grzyby
-
To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie...
-
Suszysz grzyby w piekarniku? Jeden błąd i zamienią się w grzybową papkę
Schyłek lata to czas, kiedy grzybiarze czyszczą kalosze i szukają koszyków schowanych rok wcześniej. Nie możemy obecnie mówić o wysypie grzybów w całej Polsce, ale w niektórych miejscach można wyjść z lasu z naprawdę bogatymi zbiorami. Co zrobić z...
-
Zrób go teraz i nie czekaj go Wigilii. Tak wykorzystasz świeże grzyby, najlepiej wybrać te 2 odmiany
Grzybobranie w pełni i wiele osób w tym czasie lubi wybrać się do lasu, by zebrać najlepsze okazy. Jednak po powrocie do domu nie mamy zielonego pojęcia, co możemy z nich zrobić. Oczywiście można je wysuszyć lub zamarynować, jednak nie każdy lubi...
-
Grzybowy quiz zagnie cię w 8. pytaniu. 12/12 zgarnie najlepszy grzybiarz
Oto przyjemny quiz wiedzy ogólnej o grzybach. Musisz naprawdę dobrze się orientować, jeśli liczysz na dobry wynik - pytamy o rozmaite kategorie. Nie łudź się, że będzie łatwo, wiele osób odpada na 8. pytaniu. Udowodnij, że jesteś najlepszym...
-
Jak marynować grzyby? Maślaki i opieńki wyjdą mistrzowsko, ale ważna jest zalewa
Jak zrobić pyszne, marynowane grzybki? Bardzo łatwo. Nie ważne, jaki gatunek wybierzesz i włożysz do słoika, z całą pewnością będą cię cieszyć swoim smakiem jako przekąska, składnik sałatek i innych dań oraz jako piękna dekoracja imprezowego stołu...
-
Wrócił do lasów po wieku, a cena zwala z nóg. Ten grzyb daje się w prezencie ślubnym
Świat grzybów jest bardzo interesujący, a w niektórych kręgach mówi się, że grzyby potajemnie rządzą światem. Ile w tym prawdy, trudno powiedzieć, lecz jedno jest pewne - cały świat uwielbia grzyby za ich smak i czasami właściwości lecznicze....
-
Grzybiarze często popełniają ten błąd podczas suszenia. Przez to będą spalone na wiór
Suszenie grzybów tak jak zbieranie wymaga cierpliwości, odpowiedniej techniki i precyzji. Dzięki temu przez cały rok będziemy mogli cieszyć ich smakiem i aromatem. Jak długo suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem? Unikaj popularnego błędu.
-
Nikt nie zbiera, a w marynacie pierwsza klasa. Nie bój się siniaka, ale tylko takiego
Kto kocha grzyby, ten wie, że nie warto zabierać z lasu okazów, których nie jesteśmy pewni, czy są jadalne. Jedna wiele osób myśli, że siniaki są trujące, a to bujda! To jedne z najlepszych grzybów do marynaty i sosu i z najogromniejszą...
-
Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach
Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z...
-
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątk...
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Biegnij do Empiku, a później na grzyby. Ten kosz kosztuje niewiele
- Ciasto drożdżowe nie wyrasta? Oto lista 5 najczęstszych błędów
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to moje popisowe danie. Nie zapominam o zielonym dodatku
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to wymarzony obiad, kiedy tylko pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Na tę chwilę nie możemy mówić o wysypie, ale nie brakuje miejsc w Polsce, skąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Przepis na zupę grzybową je...
-
W Polsce rosną grzyby, które świecą. Idź do lasu o konkretnej godzinie
Grzyby to fascynujące organizmy, których tajemnice i właściwości wciąż odkrywamy. Zapaleni grzybiarze zapewne wiedzą, że w polskich lasach można spotkać grzyby, które... świecą. Jednak ci, którzy nie są pasjonatami grzybobrania, mogli o tym nie...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Zbierasz grzyby? Przez jeden błąd możesz wyjść z lasu z mandatem
Sezon grzybowy już niemal w pełni i możemy wybierać się na bezkrwawe łowy, gdzie tylko chcemy (poza parkami narodowymi i krajobrazowymi). Nie wszystkie grzyby można jednak zbierać. Czasem trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby nie dostać mandatu.
-
Ciotka od lat powtarzała, że to najlepszy sposób na kurki. Dzięki niemu nie są gorzkie
Kurki to bardzo popularny grzyb, który aktualnie jest teraz widoczny w lasach. Wiele osób zrywa się więc o poranku, by móc go zebrać, a później wykorzystać w domowych potrawach. Jednak ma on to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzony...
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały kosz tych grzybów. Połączyłam je z tym i zrobiłam obiad dla rodziny
Sierpień to wyjątkowy czas, kiedy w lasach pojawiają się różnego rodzaju grzyby. Jeśli jesteś ich wielkim smakoszem, to nie możesz ominąć okazji na ich zebranie. To właśnie z nich możesz przygotować smaczne potrawy, które uroczą twoich gości, a...
-
Trujące grzyby podobne do kani. Patrz na szczegóły, a nie wylądujesz w szpitalu
Czubajka kania przez wielu Polaków jest uważana za jeden z najsmaczniejszych grzybów i sama mogę się pod tym podpisać. To wyjątkowe, dość charakterystyczne grzyby, które jednak niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić z trującymi, a nawet śmierteln...
-
Jak rozpoznać, czy grzyb jest robaczywy? Nie musisz go kroić - zdradzi się w inny sposób
Wprawdzie nie możemy obecnie mówić o wysypie grzybów, jednak w niektórych miejscach w Polsce zaczęły się pojawiać i to jedne z tych najsmaczniejszych. Niestety, nie tylko ludzie uwielbiają grzyby - lubią je także robaki. Jak rozpoznać, czy grzyb...
-
Polacy nawet nie wiedzą, co jedzą. Uwielbiane grzyby zawaliły badania. Eksperci biją na alarm
To ważne informacje dla miłośników leśnych skarbów. Badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych wykazały szereg nieprawidłowości w polskich produktach. Lepiej uważać, co się kupuje.
-
Przepis na omlet gajowego. Jest tak pyszny, że będziesz go robić do listopada
Omlet to idealny pomysł na śniadanie, kiedy chcesz zacząć dzień od czegoś pysznego, sycącego i dodającego energii na wiele godzin. To danie, które naprawdę przyjmie niemal wszystko, jednak omlet gajowego jest wyjątkowy. Połączenie jajek z tymi...
-
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Szef kuchni zdradził trik. Będą jędrne nawet 8 miesięcy
To jedne z najbardziej aromatycznych w smaku grzybów. Jeden błąd w ich przechowywaniu może zrujnować całą potrawę z ich dodatkiem. Jak pozbyć się gorzkiego smaku kurek? Wystarczy prosty trik, aby problem zniknął.
-
Ten dziwaczny grzyb rośnie w polskich lasach. Wygląda jakby krwawił, przypomina wątrobę
Polskie lasy pełne są borowików, podgrzybków, kurek i maślaków. Warto mieć jednak oczy szeroko otwarte nie tylko po to, by dostrzec najsmaczniejsze okazy, lecz także po to, by zauważyć również te najdziwniejsze. Wśród nich jest ozorek dębowy, któr...
-
Idealny do kopytek i mięsa. Sos z grzybów będzie aksamitny i aromatyczny dzięki jednej przyprawie
Sezon na grzyby właśnie startuje i kiedy szczęście nam dopisze, ze spaceru po lesie możemy wrócić z koszykiem pełnym różnych okazów. Pojawiają się kurki, borowiki, w tym borowiki ceglastopore, koźlarze oraz kanie. Z leśnych grzybów możesz zrobić...
-
Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz tej zupy. Będziesz do niej wracać. Wszystko dzięki tym grzybom
Jeśli szukasz pysznej propozycji na zdrowy i smaczny obiad, to koniecznie biegnij do sklepu po te grzyby. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, ale zupa z boczniaków nie ma sobie równych. Oto jak ją przygotować.
-
Ludzie omijają, zamiast zbierać. Grzyby gniewusy są już na Mazowszu i koło Kielc
Sezon na grzyby trwa cały rok i nawet zimą możemy znaleźć jadalne okazy. Latem jednak zaczyna pojawiać się mnóstwo gatunków, które uwielbiamy - wymienić można choćby kurki i koźlarze. Okazuje się jednak, że w okolicach Kielc i na Mazowszu trwa...
-
Sos grzybowy jest banalny w wykonaniu. Będzie gęsty i aromatyczny, ale pamiętaj o ważnej przyprawie
Nie ma lepszego dodatku do kopytek, klusków śląskich i wszelkich mięs, a także placków ziemniaczanych. Przepis na sos grzybowy jest bardzo, ale to bardzo łatwy, ale to wcale nie znaczy, że łatwe rzeczy muszą nijak smakować. Ba! Sos w tym wykonaniu...
-
Byłam w szoku, ale pani Monika mówi, że to prawda. W Polsce rosną gigantyczne borowiki
Grzybki, grzybeczki, pokażcie łebeczki! Tak wołałam grzybki, kiedy byłam mała. W świadomości wielu Polaków sezon grzybowy zaczyna się jesienią. Będziecie w szoku, kiedy dowiecie się, że natura płata figle i robi z nami to, co chce. Niech za przykł...
-
Grzyby pojawiają się na Mazowszu. Jak zrobić sos grzybowy? Baza cię zdziwi
Grzybki, grzybeczki, pokażcie łebeczki! Tak jako mała dziewczynka nawoływałam grzyby podczas rodzinnych wypadów do lasu. Lato w pełni, a okazuje się, że grzybów wcale nie trzeba wołać - one rosną i to jedne z tych najsmaczniejszych. Koleżanka spod...
-
Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Kurkowe eldorado. Pokazali pełne kosze. "Jak dziś zacznę robić sos, może go skończę za kilka miesięcy"
Kurki opanowały polskie lasy. Grzybiarze z różnych stron kraju chwalą się zbiorami. Do domu wracają z koszami wypełnionymi po brzegi. Lądują w nich jednak nie tylko pieprzniki jadalne. Jeden z grzybiarzy pochwalił się grzybami czarnymi jak smoła i...
-
Tak oczyścisz kurki szybko i bez problemu. Katarzyna Bosacka: To naprawdę działa
Znasz to? Jesz pyszny sos kurkowy i czujesz, jak resztki piasku chrzęszczą ci w zębach? Niestety wcale nie jest to takie rzadkie. Kurki przez ich budowę dość trudno się czyści. Blaszki układają się w listewki, z których trudno pozbyć się resztek...
-
Jak oczyścić kurki z piachu? Zapomnij o moczeniu w wodzie, jest lepszy sposób
Jak wyczyścić kurki? Te grzyby są pyszne, ale niesforne, jeśli chodzi o czyszczenie. Moczenie w wodzie jest może skuteczne, jednak niestety - woda jest wrogiem grzybowego smaku. Jak zatem poradzić sobie z piachem i igliwiem między blaszkami? Ten...
-
Wygląda jak budyń z wiśniową polewą. To nie deser a grzyb! W lesie zobaczą go tylko szczęściarze
Gdzie występuje kolczakówka piekąca? Niepozorny grzyb może zachwycić wyglądem niejedną osobę. Wszystko przez to, że wygląda jak jeden z najlepszych deserów na świecie. Nie daj się jednak zwieść, ponieważ kolczakówka piekąca jest niejadalna, a na...
-
Biegnij do lasu lub kup je za mniej niż 20 zł. Zrobisz z nich zupę lepszą od pomidorowej
Pomimo że za oknem upał nie daje nam spokoju i tak wybieramy na obiad ciepłe posiłki. Smakosze zup nie odpuszczają ich o tej porze roku, tylko jedzą je miska za miską. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to ten przepis jest dla ciebie idealny. Ta...
-
Teściowa dzwoni, że na Mazowszu kania na kani. Co zrobić z tych grzybów? Najlepsze kotlety pod słońcem
Nie uwierzycie! Na Mazowszu rosną najpyszniejsze grzyby. Teściowe, wracając z urlopu, skorzystali z nawigacji i wybrali "najkrótszą trasę". Jechali lasem, borem, a tam, w okolicach Sochaczewa, a później Pionek i Kozienic, kania na kani. Nie mogę...
-
Nie masło i cebulka. Dodaję do pieczarek te 2 składniki. Według męża to najlepszy dodatek do obiadu
Duszone pieczarki jak najbardziej można jeść solo, ale to też świetny dodatek do obiadu albo na grilla. Większość osób smaży je na maśle. Wychodzą pyszne, to fakt, ale my wiemy, jak zrobić jeszcze lepsze. Wystarczą dwa składniki.
-
Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz
Oto trudny quiz wiedzy o grzybach. Jeśli masz oko do szczegółów, nieprzeciętną wiedzę, a przy tym duże doświadczenie w grzybobraniu, wróżymy ci dobry wynik! Przekonaj się, czy masz czego szukać w lesie i udowodnij, że zasługujesz na tytuł grzybiarza!
-
W lipcu nie zjesz lepszego śniadania. Ten omlet zasługuje na złoty medal wśród dań z jajek
Jak zrobić omlet, żeby był delikatny, puszysty i pełen smaku? Liczy się odpowiednie przygotowanie, wiadomo. Niemniej ważne są także dodatki i w tym przepisie to właśnie dodatki są gwarancją niesamowitego smaku. Nie przegap okazji, bo sezon nie trw...
-
Mnóstwo osób myśli tak o robaczywych grzybach, a to mit. "Niebezpieczna teoria"
Polacy uwielbiają grzyby - i jeść, i zbierać. Jednak istnieje kilka grzybowych mitów przekazywanych od pokoleń. Jeden z tych mitów dziś obalimy. Czy wszystkie grzyby mogą być robaczywe, czy tylko te jadalne? Co się stanie, kiedy zjemy robaczywe...
-
Nawet pół tysiąca za kilogram suszonych grzybów. Na widok tych cen może opaść szczęka
Ceny grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, co roku rozgrzewają internet. Często bowiem trzeba zapłacić naprawdę potężną sumę za kilogram lub pół kilograma ulubionych gatunków. W tym roku nie jest lepiej. Niektórzy handlarze chcą nawet 500 zł...