Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wielu grzybiarzy zastanawia się, co może zrobić z obfitych zbiorów. Część z nich zdecydowanie warto ususzyć i następnie dodać np. do zimowego bigosu. Pozostałą zawartość koszyka lepiej jednak wykorzystać na bieżąco. Z grzybów leśnych można przygotować wiele smacznych i pożywnych potraw. Jeśli chcemy zachować ich świeżość i wyśmienity smak na później, polecamy je zamarynować.
Marynowanie grzybów jest zadaniem bardzo prostym. Polega na umieszczeniu owoców lasu w zalewie z przyprawami. Należy przy tym pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze, na marynowane grzybki najbardziej nadają się małe, jędrne okazy, które bez problemu zmieszczą się w słoiku. Kolejną istotną kwestią są proporcje. Zalewa octowa powinna być przygotowana w proporcjach 4:1. Oznacza to, że na cztery porcje wody powinna przypadać jedna porcja octu. Dla ułatwienia przyjmijmy, że jedna porcja to w naszej recepturze jedna szklanka.
Składniki na zalewę:
Pozostałe składniki:
Przygotowania zacznij od oczyszczenia grzybów z wszelkich leśnych pozostałości (listków, mchu, igliwia). Jeśli trafiły ci się większe okazy - pokrój je na niewielkie kawałki. Cebulę umyj, obierz i pokrój na plasterki, podobnie zrób z czosnkiem.
Wszystkie składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, cukier oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę umieść w garnku i zagotuj. W osobnym garnku zagotuj wodę z grzybami, cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach obgotowywania odcedź je i włóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, aby nie wypełniać ich do samej góry. Grzyby z cebulą i czosnkiem zalej przygotowaną zalewą z przyprawami.
Zakręć słoiki i ustaw je do ostudzenia do góry dnem. Kiedy ostygną, odwróć je z powrotem i połóż na półce w spiżarni lub piwnicy. Marynowane grzyby możesz dodać do sałatek, sosów czy tatara. Będą też świetnym urozmaiceniem dań mięsnych i rybnych. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.