Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie

Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzydko ciemnieją. Jak temu zaradzić? Wystarczy jeden płynny dodatek.

Pieczarki pełne cennych składników. Zapobiegają m.in. rozwojowi nowotworów

Pieczarki zajmują w naszych kuchniach dość istotne miejsce. Są składnikami wielu potraw. Obrabiamy je na przeróżne sposoby: smażymy, dusimy i gotujemy. Choć istnieje sporo smaczniejszych i bardziej aromatycznych grzybów, niewątpliwą zaletą pieczarek jest to, że są dostępne w sklepach przez cały rok. Trzeba im również oddać to, że mają wiele cennych wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, zawierają też ważne dla naszego organizmu antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Są to: polifenole, polisacharydy, ergotioneina, glutation, selen i witamina C. Ich głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się i zwiększają ryzyko pojawienia się wielu chorób, w tym również nowotworowych. 

Zobacz wideo Pieczarki można też zjeść w formie... ciastek! Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz gości

W pieczarkach jest też dużo witaminy D2. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, "W organizmie ludzkim witamina D2 jest przekształcana w aktywną formę – witaminę D3, która potrzebna jest do procesów mineralizacji kośćca. Jako populacja jesteśmy zagrożeni niedoborem witaminy D3, który może prowadzić do osteoporozy czy nieprawidłowej mineralizacji". Pieczarki to zatem cenny składnik naszej diety.

Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel

Jednym z najczęstszych sposobów obróbki pieczarek jest smażenie. Choć nie jest to najzdrowszy proces, to jednak jest stosunkowo szybki. Często możemy wtedy zaobserwować, że początkowo jasne pieczarki zaczynają ciemnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec? To proste. Wystarczy przed smażeniem skropić grzyby odrobiną soku z cytryny. To powinno pomóc w zachowaniu ładnego koloru pieczarek.

Innym powszechnym zjawiskiem, z którym można spotkać się podczas smażenia pieczarek, jest puszczanie przez nie wody. To problematyczne, gdy chcemy, żeby grzyby były apetycznie chrupiące. Zatem jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Chodzi o moment solenia. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę (zazwyczaj łączymy ją z pieczarkami), a gdy się ładnie zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem smażymy. Dopiero na sam koniec, gdy grzyby będą już ładnie zarumienione, można wyłączyć palnik i posolić je. 

Jak oczyścić pieczarki? 

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie pieczarek, trzeba je do tego odpowiednio przygotować. Jak je oczyścić? Lepiej nie moczyć ich pod bieżącą wodą. Najwygodniejszym sposobem będzie otrzepanie ich z resztek ziemi pędzelkiem. Zabrudzenia trudniejsze do usunięcia można zmyć czystą i lekko wilgotną ściereczką. Pamiętaj, by oczyścić cały grzybek, a nie tylko wierzch kapelusza. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA