grzyby
-
Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani
Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego...
-
Borowiki wynoszą koszami, a pomijają prawdziwy skarb. Czuć go już na kilometr. Jest lepszy od rydza
Grzyb krówka to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów w polskich lasach, a mimo to często pomijany i ignorowany przez wielu grzybiarzy. To spory błąd, tracimy bowiem przy tym prawdziwy skarb. Czy grzyby krówki są jadalne? Jak go rozpozna...
-
Te śledzie to mistrzostwo smaku. Nie czekam do świąt i robię całą jesień. Ważne są grzyby
Śledzie kojarzą się głównie ze świętami, zwłaszcza z Bożym Narodzeniem, ale kiedy poznasz przepis na śledzie gajowego, nie wytrzymasz i będziesz je robić na okrągło. To idealna zakąska i świetna przystawka na każda okazję, a najważniejszy dodatek...
-
Ile grzybów można nazbierać jednego dnia? Ten grzybiarz udowadnia, że nawet ponad 100 kg. "Marzenie"
Ile grzybów zbiera przeciętny grzybiarz? Kilka, kilkanaście sztuk? Może kilka kilogramów. Jednak są i rekordziści, którzy zbierają o wiele więcej. Na przykład ten miłośnik grzybobrania bez niczyjej pomocy i zaledwie jednego dnia zebrał 113...
-
Grzyb turek, niemka, kołpak. Jest jadalny i smaczny, ale ma jeden minus
Wiele grzybów ma to do siebie, że oprócz nazwy oficjalnej, mają też dużo nazw potocznych. Być może więc nie wszyscy wiedzą, że za określeniem grzyb turek, grzyb niemka, kołpak, bydlarka czy leśna pieczarka kryje się jeden i ten sam grzyb - płachet...
-
Na jakich grzybach można najwięcej zarobić? Oto najdroższe gatunki. Dwa z nich rosną w Polsce
Niektórzy na grzybobranie wybierają się z pasji, inni z chęci zarobku. Na niektórych gatunkach można sporo zarobić. Co ciekawe, dwa spośród tych najcenniejszych i najbardziej pożądanych rosną dość pospolicie w polskich lasach. Jakie grzyby są...
-
Kiedyś był uważany za jadalny. Po latach okazało się, że jest trujący. Lepiej zostaw go w lesie
Krowiak podwinięty, znany też jako olszówka, olchówka i krowia gęba, kiedyś był uznawany za jadalny i ceniony za smak. Okazało się jednak, że jest silnie trujący. Jego spożywanie może nawet doprowadzić do śmierci. Jak wygląda grzyb olszówka?...
-
Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki
Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich...
-
Wracają z lasu z koszami wypełnionymi po brzegi. "Dwie godziny i każdy ma po kilka kilo borowików"
W tym roku lasy obrodziły w grzyby. Miłośnicy grzybobrania często wracają do domu z koszykami, które ledwo są w stanie udźwignąć. "Zebrałam ok. 10 kg. Najwięcej było maślaków, prawdziwków i podgrzybków. Aaa i rydze!" - opowiada nam Magda, która na...
-
Dodaje 4 łyżki i jesienią jem tylko to na śniadanie. Znów muszę iść na grzyby, bo szybko schodzą
Jajecznica z grzybami to proste, a zarazem smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub przekąskę. Połączenie świeżych jajek z aromatycznymi grzybami nadaje potrawie wyjątkowy jesienny smak. Wystarczy dodać składnik, który sprawi, ż...
-
W lesie zebrałam cały kosz, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
Na punkcie grzybobrania oszaleli prawie wszyscy. Moi znajomi wybierają się do lasu każdego poranka, by później móc rozkoszować się najlepszym smakiem zebranych okazów. Jeśli i ty jesteś wielkim fanem grzybów, a nie wiesz, co możesz z nich zrobić,...
-
Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
Rozpoznasz grzyby na zdjęciach?
-
Grzybiarzom zaświecą się oczy. Znalazł 52 borowiki w jednym miejscu. "Wow, szacun"
Tegoroczny sezon grzybowy daje grzybiarzom sporo powodów do radości. Od kilkunastu dni praktycznie w całej Polsce można mówić o wysypie. Ludzie wracają z lasu przede wszystkim z kaniami, maślakami i prawdziwkami. Te ostatnie występują naprawdę...
-
Grzyb wyjęty z filmu grozy. Ma dwie twarze, a nie każdy wie, że jest pyszny
Świat grzybów nie przestanie nas zadziwiać. Akurat sezon na grzyby trwa i dzięki temu możemy natknąć się na wiele niezwykłych gatunków. Jeden z nich jest wyjątkowy. Rośnie w lasach i na trawnikach pośród bloków w mieście. Co w nim wyjątkowego?...
-
Wynoszą z lasu kosze maślaków, a prawdziwy skarb zostaje pod sosnami. Wygląda jak gąbka
Wielu mijają go obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że mają przed sobą prawdziwy rarytas. Choć schowany w leśnym runie przypomina bardziej fantazyjną gąbkę niż grzyba, jest jadalny i niezwykle smaczny. Raz odkryty na zawsze pozostaje w sercu...
-
Zamoczyłam tego grzyba w cieście i wysmażyłam na złoto. Był o niebo lepszy od schabowych
Lasy kryją w sobie smaczne grzyby, które bardzo chętnie zabieramy do domu. Później wymyślamy, co takiego możemy z nich zrobić, a finalnie powstają przepisy, które wyrywają nas z butów. Ta receptura właśnie do takich należy, a po zrobieniu jej już...
-
Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto
Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc...
-
Zrobisz ją w pół godziny, a smakuje jak z restauracji. Robię ją zawsze na chłodne dni
Rozgrzewająca, pełna smaku, a do tego podana z pysznymi grzankami. Tak można opisać to danie, które wielu osobom może przypaść do gustu. Robi się je błyskawicznie, nie trzeba używać trudnodostępnych składników, a efekt końcowy jest powalający. Zró...
-
Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!
Sezon grzybowy w pełni. Jeśli lubisz włóczyć się z koszykiem po lesie w poszukiwaniu ciekawych okazów, to nasz quiz wiedzy jest dla ciebie w sam raz. Rozpoznaj grzyby na zdjęciach i zostań grzybiarzem roku!
-
Grzyb krawiec to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Nie każdy wie, co kryje się pod tą nazwą
Grzyb krawiec to potoczna nazwa jednego z najlepszych grzybów, jakie można znaleźć w lesie - koźlarza czerwonego. Nazywany jest też kraśniakiem, czerwieniakiem, osiniakiem i czerwonogłowcem. Grzybiarze lubią go nie tylko za smak, lecz także dlateg...
-
Mało kto zbiera te grzyby, bo woli po nich skakać. A smakują wybornie. Zapomnisz o zwykłym schabowym
Jesień to niewątpliwie okres, w którym wiele osób wybiera się na grzybobranie. Pośród pięknych prawdziwków, koźlarzy i podgrzybków znaleźć można nietypowy okaz, który wielkością niekiedy przebija nawet piłkę do koszykówki. Widzisz olbrzymią, białą...
-
Nie ma dnia, bym go nie jadła. Tak wykorzystałam borowiki i musiałam robić dokładkę
Grzybobranie w pełni. Zapaleni poszukiwacze leśnych okazów od rana przeszukują lasy, by znaleźć najlepsze i największe grzyby. Gdy wracają do domu zastanawiają się, co z nich zrobić. Dzięki temu przepisowi decyzja będzie bardzo prosta. Ostrzegam, ...
-
Koźlarze jak "grzyby po deszczu", a prawdziwki? Uzbrój się w cierpliwość. Ile czasu rośnie grzyb?
Ile czasu rośnie grzyb? Zważywszy na to, że obecnie trwa prawdziwy wysyp, zapewne niejedna osoba zadaje sobie podobne pytanie. Tymczasem odpowiedź uzależniona jest od dwóch warunków. Jakich?
-
Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący. Różnice tkwią w szczegółach
Sinoblaszek trujący to grzyb, który jest łudzący podobny do czubajki kani. Jednak w przeciwieństwie do niej, spożycie go może skończyć się tragicznie, na co zresztą wskazuje jego nazwa. Choć nie został jeszcze odnotowany w Polsce, warto informować...
-
Niech nie rozkojarzy cię wizja pysznego kotleta z kani. Tak odróżnisz ją od trującego sobowtóra
Jesień to czas grzybobrania. Zanim jednak wyruszycie do lasu, lepiej dobrze sprawdźcie, jak wyglądają jadalne gatunki i jak odróżnić je od trujących sobowtórów. Na co trzeba zwrócić uwagę w przypadku czubajki kani i muchomora sromotnikowego?...
-
Już pojawiły się w lasach. Mało znane, a są smaczniejsze od prawdziwków. Rosną pod tymi drzewami
Obok tego grzyba wiele osób przechodzi obojętnie. Kiedy zobaczysz charakterystyczny kapelusz, warto się nad nim pochylić, bo nie tylko świetnie smakuje, lecz także sprawdza się jako dodatek do wielu potraw.
-
Gdy teściowa spróbowała tych grzybków, była w szoku. Zalewę robię w proporcji 4:1. Zawsze wychodzi
Zalewa do grzybów marynowanych jest kluczowa, aby uzyskać wyśmienity smak i aromat octowej przekąski. Najważniejsze są proporcje, bo w innym wypadku marynata może nie wyjść, a grzybki będą nadawały się do kosza.
-
Już teraz szykuję to na Wigilię. Te dwa przepisy są nie do pobicia
Grzyby to przysmaki, które obecnie cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób postanawia wybrać się do lasu, by wrócić z pełnymi koszami. Oprócz zrobienia z nich pysznych sosów i pierogów można je również włożyć do słoika i zalać marynatą. Dzięk...
-
Niech nazwa cię nie zmyli. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, ale musisz uważać
Sezon grzybowy ruszył z kopyta i ludzie wracają z lasu, dźwigając kosze pełne borowików, koźlarzy i kań. Są jednak grzyby o dość słabej, żeby nie powiedzieć złej, opinii. Nie ma się co dziwić - muchomor kojarzy się raczej źle. Jednak ten, o którym...
-
Wygląda dziwnie i ma śmieszną nazwę. Grzybiarze nawet na niego nie patrzą, a szkoda. Jest przepyszny
Niektóre grzyby są traktowane jak leśne złoto, szukane i pożądane przez każdego grzybiarza, któremu śnią się kosze pełne kani, prawdziwków i podgrzybków. Są też takie, które na grzybobraniu omijamy wzrokiem. Należy do nich siniak, grzyb, który...
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik
Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki,...
-
Pokazała koszyk pełen grzybów. Ludzi zaskoczył jeden. "Pierwszy raz widzę fioletowego"
Borowiki szlachetne, maślaki, kanie, podgrzybki i kurki raczej wszyscy znają. Nie każdy jednak wie, że polskie lasy są pełne również wielu nietypowych gatunków, często o zadziwiających kształtach i kolorach. Do tego grona z pewnością należy lakówk...
-
Nie ma lepszego sosu. Prawdziwki i kurki wypadają słabo, zbieraj te grzyby
Sos grzybowy kocha chyba każdy i nie ma wątpliwości, że nie ma lepszego przyjaciela kopytek, klusek śląskich i najróżniejszych mięs. Najlepszy sos grzybowy nie powstaje wcale z kurek lub prawdziwków. Te grzyby większość omija i to błąd nad błędy.
-
Znalazł ogromnego borowika. "Pracownik o wielu talentach"
Na facebookowym profilu Lasów Państwowych pojawiło się zdjęcie jednego z pracowników, który trafił na okazałych rozmiarów borowika. Z wpisu wynika, że kapelusz grzyba miał aż 22 cm średnicy. "Nie samą pracą żyje człowiek" - skomentowali...
-
Nie wiedziałam, co zrobić z koszem grzybów. Kupiłam ten sprzęt za mniej niż 100 zł i zrobiłam zapasy
Jeśli jesteś wielkim fanem grzybobrań, to z pewnością wiesz, jak przyjemne jest ich zbieranie. Problem pojawia się, gdy trzeba wrócić do domu i pomyśleć, co zrobić z tak dużą ilością pysznych okazów. To urządzenie z pewnością pomoże, a kosztuje...
-
Zebrałam cały koszyk i zrobiłam smarowidło. Włóż je do słoików i ciesz się smakiem nawet zimą
Czas grzybobrania w pełni. Każdy zapalony grzybiarz na pewno był już w lesie, by znaleźć najsmaczniejsze okazy. Jednak po takich zbiorach warto zastanowić się, co przyrządzić z tego, co zebraliśmy. Moją propozycją jest smaczna pasta. Jest idealna ...
-
Zapomnij o kotletach. Babcia podsunęła mi lepszy pomysł na kanie. Teraz zamykam je w słoikach
Jeśli znudziły ci się tradycyjne smażone grzyby i chcesz spróbować czegoś nowego lub podkręcić ich aromat, to ten sposób świetnie się sprawdzi. Marynowane kanie w zalewie pomidorowej w słoikach mogą przestać nawet kilka miesięcy, a smak będzie dal...
-
Grzybiarze omijają i niech plują sobie w brodę. Te grzyby są lepsze od podgrzybków i śmiesznie się nazywają
Są grzyby, które grzybiarze traktują jak trofeum. Są też takie, które na grzybobraniu są uważane za nagrodę pocieszenia. Wielu tak właśnie traktuje maślaka pstrego, a to przecież wielki błąd i pora się o tym przekonać. Jak wygląda maślak pstry,...
-
Nie pomyl kani z tymi grzybami. Jeden może zaprowadzić cię na cmentarz
Ptaszki ćwierkają, że zaczął się wysyp kań, o którym nawet najstarsi grzybiarze nie słyszeli. Zwłaszcza na Mazowszu i Podkarpaciu grzybów jest bez liku i w sieci nie brakuje zdjęć obfitych zbiorów i przepisów na te pyszne grzyby. Niestety, są...