grzyby
-
Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę
Sos kurkowy to nasze letnie dobrodziejstwo. Idealne pasuje do kurczaka, polędwiczek wieprzowych i sztuk mięsa. Sos kurkowy zrobisz z kilku prostych składników, ale ważna jest śmietana. Ja używam tylko takiej.
-
Pasuje do każdego mięsa i robi się go w kilka minut. Ten prosty przepis pokochasz od razu
Niektóre dodatki mogą pasować do naprawdę wszystkiego. Tak właśnie jest z tym sosem, którego smak polubisz od razu. Robi się go błyskawicznie i jestem pewna, że od dziś będziesz go robić codziennie. By wyszedł, potrzebujesz tylko kilku składników.
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Jemy ją od wielkiego dzwonu, a szkoda, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa. Przepis babci to petarda
Po przepisy babci sięgamy chętnie i często w różnych okolicznościach. Kuchnia nestorki rodu kojarzy się najczęściej ze sprawdzonymi i klasycznymi przepisami i właśnie po takie receptury warto sięgać podczas gotowania.
-
Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Mapa grzybów zdradza, gdzie szukać złocistych kurek
Chociaż to jesień uznawana jest za najbardziej urodzajny okres na grzybobranie, niektóre gatunki można już znaleźć w polskich lasach. Mapa grzybów zdradza, w których regionach można spodziewać się złocistych kurek, koźlarzy czy nawet borowików. Po...
-
Niesamowite, co się teraz dzieje. Pan Jacek pochwalił się zbiorami. To tam najlepiej iść na grzyby
Grzyby nie rosną tylko jesienią. Piękne okazy możemy znaleźć w lasach przez cały rok, ale to, co dzieje się teraz, to coś niesamowitego. Na jednej z facebookowych grup pan Jacek opublikował zdjęcie mnóstwa pięknych borowików. Gdzie iść na grzyby,...
-
Na rosole zrobisz zupę lepszą niż z karczmy w Bieszczadach. Pędź do sklepu lub lasu - sezon właśnie trwa
Jeśli zostało nam trochę rosołu, mamy dwa wyjścia: zjeść go w takiej formie lub przerobić na inną zupę. Rosół jest o tyle wyjątkową potrawą, że może stanowić bazę do wielu innych dań i aż szkoda ograniczać się tylko do pomidorówki lub krupniku. Dz...
-
Nie ma tygodnia, w którym bym ich nie jadła. Nie podaję ich z cebulką i skwarkami
Zastanawiałeś się kiedyś, czy można podawać klasyczne i tradycyjne potrawy w inny sposób, niż robiły to nasze mamy i babcie? Ja ostatnio nad tym myślałam i dzięki temu wyszedł bardzo smaczny obiad. Zamieniłam tradycyjne dodatki na aromatyczny sos ...
-
Sezon właśnie ruszył. Idź do marketu lub do lasu i zrób najlepszy sos. Uważaj jednak na śmietanę
W lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby i to te najsmaczniejsze. Nie znam osoby, która nie lubi kurek, a co jest najsmaczniejsze z tych grzybów? Oczywiście sos kurkowy. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na sos z kurek. Zrobisz go szybko i...
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Biegnij do Empiku, a później na grzyby. Ten kosz kosztuje niewiele
- Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Unikaj podstawowych błędów
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Wybrała się w czerwcu do lasu. Nie spodziewała się zastać takiego widoku. "Będzie carpaccio"
W polskich lasach nastąpił wysyp dorodnych borowików - tak przynajmniej wynika z nagrania opublikowanego w mediach społecznościowych. Okazuje się, że leśne skarby można znaleźć w konkretnym regionie Polski.
-
Obtocz w jajku i bułce zamiast kurczaka. Nie doliczysz do trzech, jak znikną z talerza
Boczniaki w panierce to nie tylko świetna obiadowa alternatywa dla klasycznych skrzydełek, lecz także pomysł na przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, choć warto uważać na kilka szczegółów. Dzięki temu boczniaki panierowane wyjdą idealni...
-
Gdy za oknem upał, zawsze robię tę zupę. To nie chłodnik, ani zupa owocowa, tylko coś lepszego
Słońce, które pojawiło się za oknem, nie może sprawić, że zrezygnujemy z tak pysznego dania, jakim jest zupa. Ta, którą dzisiaj przedstawiam jest idealna zarówno na zimno jak i na ciepło. Wrzuć do niej te dwa składniki, by jej smak był ciekawszy, ...
-
"No, kochani, dzieje się" w lasach, więc bierzcie koszyki. Bo na targu aż 150 złotych za kilogram
W lasach pojawiają się już pierwsze grzyby. Kuszą wyglądem i zapachem. Szczególny wysyp grzybów pojawił się w zachodniopomorskich lasach. Sezon powoli startuje.
-
Dodaj do jajek to warzywo i sprawdź, jak smakuje. Nie zrobisz smaczniejszego śniadania
Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów i każdy z nas ma swoją metodę na ich przyrządzenie. Dodaje się do nich rozmaite przyprawy, a także dodatki w postaci warzyw czy serów. Tym razem gdy będziesz chciał zrobić je na śniadanie, użyj teg...
-
"Leśny kurczak" bije na głowę nawet kanie. Zanim wrzucisz na patelnię, pamiętaj o zasadzie 30/15
Żółciak siarkowy to grzyb, który od jakiegoś czasu robi prawdziwą furorę. Charakterystyczny, w intensywnie żółtym kolorze, rośnie na drzewach. Smakosze podkreślają, że bije na głowę kultowe kanie, a smakuje... jak kurczak. Jak przygotować żółciaka...
-
Zetrzyj na tarce i ułóż na cieście francuskim. Wyjdzie z tego idealna przekąska
Z ciasta francuskiego można zrobić wiele różnych rzeczy. Jest to świetna baza zarówno pod słodkie wypieki, jak i te wytrawne. Dziś chcemy pokazać, z czym dokładnie warto je łączyć. Tak przyrządzone może być przekąską, śniadaniem, a także kolacją.
-
Zamiast chipsów i paluszków na imprezach podaję to. Jest chrupiące i od razu znika z misek
Weekend to czas relaksu, a także spotkań z najbliższymi i znajomymi. To właśnie wtedy na stole lądują przekąski, którymi wszyscy się zajadają. Najczęściej są to chipsy, chrupki, krakersy lub paluszki. Następnym razem, gdy będziesz gościć znajomych...
-
Zupa pieczarkowa nie ma z nią szans. Szybki obiad z grzybami w roli głównej - pożałujesz, jak nie spróbujesz
Zupa grzybowa - przepis, który wydaje się banalny i znajomy. Taki właśnie jest, ale sezon na grzyby dopiero się zaczyna. Niemniej jednak w marketach można dostać pyszne grzyby z mnóstwem smaku umami i wcale nie są to pieczarki. Jak zrobić zupę...
-
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam
Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu....
-
Wiosenne grzyby opanowały lasy i parki. W marynacie są lepsze od borowików
Wiosenne grzyby w tym roku zaczęły pojawiać się dużo wcześniej, bo pierwsze smardze zaczęły się pokazywać już w marcu. Jednak wiosenne grzyby to także inne gatunki i dziś powiemy kilka słów o grzybie zupełnie wyjątkowym. Niektórzy nazywają go leśn...
-
Mdłe i bez smaku? Dodaj odrobinę do pieczarek. Będą smakować jak grzyby z lasu
Pieczarki smażone świetnie sprawdzą się jako szybki pomysł na obiad. W porównaniu do leśnych grzybów uważane są za mniej aromatyczne i intensywne w smaku. Dodaj pewien składnik, a wyjdą wyjątkowo soczyste i chrupkie.
-
Grzybowy Graal lepiej wypatrywać na spacerze w lesie. Możemy zarobić małą fortunę
Większość osób wybiera się na grzybobrania w celach rekreacyjnych. To, co zbierzemy, ląduje zwykle w naszym garnku lub suszy się na sznurku na balkonie. Podczas leśnych spacerów warto jednak wytężać wzrok i wypatrywać pewnego charakterystycznego...
-
Piechociński zachwycony, grzyboznawcy tonują nastroje. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
"LUDU GRZYBOWY Miast i Wsi, (...) rozpocząłem w zagajnikach brzozowych powiatu piaseczyńskiego nowy sezon grzybowy" - pisał zadowolony Janusz Piechociński na X, twierdząc, że znalazł dwa koźlarze. Nie tylko on donosił o pierwszych wiosennych...
-
Nawet już nie robię mięsnych klopsików. Inne robią furorę w kuchni. Mielę na drobno i smażę
Jedliście kiedyś boczniaki? Okazuje się, że niepozorne grzyby świetnie nadają się do przyrządzenia... bezmięsnych klopsików. Sprawdź, jak je przyrządzić, a nikt nie oderwie się od talerza. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
-
Już nigdy nie zjesz suchego lub gumowatego mięsa. Zrób ten przepis, a wyjdzie idealnie
Chcąc przygotować pożywny obiad, wiele osób stawia na wykorzystanie aromatycznego mięsa. Jednak i ono nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Z tym przepisem nie będzie to żaden problem, bo polędwiczki, jakie z niego wychodzą, są palce lizać.
-
Trafił na targu na trujące grzyby. Teraz apeluje do innych. "Przestrzegam, jeśli ktoś to kupił"
Jeden z mieszkańców Bydgoszczy przestrzegł na facebookowej grupie tego miasta, że trafił na targu na trujące grzyby. Konkretnie na piestrzenicę kasztanowatą, która bywa mylona ze smardzami. Nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwą...
-
Gdzie rosną smardze? Ja wiem. "Myślałam, że popłaczę się ze szczęścia"
Gdzie rosną smardze? Już mówię - nie tam, gdzie się spodziewacie. Ostatnio wybrałam się na spacer i myślałam, że oszaleję. W Warszawie smardz na smardzu, ale w lesie próżno szukać. Zrobiłam tylko jeden błąd - czasem warto trzymać język za zębami.
-
Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem
Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec...
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Weź pod uwagę 3 rzeczy. Inaczej gorzko pożałujesz
Spożywanie surowych grzybów nierzadko wzbudza wiele wątpliwości oraz obaw. Tym bardziej kiedy mowa o borowikach i innych grzybach zbieranych do koszyka późnym latem i jesienią. Czy można jeść surowe pieczarki? Czy za każdym razem musimy poddać je...
-
Teraz rosną najsmaczniejsze grzyby. Kilogram kosztuje 450 zł, ale łatwo je pomylić z trującymi
Kiedy zaczynają pojawiać się te grzyby, oznacza to tylko jedno - przyszła wiosna. Smardze to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych grzybów i są cenione niemal na całym świecie. Kilogram tych osobliwych grzybów może kosztować nawet 450 zł, ale...
-
Po grzyby do lasu? Lepiej do ogrodu. Te grzyby można śmiało uprawiać pod domem. A potem się zajadać
Niewiele osób wie, że grzyby można hodować w przydomowym ogrodzie. Perspektywa wyjścia na zbiory do ogrodu jest naprawdę kusząca. Jak jednak "posadzić" grzyby, by później móc cieszyć się nimi w najlepsze? Podpowiadamy.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Ten sos do jajek na Wielkanoc to mistrzostwo. Grzyby jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Jajka na Wielkanoc to temat rzeka. Wkładamy je do żurku, faszerujemy jakby jutra miało nie być i kąpiemy w majonezie. Jednak dziś podpowiemy wam, jak zrobić sos do jajek, który sprawi, że raz na zawsze zapomnisz o majonezie. Lubisz sos grzybowy?...
-
W ogrodzie teścia dzieją się cuda. Te grzyby zwiastują jedno i są pyszne, ale musisz uważać
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czyni ją co innego. Ostatnio wybrałam się do teściów i pod tujami zobaczyłam coś, co momentalnie wywołało uśmiech na mojej twarzy. Pobiegłam do kuchni po nożyk i poprosiłam domowników, żeby posieka...
-
Leśna galaretka według Magdy Gessler. Doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole
Leśna galaretka wieprzowa z borowikami to fenomenalne połączenie smakowe, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Domownicy i goście będą wręcz prześcigać się o dokładkę. Jak zrobić zimne nóżki z grzybami? Wystarczy podążać za przepisem...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Smażone pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy rarytas. Moje zawsze wychodzą kruche i aromatyczne
Smażone pieczarki to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Z odpowiednimi dodatkami tworzą niezwykłą kompozycję smakową, której trudno się oprzeć. Zrób je w ten sposób, a grzyby wyjdą soczyste i chrupkie, a nie wodniste i miałkie.
-
Zupa pieczarkowa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. Zrobisz ją szybko
Przepis na zupę pieczarkową chyba nikomu nie jest obcy. To jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i zawsze świetnie smakuje. Może jednak smakować jeszcze lepiej, a to za sprawą kremowego dodatku. Ten smak naprawdę zachwyca.
-
Najlepsze grzyby rosną właśnie teraz. Zapomnij o pieczarkach, te są smaczniejsze
Boczniaki to grzyby, które są wszędzie - i w marketach i w lesie. Rosną na drzewach i mnóstwo osób omija je na spacerach, a to wielki, wręcz gigantyczny błąd. Boczniaki rosną zimą, właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory, a takiej zupy lub...