Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam. Na sam widok cieknie ślinka. To murowany hit na szybki obiad

Kiedy za oknem niepogoda, warto postawić na rozgrzewające dania. Gulasz z grzybów zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a w dodatku nasyci na wiele godzin. Jak go zrobić? Okazuje się, że aby przygotować pyszne danie, wcale nie potrzeba mięsa.

Jednogarnkowe dania to świetne rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie mają wiele czasu na gotowanie. Ja w takich sytuacjach lubię stawiać na gulasz grzybowy. Smakuje wyśmienicie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jakie grzyby do gulaszu? Jeśli nie masz leśnych, ten gatunek idealnie je zastąpi 

Grzyby można marynować, jeść smażone lub jako składnik zup. Dlaczego więc nie przygotować z nich gulaszu? Ten przepis zaskoczy nawet zadeklarowanych mięsożerców. Grzybowy gulasz można podać z ziemniakami, makaronem i ryżem, ale najlepiej będzie smakował z kaszą. Jakie dodatki wybrać? Dobrze sprawdzą się kurki i inne grzyby leśne, jednak jeśli ich nie masz, możesz użyć boczniaków i pieczarek.

Jak zrobić gulasz z grzybów? To banalnie proste. Smakuje lepiej niż mięsny 

Jeśli kochasz smak grzybów, to danie na pewno trafi w twoje gusta. Czego potrzebujesz do przygotowania gulaszu?

Składniki:

  • 350 g grzybów, 
  • 200 g pieczarek,
  • cztery łyżki oliwy z oliwek,
  • cebula,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżeczka musztardy,
  • 600 ml bulionu,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki wody,
  • przyprawy: łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki suszonego czosnku, łyżkę suszonego majeranku, sól oraz pieprz do smaku.
Boczniaki
Boczniaki istock/@Candice Bell

Taki gulasz świetnie sprawdzi się na szybki obiad, ale dobrze smakuje również na drugi dzień. Jak go przyrządzić?

  1. Zacznij od przygotowania grzybów i pieczarek. Oczyść je i pokrój w paski.
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki. Dorzuć grzyby i pieczarki, a potem zalej bulionem i dodaj przyprawy oraz musztardę. Duś przez około 15 do 20 minut.
  3. Jeśli gulasz wyjdzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: