grzyby
-
Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je pyszne, ale ja dodaję coś jeszcze
Zapewne w wielu domach, z okazji dnia Wszystkich Świętych, przygotowuje się tradycyjne przysmaki. W moim domu rodzinnym zawsze przed tym dniem ruszała produkcja gołąbków (kiedyś z pięciu główek, dziś już z trzech). Babcia i mama robiły je po...
-
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie? Czy grzyby przed zamrożeniem się myje? Mini poradnik
Jak mrozić grzyby w sposób prawidłowy? Mrożenie grzybów umożliwia nam ich dłuższe przechowywanie. Mrożenie pozwala też na dłuższe zachowanie aromatu i smaku grzybów. Sprawdź, jak należy przygotować grzyby do mrożenia.
-
We Wszystkich Świętych poczęstuj nim gości. Wilgotny pasztet z leśnych grzybów pochwalą wszystkie ciotki
Pasztet to nie byle co i przyzna mi rację każdy, kto chociaż raz zjadł taki kremowy, domowy i aromatyczny. Dziś zdradzimy wam przepis na pasztet, ale nie taki zwykły, jaki zawsze piecze się z mięsa z rosołu - dziś wykorzystamy leśne grzyby. Coś na...
-
Boczniaki - przepis na najprostsze danie z udziałem smażonych grzybów. Idealne na jesienny lunch
Boczniaki to grzyby, które warto wprowadzić do swojego domowego jadłospisu. Są bowiem nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe - stanowią źródło witamin i minerałów, a także białka i błonnika. Jak najprościej wykorzystać potencjał kulinarny...
-
Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami. Prosty pomysł na smaczny i sycący obiad jednogarnkowy
Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami to świetny pomysł na wyśmienity i sycący obiad dla całej rodziny. Całość przygotowuje się na jednej patelni, co znacznie skraca i ułatwia porządki kuchenne. Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczne i pożyw...
-
Szybkie przepisy na wyborne grzyby marynowane z miodem lub bez. Dobre nie tylko na święta Bożego Narodzenia
Grzyby marynowane można serwować samodzielnie lub mogę one posłużyć jako dodatek do sosu tatarskiego. Są znakomite zwłaszcza na Boże Narodzenie. Warto skorzystać z sezonu grzybowego i poszerzyć swoje zapasy.
-
Pokazała efekty grzybobrania w Danii. Internauci są jednak podzieleni. Jedni zazdroszczą, inni krytykują
Grzybobranie to dla wielu osób relaksująca pasja i motywacja do wyjścia z domu nawet w deszczowy dzień. Choć nie wszędzie jest to popularny "sport", to dorodne okazy rosną też poza granicami naszego kraju. Z tego powodu na leśne zbiory ochoczo...
-
Jak najlepiej suszyć grzyby w domu? Czy trzeba je myć? Mikrofalówka może okazać się pomocna
Jak suszyć grzyby, aby cieszyć się ich aromatem podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia i nie tylko? Istnieje kilka sposobów suszenia grzybów. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najwygodniejszy. Sprawdź, jak można to zrobić.
-
Pierś z kurczaka zapiekana z tymi dodatkami to obiad jak z restauracji. Wyczarujesz go we własnej kuchni
Pieczona pierś z kurczaka ze smakowitymi dodatkami to świetna propozycja szybkiego obiadu dla całej rodziny. Soczyste mięso, zapiekany ser i grzyby w otoczeniu aromatycznych ziół i przypraw to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Pyszne i pożywn...
-
Masz dość żmudnego krojenia grzybów nożem? Wypróbuj ten trik. Odmienił już życie wielu osobom
Wielu z nas nie znosi tracenia czasu na żmudne czynności, które, chcąc nie chcąc, należy wykonać. Do jednych z tych czynności należy krojenie grzybów przed suszeniem czy mrożeniem. Jest jednak sposób na to, by zrobić to o wiele, wiele szybciej.
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Żurek będzie lepszy, gdy podasz go z tym. Cała rodzina będzie o nim mówić
- To najprostszy deser świat. Zastąpi wielkanocne mazurki i baby
- Domowy majonez w kilka minut. Goście będą go wyjadać łyżkami
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
-
Te grzyby możesz hodować na własnym parapecie. Pamiętaj jednak, by zachować anielską cierpliwość
Marzeniem każdego grzybiarza jest nieograniczony dostęp do grzybów, najlepiej na wyłączność. Choć hoduje się głównie pieczarki i boczniaki, to leśne grzyby również można wyhodować w donicy. Wymaga to pracy i czasu, jednak efekty zaskakują pozytywnie.
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Moja babcia robi ją nie tylko na święta, a sekretem boskiego smaku jest ten dodatek
Zupa grzybowa kojarzy się z potrawami wigilijnymi i choć faktycznie w grudniu króluje na polskich stołach, to warto przygotować ją również jesienią. Wówczas możesz wykorzystać świeże grzyby, prosto ze zbiorów. Dodaj kilka innych składników i ciesz...
-
Polędwiczki w sosie grzybowym. Będą soczyste, ale nie przestrasz się mojej porady
Polędwiczki wieprzowe to idealny pomysł na codzienny obiad, ale także jako główne danie serwowane podczas ważniejszych uroczystości. Opcji na podanie polędwiczek jest mnóstwo, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić mięciuteńkie i soczyste polędwiczki...
-
Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka
Makaron z grzybami leśnymi to dobry pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i ciepłą kolację, na przykład po kilkugodzinnym grzybobraniu. Dwie korzyści za jednym razem - zdrowy spacer po lesie i oczywiście świeże grzybki. Poniżej przepis na makaron ...
-
Kiedy iść na grzyby? Jeden dzień deszczu nie wystarczy. Grzybiarze podpowiadają
Żeby wrócić do domu z koszem pełnym grzybów, nie wystarczy po prostu pójść do lasu. Trzeba przede wszystkim wiedzieć, kiedy pójść. Natura rządzi się swoimi prawami, dlatego należy pamiętać, że nie zawsze wypad do lasu zakończy się sukcesem. Istnie...
-
Prawie wszyscy grzybiarze pomijają ważną czynność. Warto to zrobić, zanim włożysz grzyby do koszyka
Podczas wyprawy na grzyby każdy z nas wytęża wzrok w poszukiwaniu smakowitych okazów i jak tylko spotkamy na swojej drodze dorodnego borowika lub koźlarza, natychmiast wkładamy go do koszyka. Pośpiech to jeden z błędów, które grzybiarze popełniają...
-
Tych grzybów nie zbieraj. Możesz słono za to zapłacić
Kiedy wybieramy się na grzybobranie, wytężamy wzrok w poszukiwaniu pięknych okazów. Jednak są grzyby, które powinny jedynie cieszyć nasze oczy, ponieważ zerwanie ich może nieść za sobą poważne konsekwencje, nie zawsze zdrowotne. Podpowiemy, któryc...
-
Wrzuć kilka listków i zamknij. Suszone grzyby będą dobre miesiącami. Lniany worek to kiepski pomysł
Po udanym grzybobraniu zastanawiamy się, co zrobić z przyniesionymi z lasu zbiorami. Jeżeli wyjście było szczególnie owocne, to na pewno nie damy rady przejeść wszystkiego od razu. Wtedy można sięgnąć po jedną z popularniejszych metod, czyli...
-
Jak mrozić grzyby, by zachowały jak najwięcej smaku? Prosty błąd może je popsuć
Nie zawsze zebrane grzyby da się przejeść na raz. Wtedy decydujemy się na zachowanie ich na później. Jednym z popularniejszych sposobów, obok suszenia, jest mrożenie. Zanim się jednak za to zabierzemy, warto wiedzieć, jak mrozić grzyby, by ich nie...
-
Te grzyby są ze sobą najczęściej mylone. Niektóre pomyłki mogą skończyć się tragicznie
Grzyby to wspaniałe organizmy, które bardzo wzbogacają naszą kuchnię i smak potraw, które robimy. Niekiedy potrafią być też jednak zdradliwe. Nie brakuje bowiem gatunków jadalnych i trujących, które są do siebie łudząco podobne. Wybraliśmy kilka...
-
Najlepsze marynowane grzybki gajowego Franciszka. Pół wsi ustawia się pod leśniczówką po przepis
Jakież to szczęście mieć bogate grono znajomych. Wśród moich znajomych jest pan Franciszek - osiemdziesięciolatni gajowy, który mieszka niedaleko mojego wujka, tuż na skraju lasu. Pan Franciszek robi mistrzowskie grzybki marynowane, które słynne s...
-
Najczęstsze błędy grzybiarzy. Śmiecenie nie jest najgorsze. "Aż bym go dzikiem poszczuł dla nauczki"
Jakie błędy popełniają grzybiarze? Lista jest dość duża, ale dziś skupimy się na najważniejszych i podstawowych, które zauważyli u innych znajomi leśnicy i mykofile. Okazuje się, że śmiecenie jest nagminne, ale wcale nie jest na szczycie niecnych...
-
Najdziwniejsze grzyby polskich lasów. Spotkanie jednego z nich może przyprawić o zawał
Świat grzybów jest fascynujący i na pewno wielu z was podczas spaceru do lasu zauważyło okazy, które jakoś wyjątkowo przyciągnęły uwagę kształtem, kolorem lub zapachem. Dziś pokażemy wam grzybowych dziwolągów, które przy odrobinie szczęścia można...
-
Czy trzeba myć grzyby przyniesione z lasu? Zależy, co chcesz z nimi zrobić. W jednym przypadku to zbędne
Grzybobranie dzieli się na dwie części: tę przyjemną, czyli spacer po lesie i zbieranie grzybów oraz tę mniej przyjemną, czyli ich czyszczenie po powrocie do domu. To, że trzeba usunąć z nich zabrudzenia, nie pozostawia wątpliwości. Ale czy grzyby...
-
Ta miłość zaprowadziła go na tamten świat. Znany mykolog zjadł grzyba, który "szwagier jadł i żył"
Świat grzybów jest fascynujący i wie o tym każdy grzybiarz oraz pasjonat. Wie o tym także każdy mykolog, a w zasadzie tak powinno się wydawać - w końcu grzybami zajmują się zawodowo i badają ich świat. Wybitny znawca, Julius Schäffer, jednak...
-
Jedna noga i eleganckie kapelusze - tak poznasz najgroźniejszych morderców. Jak zabili tylu niewinnych ludzi?
Ci dostojni panowie wręcz nam się kłaniają, gdy spotykamy ich na swej drodze. Czasem niestety tylko po to, by przeprowadzić nas na drugą stronę. Nie mam na myśli bynajmniej rzeki lub leśnego rowu, a sytuację, w której na ekranie monitorującym...
-
Klasyfikatorka grzybów obala groźne mity. "Przedziwna, niebezpieczna teoria". I zdradza patent z rajstopami
Co roku, gdy tylko dopisze pogoda, Polacy ruszają w las. Nasza wiedza o grzybach jest coraz większa, ale wciąż pokutują niebezpieczne mity, jak np. ten, że skoro ślimak wcina muchomora zielonawego, to i nam nic nie będzie. Wciąż dochodzi też do...
-
Zobaczył, że coś podjada mu grzyby, więc zostawił kamerę. Takiego sprawcy się nie spodziewał
Wszyscy grzybiarze mają swoje ulubione miejsca i niechętnie zdradzają miejscówki, w których do tej pory dopisywało im szczęście. Nic więc dziwnego, że 41-letni Stephen Sangster z Londynu zdziwił się, gdy zobaczył, że z jego ulubionego lasu znikają...
-
Gdzie na grzyby? Sprawdzone i godne polecenia miejsca w Wielkopolsce [PAŹDZIERNIK 2023]
Wielkopolska obfituje w liczne obszary, gdzie można cieszyć się grzybobraniem. Region ten oferuje bogactwo lasów, malownicze krajobrazy i różnorodność gatunków grzybów. Gdzie zatem się udać, aby móc liczyć na najlepsze zbiory? Czy są grzyby w...
-
Ten grzyb "zjada sam siebie". Wygląda, jakby spływał smołą. Jest jadalny, ale w jednej formie
W polskich lasach pełno jest grzybów, które wyglądają jak pozaziemskie istoty, które przybyły zasiedlić naszą planetę. Mają przedziwne kolory, zaskakujące kształty i wprawiające w osłupienie cechy. Jednym z nich jest ten grzyb, który zjada sam...
-
Czy grzyby są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść? Wszystko, co warto wiedzieć o grzybach
Koniec lata i początek jesieni to sezon na grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść? Wokół grzybów narosło wiele mitów, sprawdzamy, czy grzyby mają wartości odżywcze i czy każdy może je włączyć do swojej diety.
-
Gdzie na grzyby? Najlepsze miejsca na Podkarpaciu. W tych lasach znajdziesz skarby [PAŹDZIERNIK 2023]
Gdzie szukać grzybów na Podkarpaciu, aby wrócić do domu z pełnym koszykiem? Które lasy w regionie są polecane przez grzybiarzy? Jakie miejsca w podkarpackim są najlepsze na grzybobranie w październiku? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
-
Po te grzyby sięga Makłowicz, gdy robi tę zupę. Będąc na grzybobraniu, zbierz ich najwięcej, smakują obłędnie
Chcąc przygotować zupę grzybową, trzeba wziąć pod uwagę to, jakiego rodzaju grzybów się użyje. Robert Makłowicz nie ma z tym większego problemu, bo wie, które mają najlepszy smak. To właśnie po nie sięga najczęściej i nigdy się nie zawodzi. Ty...
-
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały? Te dwa triki sprawią, że będą dobre przez wiele miesięcy
Udało wam się wrócić z grzybobrania z pełnymi koszami? Jeśli tak, to gratuluję i życzę samych smaczności. Warto jednak chociaż część grzybów przeznaczyć do suszenia i dziś podpowiemy wam, jak sprawić, by suszone grzyby przetrwały w słojach długie...
-
Moja mama robi sos grzybowy troszkę inaczej. Jest gęsty, smakuje i pachnie przecudownie. Przyda się złoty płyn
Sos grzybowy to idealny dodatek do kopytek, wszelkich klusków, ziemniaków i pieczeni. Jednak ten przepis, który dziś zdradzimy, jest tak pyszny, że najlepiej smakuje jedzony po prostu łyżką z garnka. Moja mama robi go po mistrzowsku, a używa do...
-
Gdzie są grzyby? Mykofile z tych województw nie narzekają na nudę. Ostatnio nieźle tam obrodziło
Jesień w pełni, ale czy to oznacza, że polskie lasy obfitują w grzyby? Jak się okazuje, ciepła aura i brak opadów spowodowała, że w wielu regionach kraju grzybiarze wracają z pustymi koszykami. Są jednak miejsca, które ratują honor tegorocznych...
-
Pierogi z kapustą i grzybami w klasycznej odsłonie. Postaw na idealne ciasto z przepisu babci
Klasyką tradycyjnej, polskiej kuchni są oczywiście pierogi w rozmaitych odsłonach - od słodkich, tych z owocami po te z mięsem czy ruskim farszem. Jesienią jednak najlepiej smakuje wersja z kapustą i grzybami. Tu króluje prostota i obłędna jakość...
-
Gdzie na grzyby? Opolskie miejsca, które szczególnie polubili grzybiarze [PAŹDZIERNIK 2023]
Gdzie na grzyby? W województwie opolskim nie brakuje lasów, w których łatwo o dobre zbiory. Przed pójściem na grzybobranie jednak warto dowiedzieć się, które miejsca są najlepsze w tym regionie. Gdzie się udać, aby być pewnym, że grzybobranie będz...
-
Gdzie na grzyby? Świętokrzyskie zakątki, do których warto zajrzeć na grzybobranie [PAŹDZIERNIK 2023]
Świętokrzyskie to jeden z tych regionów na mapie Polski, gdzie nie trzeba się martwić o brak grzybów w sezonie. Udając się na grzybobranie, praktycznie w większości miejsc możemy być pewni znalezienia pięknych okazów. Dokąd zatem wybrać się na...
-
To danie będzie hitem każdej imprezy. Rozgrzewa i syci, a z tym przepisem przygotujesz wersję idealną
Serwowany na sylwestrach, weselach i innych rodzinnych uroczystościach. Popularny i lubiany strogonow będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Jego przygotowanie nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a smak jest wart wszelkich starań. Kluczem do sukce...