grzyby
-
Jak smażyć kanie? Cztery dodatki i gotowe. Miękkie w środku, a z zewnątrz chrupią aż miło
Jak smażyć kanie, żeby wyszły chrupiące na zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku? Jeśli wracasz z lasu z pokaźnym, białym kapeluszem i nie masz pomysłu na obiad, zrób pyszne kotlety. W mig znikną z talerza.
-
Gdzie są grzyby? W tych regionach się zaczyna. "Totalny wysyp, w 30 minut całe wiadro"
Grzybiarze spragnieni są już jesiennego wysypu. W sieci wciąż można natknąć się na pytania o to, gdzie są grzyby lub kiedy będą grzyby. Wygląda na to, że sytuacja zaczyna się poprawiać. Jest coraz więcej regionów, w których ludzie wracają z...
-
Maślaki do marynaty. Zapamiętaj proporcje, a będą najlepsze
Marynowane grzyby to idealna przekąska, składnik sałatek i różnych zakąsek podczas spotkań w większym gronie. Jakie grzyby są najlepsze do marynaty? Możecie się zgodzić, możecie się także kłócić, ale mało który grzyb smakuje tak obłędnie w...
-
Omlet z tymi dodatkami zasługuje na medal. Właśnie zaczął się sezon
Co zrobić z jajek, żeby porządnie się najeść i zapewnić sobie mnóstwo energii? Jajecznica może się w końcu przejeść, dlatego mamy dla was przepis na coś dużo lepszego. O tym omlecie będziecie myśleć po nocach, a to za sprawą dwóch dodatków.
-
Mówi się o nim strojniś i borowik piękny. "W marynacie prima sorcik". Zanim zjesz, zrób jedną rzecz
W koszykach grzybiarzy bardzo często lądują maślaki. Przede wszystkim zwyczajne, sitarze i żółte. Koleżanka z redakcji przekonuje, że te ostatnie w marynacie smakują najlepiej. "Prima sorcik, serio, nie ma lepszych grzybów" - mówi. Zatem gdzie ros...
-
Zasłynął ze zbierania grzybów, choć za nimi nie przepada. Twierdzi, że jeden okaz jest wart grzechu
Grzybobranie często jest określane naszym sportem narodowym. Wraz z początkiem jesieni Polacy tłumnie ruszają do lasów, wypatrują najpiękniejszych okazów, a później chętnie dzielą się zdobyczami w mediach społecznościowych. Co ciekawe, na...
-
Jak odróżnić smakowitego rydza od trującego kuzyna? Uważaj. Kolor to nie wszystko
Każdy doświadczony grzybiarz potrafi rozróżnić rarytasy na te jadalne i te, które nigdy nie powinny trafić do koszyka, a później do kuchni. Z rydzem może być jednak mały problem. Ten smaczny i chętnie zbierany gatunek ma bowiem trującego sobowtóra...
-
Jadalny czy niejadalny? Te grzyby łatwo pomylić. Jeden szczegół zdradza wszystko
Jakie grzyby łatwo pomylić? Wbrew pozorom nawet popularny borowik szlachetny ma trujący odpowiednik. Istnieje ryzyko, że niewprawione oko nie dostrzeże różnic, dlatego na grzybobraniu zawsze należy uważać. Na co szczególnie?
-
Ten "leśny kalafior" wygląda jak zużyta gąbka. My zrobiliśmy z niego doskonałe paszteciki
Ci, którzy nie znają się na grzybach, zapewne ominą go w lesie szerokim łukiem. Przyznajemy, że nie ma co się dziwić. Na pierwszy rzut oka bowiem siedzuń sosnowy nie wygląda zachęcająco. Raczej przypomina starą, zużytą gąbkę. Jego inna nazwa to...
-
Kiedy jest sezon na grzyby? Szczyt dopiero przed nami. "Może być obfity i w całym kraju"
Kiedy jest sezon na grzyby? Tak naprawdę trwa przez cały rok. Niektóre gatunki grzybów rosną bowiem nawet zimą i wczesną wiosną. Przyjmuje się jednak, że szczyt przypada na miesiące jesienne, ze wskazaniem zwłaszcza na końcówkę września i...
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Robię non stop i nigdy się nie nudzi. Pasta, która przebija jajeczną
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Do którego kosza wrzucać opakowania po jajkach? Wiele osób robi błąd
- Jeden błąd, a naleśniki trafią do kosza. Robisz je? Klęska murowana
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Klonn - restauracja, która łączy naturę z kulinarną sztukąMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
-
Czy grzyby rosną podczas pełni Księżyca? "Konkluzja nasuwa się sama"
Kiedy rosną grzyby? By tak się stało, muszą zaistnieć sprzyjające warunki pogodowe. Grzyby nie lubią, gdy jest sucho, ale gwałtowne burze z gradobiciem też im nie pomogą. Dużo lepsze są umiarkowane i spokojne deszcze. Niektórzy grzybiarze wierzą...
-
Pokazał borowikowe eldorado. Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów były setki, zebraliśmy ok. 50 kg"
Pan Damian na grzybową wyprawę wybrał się w pierwszy weekend września. Razem z trzema innymi osobami ruszył spod Poznania w okolice Szklarskiej Poręby. "Do celu mieliśmy około 300 km. Wyjechaliśmy około 3 nad ranem, a do domów wróciliśmy po godzin...
-
Wielu Polaków mrozi grzyby w nieodpowiedni sposób. Zrób to tak, a zimą sobie podziękujesz
Mrożenie grzybów sprawia ci trudności? Prawdopodobnie zapominasz o ważnym etapie. Dzięki niemu owoce lasu przetrwają w doskonałej kondycji aż do świąt Bożego Narodzenia. Jak zatem prawidłowo mrozić grzyby leśne na zimę?
-
Przepis, który przenosi mnie do beztroskich czasów dzieciństwa. Tą zupą zawsze zajadałam się u babci
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi czas na zmianę naszego menu. Jednym z rarytasów, które królują w tym czasie w kuchni, są bez wątpienia grzyby, w tym suszone. Co można z nimi zrobić? Ja najchętniej stawiam na szybką i...
-
Jak zrobić łazanki z kapustą? Ten sekretny przepis dostałam od babci. Nigdy nie jadłam lepszych
Łazanki zwykle kojarzą się jedynie z Wigilią, ale przecież nie tylko wtedy można je jeść. To świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Wystarczy kilka produktów, aby danie było naprawdę palce lizać. Moja babcia opanowała sposób przygotowania do...
-
Dlaczego trzeba obierać maślaki? Poczujesz różnicę, gdy wrzucisz je do zupy. Zniknie co do kropli
Te leśne grzyby jadalne idealnie nadają się do gotowania, smażenia i marynowania. Nie da się ich pomylić z żadnym trującym gatunkiem. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, dlaczego trzeba obierać maślaki.
-
Mówi się o nich "amerykany" i "grzyby dla leniwych". Mogą zagrozić naszym? "Podejrzewamy"
Początkowo występował głównie na północy, na wybrzeżu Bałtyku. Od pewnego czasu "wchodzi" jednak w głąb Polski. Grzybiarze coraz częściej natykają się na niego w innych regionach. Jedni mówią, że jest pyszny, inni, że do naszych borowików nawet si...
-
Już nigdy nie przygotujesz pieczarek w inny sposób. Będą smakowały jak grzyby prosto z lasu
Wraz z końcem wakacji oczy Polaków coraz śmielej kierują się w stronę lasu. Mimo to nie wszyscy mają czas, chęci lub możliwość, aby udać się na grzybobranie. Jednak nic straconego. Odpowiednio przyprawione pieczarki również mogą smakować jak leśne...
-
Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną
Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.
-
To z nich zrobisz najlepsze kotlety. Schabowe i mielone mogą się schować. Palce lizać
Z czego można zrobić kotlety bez mięsa? W moim domu od jakiegoś czasu nie jada się tradycyjnych schabowych. Zamiast tego sięgam po łatwo dostępne składniki i przyrządzam grzybową ucztę. Kluczem jest dobra panierka.
-
Grzybiarzom się to nie spodoba. Janusz Piechociński: Ten rok jest dla mnie rokiem przegranym
Choć grzyby rosną w polskich lasach przez cały rok, nawet zimą, to szczyt sezonu przypada zazwyczaj na wrzesień i październik. Wielu grzybiarzy z pewnością więc zacierało już ręce w nadziei na obfite zbiory. Janusz Piechociński, który słynie z...
-
Myślisz, że rozpoznasz te grzyby na zdjęciach? Sprawdź się!
Myślisz, że rozpoznasz te grzyby na zdjęciach?
-
To najlepsze danie z grzybami na świecie. Risotto we włoskim stylu wzbogacam jednym dodatkiem
Risotto to jedno z flagowych potraw kuchni włoskiej i istnieje mnóstwo wersji tego dania. My, Polacy nieco uprościliśmy je, mieszając ugotowany ryż z dodatkami. Nie o to w tym chodzi. Dziś mamy dla was przepis na najlepsze risotto z grzybami. Będz...
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy te dziwne grzyby można jeść? Odpowiadamy
Świat grzybów jest niesamowity i wiele osób twierdzi, że grzyby potajemnie rządzą światem. Ciężko powiedzieć, ile w tym prawdy, ale na pewno nie brakuje na świecie miłośników grzybów i grzybobrania. Polacy uwielbiają tę formę aktywności i gdy...
-
Wygląda jak jajo dinozaura albo kula do kręgli. Grzybowe kotlety rosną na łące
Świat grzybów jest fascynujący i chyba nigdy nie przestanie nas zaskakiwać. Utarło się, że po najlepsze jadalne okazy udajemy się do lasu i do koszyka wkładamy te o określonym kształcie - z kapeluszem i trzonem. Mało osób wie, że jedne z...
-
To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie...
-
Suszysz grzyby w piekarniku? Jeden błąd i zamienią się w grzybową papkę
Schyłek lata to czas, kiedy grzybiarze czyszczą kalosze i szukają koszyków schowanych rok wcześniej. Nie możemy obecnie mówić o wysypie grzybów w całej Polsce, ale w niektórych miejscach można wyjść z lasu z naprawdę bogatymi zbiorami. Co zrobić z...
-
Zrób go teraz i nie czekaj go Wigilii. Tak wykorzystasz świeże grzyby, najlepiej wybrać te 2 odmiany
Grzybobranie w pełni i wiele osób w tym czasie lubi wybrać się do lasu, by zebrać najlepsze okazy. Jednak po powrocie do domu nie mamy zielonego pojęcia, co możemy z nich zrobić. Oczywiście można je wysuszyć lub zamarynować, jednak nie każdy lubi...
-
Grzybowy quiz zagnie cię w 8. pytaniu. 12/12 zgarnie najlepszy grzybiarz
Oto przyjemny quiz wiedzy ogólnej o grzybach. Musisz naprawdę dobrze się orientować, jeśli liczysz na dobry wynik - pytamy o rozmaite kategorie. Nie łudź się, że będzie łatwo, wiele osób odpada na 8. pytaniu. Udowodnij, że jesteś najlepszym...
-
Jak marynować grzyby? Maślaki i opieńki wyjdą mistrzowsko, ale ważna jest zalewa
Jak zrobić pyszne, marynowane grzybki? Bardzo łatwo. Nie ważne, jaki gatunek wybierzesz i włożysz do słoika, z całą pewnością będą cię cieszyć swoim smakiem jako przekąska, składnik sałatek i innych dań oraz jako piękna dekoracja imprezowego stołu...
-
Wrócił do lasów po wieku, a cena zwala z nóg. Ten grzyb daje się w prezencie ślubnym
Świat grzybów jest bardzo interesujący, a w niektórych kręgach mówi się, że grzyby potajemnie rządzą światem. Ile w tym prawdy, trudno powiedzieć, lecz jedno jest pewne - cały świat uwielbia grzyby za ich smak i czasami właściwości lecznicze....
-
Grzybiarze często popełniają ten błąd podczas suszenia. Przez to będą spalone na wiór
Suszenie grzybów tak jak zbieranie wymaga cierpliwości, odpowiedniej techniki i precyzji. Dzięki temu przez cały rok będziemy mogli cieszyć ich smakiem i aromatem. Jak długo suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem? Unikaj popularnego błędu.
-
Nikt nie zbiera, a w marynacie pierwsza klasa. Nie bój się siniaka, ale tylko takiego
Kto kocha grzyby, ten wie, że nie warto zabierać z lasu okazów, których nie jesteśmy pewni, czy są jadalne. Jedna wiele osób myśli, że siniaki są trujące, a to bujda! To jedne z najlepszych grzybów do marynaty i sosu i z najogromniejszą...
-
Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach
Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z...
-
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątk...
-
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to moje popisowe danie. Nie zapominam o zielonym dodatku
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to wymarzony obiad, kiedy tylko pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Na tę chwilę nie możemy mówić o wysypie, ale nie brakuje miejsc w Polsce, skąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Przepis na zupę grzybową je...
-
W Polsce rosną grzyby, które świecą. Idź do lasu o konkretnej godzinie
Grzyby to fascynujące organizmy, których tajemnice i właściwości wciąż odkrywamy. Zapaleni grzybiarze zapewne wiedzą, że w polskich lasach można spotkać grzyby, które... świecą. Jednak ci, którzy nie są pasjonatami grzybobrania, mogli o tym nie...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Zbierasz grzyby? Przez jeden błąd możesz wyjść z lasu z mandatem
Sezon grzybowy już niemal w pełni i możemy wybierać się na bezkrwawe łowy, gdzie tylko chcemy (poza parkami narodowymi i krajobrazowymi). Nie wszystkie grzyby można jednak zbierać. Czasem trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby nie dostać mandatu.
-
Ciotka od lat powtarzała, że to najlepszy sposób na kurki. Dzięki niemu nie są gorzkie
Kurki to bardzo popularny grzyb, który aktualnie jest teraz widoczny w lasach. Wiele osób zrywa się więc o poranku, by móc go zebrać, a później wykorzystać w domowych potrawach. Jednak ma on to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzony...