Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite

Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od dziś wiem, że ani borowiki, ani podgrzybki nie są najlepsze do pierogów.

Pierogi to zdecydowanie jedno z ulubionych dań Polaków, a te z grzybami zajmują szczególne miejsce w naszych sercach. Najczęściej używamy podgrzybków, borowików, czasami trafią się kurki, a jeśli sezon grzybowy nie był łaskawy, ratujemy się pieczarkami. Nigdy jednak nie jadłam pierogów z rydzami. W ogóle rydze jadam rzadko, ponieważ w moich grzybowych miejscach ich po prostu nie ma (albo nie umiem ich szukać). Jednak w okolicach Kielc te grzyby rosną w sezonie od lat i to rosną prawdziwymi gromadami. Okazuje się, że można z nich zrobić obłędny farsz do pierogów. Ważne jest masło, nie warto go żałować, bo jest najlepszym nośnikiem smaku grzybów.

Zobacz wideo Zobacz przepis na włoskie pierożki

Najlepszy farsz do pierogów. Te grzyby nie mają sobie równych

Składniki:

  • ok. 600 g rydzów,
  • 2 cebule,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Pierogi z rydzami - sposób wykonania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Moim zdaniem lepiej je posiekać na malutkie kawałeczki, wówczas zachowają swoją mięsistą strukturę.
  2. Cebule drobno posiekaj, posiekaj także pietruszkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby.
  3. Duś całość na średniej mocy palnika, aż rydze wyraźnie zmiękną. Wówczas dodaj czosnek i pietruszkę. Na sam koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. 
Więcej o: