Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek grzybów i kwaśnego dodatku niebywale ją podkręca. Na czym ją ugotować? Korpus z kurczaka zostaw do zwykłego krupniku.
teleginatania /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Krupnik znamy wszyscy doskonale, ale istnieje jeszcze jedna zupa z kaszą, o której większość z nas zapomniała, a wielka szkoda, bo gryczanka to bomba smaku. Nie tylko dlatego, że zawiera nasz polski superfood, lecz także za sprawą dodatku suszonych grzybów i soku z kiszonych ogórków. W PRL-u była gotowana zdecydowanie częściej, a podstawą wywaru było mięso, które wtedy było stosunkowo łatwiej dostępne niż choćby żeberka. Chodzi o zdrowe i pyszne (choć nie przez wszystkich uwielbiane) podroby. Gryczanka na serduszkach i żołądkach to wymarzony obiad dla wszystkich, którzy ciężko pracują, intensywnie trenują lub chcą dostarczyć sobie sporo żelaza i cennego białka.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam przepyszne kotlety. Nie zgadniesz, z czego są
Gryczanka na podrobach z suszonymi grzybami - obiad jak za dawnych lat
Składniki:
500 g żołądków drobiowych,
300 g serduszek drobiowych,
300 g żeberek,
szklanka suszonych grzybów,
3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
1 cebula,
kilka ziemniaków,
250 g kaszy gryczanej niepalonej,
pół szklanki soku z kiszonych ogórków,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
odrobina smalcu,
posiekany koperek lub natka.
Gryczanka z grzybami - sposób wykonania:
Kilka godzin wcześniej namocz suszone grzybki. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą z odrobiną soli i listkiem laurowym.
Następnie zajmij się przygotowaniem wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, namoczone grzybki razem z wodą, w której się moczyły, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
Na odrobinie smalcu zeszkli posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, dodaj do zupy.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami oraz wlej sok z kiszonych ogórków. Pamiętaj, by kwas dodawać wtedy, kiedy i ziemniaki, i kasza będą już miękkie - kwas blokuje bowiem proces gotowania. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.