taki jak lasagne często gości na naszych talerzach w restauracjach i w domu. Przepis na klasyczną lasagne jest bardzo łatwy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by go troszeczkę zmodyfikować. Lasagne bez makaronu brzmi jak zawał dla Włocha? Możliwe, ale z tym dodatkiem smakuje naprawdę cudownie. Wystarczy zetrzeć to lekkie warzywo, przełożyć sosami i upiec.
Lasagne z cukinii
Micaela Fiorellini /Shutterstock

Jestem pewna, że znajdzie się ktoś, kto powie "ej, ale nie nazywaj tego dania lasagne, bo to prawdziwa lasagne nie jest". Oj tam, oj tam. Robi się niemal tak samo, jest sos boloński z mięsem, aksamitny beszamel i ser. Nie ma tylko klasycznego makaronu w płatach. Zamiast niego są płaty cukinii i w tym przepisie sprawdzają się świetnie. Lasagne z cukinią to świetny pomysł na obiad na każdą okazję i dla każdego, a zawłaszcza dla osób, które z różnych powodów ograniczają węglowodany. Cukinię wystarczy jedynie zetrzeć tarką na długie plastry lub cienko pokroić ostrym nożem, zasolić i odłożyć na kilkanaście minut, by warzywo zmiękło. Co dalej? Z przyjemnością wyjaśnię w przepisie. 

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Lasagne bez makaronu. Wersja z cukinią smakuje dużo lepiej

Składniki:

  • 3 cukinie (najlepiej wybrać te młode, które nie mają jeszcze dużych i twardych nasion),
  • 500 g mięsa mielonego, ja ostatnio stawiam na indyka, ale możesz użyć dowolnego rodzaju, 
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • koncentrat pomidorowy (do smaku),
  • sól, pieprz, bazylia, oregano.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Nie zapomnij o serze. Polecam startą mozzarellę, myślę, że 300 g wystarczy.

Lasagne z cukinią - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Możesz posłużyć się obieraczką do warzyw - tak jest chyba łatwiej. Następnie plastry cukinii ułóż jeden obok drugiego, oprósz solą i odłóż, aż warzywo lekko zmięknie. W tym czasie cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Następnie dodaj mielone mięso i na niewielkim ogniu podsmażaj, aż zmieni kolor.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki oraz 2-3 łyżeczki koncentratu oraz przyprawy wedle uznania i całość duś na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Teraz przygotuj beszamel. Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie dodaj mąkę i całość podsmażaj, energicznie mieszając, aż sos będzie gęsty. Stopniowo dodawaj mleko i na niewielkim ogniu gotuj przez ok. 15 minut, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Następnie dopraw go solą, pieprzem oraz łyżeczką gałki muszkatołowej. Zarówno gałki, jak i pieprzu nie ma co żałować.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfannę. Dno i ścianki naczynia lekko nasmaruj oliwą. Następnie na dno wyłóż plastry cukinii, dodaj trochę sosu beszamelowego, na to sos boloński i ponownie część startego sera. Na warstwę sera połóż cukinię i układaj warstwy w tej kolejności, aż skończą ci się składniki (najlepiej jednak, by na wierzchu był ser).
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez 25 minut. Danie pokrój, kiedy lekko przestygnie, w przeciwnym razie na pewno się rozpadnie. 
Więcej o: