Zupa grzybowa tak aromatyczna, że będziesz wąchać godzinami. Cebula i liść laurowy to początek
Link został skopiowany
Zupa grzybowa tak aromatyczna, że będziesz wąchać godzinami. Cebula i liść laurowy to początek
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, długie wieczory z herbatką i oczywiście za grzyby. Sezon grzybowy trwa w najlepsze i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi pysznościami z leśnych skarbów. Wśród nich jest także ona - królowa jesiennych zup, czyli grzybowa. Zupa grzybowa jest zawsze pyszna, ale z naszym dzisiejszym przepisem jest wręcz obłędna. Podpowiemy, co zrobić, żeby maksymalnie wzmocnić aromat.
Liliya Kandrashevich /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić zupę grzybową? Opcji jest wiele, każda jest smaczna, ale skoro mamy szczyt sezonu grzybowego, to dziś skupimy się na zupie grzybowej z leśnych grzybów. Wciąż w lasach pojawiają się borowiki, zdarzają się koźlarze i aromatyczne, późne podgrzybki. Jeśli masz szczęście i udało ci się ich nazbierać, oczyść je i zrób pyszną zupę, której aromat czuć już dwa domy dalej. Jaki jest sekret? Otóż chodzi o dodatki, które są naturalnymi "perfumami" grzybów. Jest to cebulka, rzecz jasna, liście laurowe oraz świeży tymianek. Tymianek podsmażony razem z grzybami sprawia, że cała twoja kuchnia pachnie lasem, a dania grzybowe (nie tylko zupa) smakują po prostu magicznie.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Zupa grzybowa tak aromatyczna, że czuć ją na całym osiedlu. Dodaj te trzy rzeczy
Składniki:
ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów, polecam podgrzybki,
2 małe białe cebule,
włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, niewielki por
Zupa grzybowa ze świeżym tymiankiem - sposób wykonania:
Warzywa (oprócz cebuli) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka i zalej bulionem. Możesz użyć także rosołu, który pozostał z poprzedniego dnia. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Ugotuj z nich wywar. Ugotuj do miękkości.
Grzyby leśne oczyść i pokrój na niewielkie kawałki Jeśli masz maślaki, usuń z kapeluszy skórkę, jeśli natomiast masz gąski - dokłądnie oczyść z piachu. Cebulę posiekaj w kostkę i przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej solidną łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, kolejne 2 listki laurowe oraz posiekane gałązki tymianku i na dużym ogniu podsmaż je, aż woda lekko odparuje. Następnie delikatnie osól i duś jeszcze przez 5 minut. Tymianek powinien bardzo intensywnie pachnieć. Gdy grzyby już się podsmażą, zawartość patelni włóż do garnka z włoszczyzną.
Zupę gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz wytopić boczek i dodać do garnka, ale nie jest to konieczne. Możesz także dodać ziemniaki w momencie, kiedy dodajesz grzyby.
Kiedy grzyby są już miękkie, zapraw zupę śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Możesz zblendować zupę i wówczas podawać z ziołowymi grzankami.