Gęsta zupa, która zapełni brzuch na wiele godzin. W mistrzostwach zup zdobyłaby złoty medal

Polacy kochają grzyby i wszelkie potrawy z nich zrobione. Nie zawsze jednak mamy dostęp do pysznych leśnych okazów i wtedy właśnie wkraczają pieczarki. Całe na biało. Choć mogą wydawać się pospolite, to z nich powstaje doskonała gęsta zupa, która syci i rozgrzewa lepiej niż termofor.

Polska pieczarkami stoi i nie są to słowa rzucone na wiatr. Jesteśmy potęgą w ich uprawie i największym eksporterem w Europie. Najwięcej tych grzybów trafia do Niemiec, odbiorcami polskich pieczarek są też m.in.: Wielka Brytania, Francja, Holandia i Włochy. My też coraz bardziej zaczynamy je doceniać. Zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy dostępu do świeżych leśnych grzybów. To właśnie z pieczarek można zrobić pyszną zimową zupę krem. Niektórzy powiedzieliby nawet, że to najlepsza zupa grzybowa na świecie. Czy tak jest? Przekonaj się i wypróbuj nasz przepis.

Zobacz wideo Kamila Boś, królowa pieczarek, zachęca do jedzenia ich na surowo. Spróbowałam i jestem zaskoczona

Gęsta zupa krem z pieczarek. Ręka sama sięgnie po dokładkę

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2-3 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki przekrój na pół. Jeśli są duże, możesz pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż przez chwilę.

Dorzuć pokrojone pieczarki, skrop je sokiem z cytryny i dopraw tymiankiem. Wymieszaj i zwiększ moc palnika. Smaż na dużym ogniu do momentu, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. Wtedy wlej bulion i dorzuć ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Powinno to zająć około 15 minut.

Do garnka wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj zupę z pieczarek jeszcze przez pięć minut. Potem zdejmij z ognia i zblenduj blenderem ręcznym tak, by powstała pożywna gęsta zupa. Na koniec dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje z grzankami lub chipsem z boczku. Można podawać ją też z plasterkami podsmażonych grzybków i udekorować świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki mają mało kalorii (ok. 26 kcal w 100 g) i dużo składników odżywczych. Znajduje się w nich dużo potasu i fosforu, są też naturalnym źródłem witaminy D. Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, mają też większą zawartość białka niż większość warzyw. Z pieczarek nasz organizm może czerpać też cenne przeciwutleniacze (czyli antyoksydanty, są to m.in. witamina C, selen i glutation), które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalniają proces starzenia i chronią przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów.

W pieczarkach obecne są też polisacharydy. To związki, które biorą udział w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Działają też jak prebiotyki, co z kolei wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i usprawnia dzięki temu pracę układu pokarmowego oraz wzmacnia odporność.

Więcej o: