grzyby
-
Młody muchomor sromotnikowy a gąska zielona - jak je odróżnić? Wyjaśniamy
Młody muchomor sromotnikowy i gąska zielonka to dwa gatunki grzybów, które łatwo ze sobą pomylić. Niestety, skutki takiego błędu mogą być tragiczne. Zanim wybierzecie się na grzybobranie i zbierzecie gąski, sprawdźcie, jak je odróżnić od trujących...
-
Ozorek dębowy - grzyb, który "krwawi". Można go spotkać w polskich lasach
Podczas grzybobrania warto zwracać uwagę nie tylko na prawdziwki i podgrzybki, lecz także na inne ciekawe okazy. W polskich lasach można napotkać wiele intrygujących gatunków. Jednym z nich jest ozorek dębowy - grzyb, który "krwawi".
-
Czy mycie grzybów jest konieczne? A może wystarczy je jedynie lekko przetrzeć? Wyjaśniamy
Każdego roku wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać jak najwięcej grzybów. Następnie należy je przetworzyć (np. poddusić i zapasteryzować, wysuszyć lub zamrozić), by móc cieszyć się smacznymi potrawami z ich dodatkiem przez długi czas. Pozostaje...
-
Pieczarki w cieście - pomysł na imprezową przekąskę
Pieczarki w cieście to doskonała wegetariańska przekąska na imprezę lub smaczną kolację. Można je jeść tak, jak nuggetsy lub frytki - maczając w ulubionym dipie. Sprawdźcie, jak przygotować pieczarki w cieście. Mamy kilka pomysłów, jak je zrobić!
-
W polskich lasach występują grzyby, które zmieniają owady w zombie
Te grzyby zafascynują nie tylko wielbicieli horrorów o zombie. Maczużniki wyrastają z ciał swoich ofiar - zwykle owadów - i można je spotkać w Polsce. Sprawdźcie, czym są maczużniki i dowiedzcie się, czy łatwo je spotkać w polskich lasach!
-
Co robić z grzybami? O bardziej i mniej typowych sposobach przechowywania, trikach i patentach na grzyby leśne
Latem i jesienią, przy odrobinie szczęścia, w Polsce można trafić na prawdziwy wysp grzybów. Do najpopularniejszych dań z nich należą zupy, grzyby duszone, bigos, sosy grzybowe czy pierogi z kapustą i grzybami. Gdy grzybów mamy dużo, warto je...
-
"Jesteśmy narodem grzybiarzy. Ale nie wiemy, że o każdej porze roku znajdziemy grzyby, które są smaczne i jadalne"
Grzyby - z punktu widzenia biologicznego - są bliżej spokrewnione ze zwierzętami niż z roślinami. Potrafią polować i rosną w czarcich kręgach. Nie mają jednak - jak kiedyś sądzono - nic wspólnego z demonami. O grzybach opowiada dr hab. Marta...
-
Grzybiarskie żniwa w pełni! Co, gdzie i jak zbierać?
Koniec lata i początek jesieni nieodzownie wiążą się z kilkoma trendami - w modnych kawiarniach pojawia się dyniowe latte, wyciągamy z szaf ciepłe swetry i wełniane płaszcze, a tłumy Polaków zamieniają grillowanie na grzybobranie. Rodacy wyjątkowo...
-
"Jestem na bezkrwawych łowach" - mówi tata czwarty raz tego dnia. Polacy na grzybobraniu
Grzybobranie. Ukochany sport narodowy Polaków, zaliczany do aktywności letnio-jesiennych. Liczą się klasycznie kategorie "na kosze", bywa jeszcze, że "na największe trofeum". Oczywiście jak przy każdym sporcie kompetytywnym, np. piłce nożnej, przy...
-
Turki grzyby - gdzie występują? Jak je rozpoznać i jak przyrządzać?
Turki należą do grzybów, które nie są znane wszystkim grzybiarzom. Nic dziwnego - pojawiają się one tylko w niektórych lokalizacjach. Gdzie występują turki? Jak je rozpoznać? Sprawdźcie w naszym poradniku, zanim wybierzecie się na grzybobranie!
-
Przepis na ciasto dla leniwych - szybko, łatwo i bez pieczenia
-
Cukinia faszerowana. Dodaj do farszu te składniki, a domownicy będą błagać o dokładkę
-
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki
-
Ten trik przyśpieszy dojrzewanie pomidorów. Będą słodkie i czerwone owoce z pomocą prostej metody
-
Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę
- Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji
- Czy 15 sierpnia będą otwarte sklepy? Długi weekend sierpniowy to ograniczone czasowo zakupy
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Słodko-kwaśny smak dzieciństwa, który przygotujesz w kilka chwil
- Puszyste i lekkie ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny z przepisu Ewy Wachowicz
- Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej
-
Lubicie śledzie po kaszubsku? Grzyby po kaszubsku na pewno wam zasmakują!
Grzyby po kaszubsku w słoiku to coś, co musicie mieć w tym sezonie w piwnicy! Pyszne grzybki przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako dodatek do obiadów, a także na przyjęciach do mięs i wędlin. Jak zrobić grzyby po kaszubsku? Sprawdźcie przepis!
-
Domowa uprawa boczniaków - jak się za to zabrać?
Domowa uprawa boczniaków to nowa aktywność, w którą zaangażowali się, nie tylko zagorzali grzybiarze. Zamiast robić zapasy na bazarku lub w supermarkecie, boczniaki można wyhodować samodzielnie. Domowa uprawa boczniaków - jak to zrobić? Podpowiadamy!
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
-
Dania ze świeżymi grzybami leśnymi
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania...
-
Jak zrobić grzyby z papryką na zimę?
Kolejne grzybobranie się udało? Zrobiliście już suszone grzyby, marynowane w occie i szukacie innych pomysłów na przetwory? Sprawdźcie przepis na grzyby z papryką na zimę, czyli grzyby po cygańsku! Jak je przygotować?
-
Suszarka do grzybów - czy warto ją kupić?
Suszarka do grzybów może być ciekawym akcesorium kuchennym dla osób, które lubią zbierać grzyby. W końcu nie ma to jak pyszny barszcz z dodatkiem własnoręcznie zebranych i samodzielnie ususzonych grzybów! Czy warto kupić suszarkę do grzybów? Ile...
-
Sowa-kania - grzyb, z którego zrobicie "schabowe". Jak je zbierać?
Grzyb sowa, a właściwie czubajka kania, to prawdziwy przysmak! Podsmażony na maśle, w bułce tartej, doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Wyprawę na sowy należy jednak zacząć od krótkiego szkolenia - łatwo je bowiem pomylić ze śmiertelnie...
-
Sezon grzybowy rozpoczęty! Ruszamy z akcją #grzyby2020
Jesień, chociaż przynosi ze sobą ochłodzenie, sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu - przede wszystkim zbieraniu grzybów. A z tych możemy się cieszyć przez cały rok, jeśli tylko odpowiednio je przygotujemy. Mamy masę pomysłów na grzyby, którym...
-
Kara za zbieranie grzybów - czy faktycznie jest realna? Za co możemy dostać grzywnę?
Późne lato to ten czas w roku, gdy najliczniej ruszamy na grzybobrania. Zwłaszcza gdy pocztą pantoflową roznoszą się informacje, że w pobliskich lasach można liczyć na udane zbiory. Ale czy za zbieranie grzybów można dostać grzywnę? Sprawdźcie,...
-
Sezon na grzyby: Kurki to częste łupy, ale można je pomylić. Lasy Państwowe ostrzegają
Kurki to chyba najbardziej charakterystyczne grzyby, jakie można znaleźć w naszych lasach. Okazuje się jednak, że bardzo łatwo pomylić je z innym gatunkiem. Przestrzegają o tym pracownicy Lasów Państwowych.
-
Grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Czy grzyby są zdrowe? Są wielkim, leśnym bogactwem, a w tradycyjnej, polskiej kuchni goszczą od wieków. Nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez smaku i aromatu grzybów. Nie każdy jednak powinien je jadać.
-
Gdzie warto wybrać się na grzyby 2020? Podajemy najlepsze lokalizacje [MAPA]
Grzyby to nieodłączny element tradycyjnych, polskich potraw. Sprawdź, gdzie warto wybrać się w ich poszukiwaniu. Podajemy sprawdzone lokalizacje na grzybobranie w woj. mazowieckim, łódzkim, zachodniopomorskim i na Śląsku.
-
Przerośnięte borowiki wzbudzają zachwyt, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego?
W lasach coraz więcej grzybów. Grzybiarze chętnie chwalą się wypełnionymi nimi koszami, a jeszcze chętniej wyjątkowo wyrośniętymi okazami. Okazuje się, że takie grzyby, nawet jeśli to popularne borowiki, niekoniecznie nadają się do jedzenia....
-
Czy warto jeść grzyby? Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Dietetycy od lat spierają się na temat tego, czy warto jeść grzyby. Zdaniem jednych ich zaletami są jedynie smak i aromat, inni natomiast podkreślają cenne wartości odżywcze grzybów. Z racji na ich wysoką zawartość białka wskazuje się również, że...
-
Chodzisz na grzyby? Tych błędów lepiej się wystrzegaj. Oto 10 zasad grzybiarza
Choć grzyby rosną przez cały rok, to wrzesień jest miesiącem, w którym w lasach tłumnie pojawiają się fani tych dobrodziejstw. Właśnie teraz zaczyna się sezon na grzybobranie. Jednak zanim wyjdziecie z domu, warto poznać najważniejsze zasady...
-
Sos kurkowy - doskonały do mięs i makaronów. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Kiedy w lesie, na bazarkach i półkach supermarketów pojawiają się kurki, to znaczy, że czas przygotować pyszny sos. Delikatny i kremowy będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań, rewelacyjnie smakuje też z makaronem. Jak zrobić sos kurkowy do...
-
"Nie zbieraj ani za starych, ani za młodych. Wykręcaj, zamiast wyrywać". Jak zbierać grzyby? Pytamy ekspertkę
Co roku tęsknie wyczekujemy, aż na straganach pojawią się grzyby. Chcielibyście zbierać je sami, ale nigdy tego nie robiliście? Oto kilka porad od doświadczonej grzybiarki, pani Grażyny z Międzyborowa.
-
Zebrałeś i co dalej? Jak najlepiej wykorzystać w kuchni najpopularniejsze gatunki grzybów? [PORADNIK]
Pełny kosz pięknych grzybów można nazbierać naprawdę łatwo. Ale co dalej? Nie masz pomysłu, jak je przyrządzić? Nie wiesz, który gatunek, do czego najlepiej wykorzystać? Oto krótka ściągawka.
-
Grzyby - gdzie ich szukać? Jak je gotować, suszyć i mrozić? Przewodnik nie tylko dla początkujących grzybiarzy
Grzyby lubi i chętnie zbiera mnóstwo Polaków. Nic dziwnego - są nie tylko smaczne, ale i nadają klasycznym daniom kuchni polskiej, takim jak pierogi czy bigos, doskonałego aromatu. Jak je zbierać, by nie pomylić jadalnych i niejadalnych? Jak suszy...
-
Grzyby do słoików na trzy sposoby. Mamy garść inspiracji [PRZEPISY]
Sezon na grzybobranie już się rozkręca. Choć na prawdziwy wysyp grzybów trzeba jeszcze troszkę poczekać, już teraz wiele osób wraca z lasów z pełnymi koszami. A co zrobić ze zdobyczy? Zamknąć je w słoikach! Mamy kilka inspiracji na marynowane grzyby.
-
Smaczny, więc jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybów
Nawet jeśli na grzyby chodzisz od niedawna, na pewno słyszałeś już wiele dobrych rad. Ostrożnie - niektóre stwierdzenia to niebezpieczne mity, przez co możesz np. pomylić grzyby jadalne i grzyby trujące. Na co uważać?
-
Czy są już grzyby? Pewnie, że są. Sprawdzamy, gdzie ich szukać [MAPA GRZYBÓW]
Choć sezon przypada raczej na późne lato i jesień, już teraz w lasach pojawiają się grzyby. Grzybiarze donoszą, gdzie zebrali najwięcej, a dane można znaleźć w internecie. Zatem gdzie warto się wybrać na grzybobranie?
-
Emocje jak na grzybobraniu to ironia? Jeśli w lesie zobaczysz "paluchy umarlaka", zmienisz zdanie
"Emocje jak przy zbieraniu grzybów!" - kto z nas tego nie słyszał! Wbrew pozorom w lesie czeka na nas wiele niespodzianek, zarówno tych przyjemnych, jak i bardziej stresujących. Znalezienie "paluchów umarlaka" może należeć do tej drugiej kategorii...
-
Sezon wypada jesienią, ale już teraz grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Gdzie najwięcej? Sprawdzamy
Lato to ulubiona pora roku wielu osób, jednak spora część z nich z utęsknieniem wyczekuje jesieni. Wtedy w lasach pojawiają się całe masy grzybów. Okazuje się, że wiele z nich rośnie znacznie wcześniej. Sprawdzamy, gdzie już teraz warto się wybrać...
-
Jak mrozić grzyby, aby dłużej cieszyć się ich smakiem i aromatem?
Jak mrozić grzyby? Czy warto to robić? Najbardziej popularnym sposobem ich konserwacji pozostaje suszenie, ale zamrażanie zyskuje coraz więcej zwolenników. Dlaczego?
-
Jak suszyć grzyby? Proste i skuteczne sposoby
Jak suszyć grzyby? Sezon na nie, chociaż trwa w najlepsze, nie będzie trwał w nieskończoność. Co zrobić, aby zachować ich smak możliwie najdłużej? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów.
-
Jak usmażyć kanie? Przydatny poradnik każdego amatora grzybów
Smażone kanie to jeden z przysmaków lata i wczesnej jesieni. Większość grzybiarzy z lubością zajada się smakowitym kapeluszem ukrytym w chrupiącej, złocistej panierce. Przygotowany w ten sposób grzyb wielu osobom przypomina w smaku kotleta...
-
Kania smażona. Jak przyrządzić kanię na obiad i nie tylko?
Kania to bardzo wdzięczny i popularny grzyb, w formie smażonej często serwowana jest do obiadu. Jak przyrządzić kanie, aby dobrze smakowały i częściej gościły na naszych stołach?
-
Kiedy słyszę "kurka", myślę "jajecznica", "lato", "wakacje". To chyba ulubiony grzyb Polaków
Choć jako dziecko grzybów zbierać nie znosiłam - nasz narodowy sport traktując bez należnego mu nabożeństwa - to był od tej reguły wyjątek. Kiedy w domu padało hasło "jedziemy na kurki", wdziewałam kaloszki, szukałam kosturka i byłam gotowa.
-
Sezon na kurki. Co z nich zrobić? Mamy garść przepisów m.in. na kurki kiszone lub w formie gołąbków
Kurki są uwielbiane nie tylko za smak i aromat, lecz także za ich charakterystyczną chrupkość. Sezon na nie trwa. Oto przepisy na dania z kurkami, które pozwolą w pełni cieszyć się tymi grzybami.