Na jednej z facebookowych grup doszło do sprzeczki o pieczarki. Autorka wpisu wyznała, że jej mąż uważa, że jest dziwna, ponieważ zawsze je obiera. "Czy ktoś jeszcze tak robi? Moim zdaniem dziwne jest to, że ktokolwiek zjada je nieobrane. Bo chyba wiecie, gdzie one rosną?" - napisała, rozpoczynając dyskusję.
Temat rozpalił grupę do czerwoności. Pod postem pojawiło się aż osiem tysięcy komentarzy. Jak można się domyślić, zupełnie różnych. Komentujący podzielili się na dwa obozy: obierających i nieobierających (znaleźli się i tacy, którzy nie zawracają sobie głowy nawet myciem grzybków).
Ja obieram i odcinam jeszcze końcówkę nóżki.
Nigdy w życiu nie słyszałam, żeby ktoś obierał pieczarki. Po prostu je opłukuję. Wszystkie rośliny rosną w ziemi i na oborniku. Niczym się to nie różni od rukoli lub selera.
Co takiego? Ja ich nawet nie myję...
Ja obieram. To takie satysfakcjonujące!
- pisali użytkownicy. Do konsensusu oczywiście nie doszli, bo każdy ma na temat mocne zdanie, którego twardo się trzyma. Spróbujmy więc odpowiedzieć na pytanie, czy pieczarki trzeba obierać. Czy może jest to zupełnie niepotrzebne i tylko dokładamy sobie pracy w kuchni?
Otóż nie. Pieczarek nie trzeba obierać. Ich skórka jest miękka i niewyczuwalna, a więc nie utrudnia jedzenia i nie wpływa na smak spożywanej potrawy. Wystarczy je tylko dobrze wyczyścić i można zabierać się za przyrządzanie.
Jednak to, że nie trzeba, nie znaczy, że nie można. Należy więc odróżnić konieczność (jak choćby w przypadku maślaków, które trzeba obierać, ponieważ ich pokryta śluzem skórka jest ciężkostrawna i psuje smak potraw) od własnych preferencji. Jeśli ktoś mimo wszystko wyczuwa pieczarkową skórkę i nie przepada za nią albo po prostu chce, żeby potrawa ładniej się prezentowała, może obrać pieczarki.
Zaleca się obrać pieczarki również wtedy, gdy chcemy je zjeść na surowo. To grzyby, które można spożywać w ten sposób, ale trzeba zachować ostrożność. To znaczy, że jeśli zjecie niewielką liczbę surowych pieczarek lub będą niedogotowane, to nic złego nie powinno się stać. Nie znaczy to jednak, że zaleca się jedzenie ich pod taką postacią. W większej ilości mogą wywołać dyskomfort w żołądku lub niestrawność. Nie powinno się ich także podawać na surowo dzieciom, seniorom i osobom z chorobami układu trawiennego.
Jak obrać pieczarki? Najpierw odcinamy końcówkę nóżki. Potem lekko podważamy małym nożykiem skórkę na kapeluszu i ściągamy ją zdecydowanym ruchem od blaszek do góry kapelusza. Jeśli zostały jeszcze jakieś resztki skórki, zeskrobujemy je delikatnie. Na sam koniec zostawiamy sobie obranie nóżki, z której błonkę ściągamy od góry do dołu.
Mamy nadzieję, że ta odpowiedź jest satysfakcjonująca. I że nikt nie będzie mówił wam, jak macie żyć i obierać lub nie obierać pieczarki.