Eklerki i ptysie - rosną jak na drożdżach, chociaż ich nie mają w składzie

Bez proszku do pieczenia, bez drożdży, a nawet bez spulchniania azotem, za to z największymi możliwymi dziurami. Przed Państwem ciasto parzone vel zagadka. Do tego jest super uniwersalne - możesz z niego zrobić pyszne eklery i ptysie na słodko lub słono.
Zobacz wideo

Składniki:
300 ml wody
100 g masła
200 g mąki
4 jajka

Dodatkowo: Rękaw cukierniczy
Bita śmietana
Gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Wodę i masło umieść w niewielkim garnku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i dosyp mąkę. Mieszaj energicznie aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto i całość zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij garnek z ognia, przełóż ciasto do miski i odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia.Do ostudzonej masy wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników.

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego, tak aby powstał otwór o średnicy 1,5 centymetra. Wyciskaj bezpośrednio na blaszkę około 8 centymetrowe paski ciasta na eklerki oraz niewielkie, okrągłe porcje ciasta na ptysie. Zachowaj dość duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto znacząco urośnie.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i dopiekaj kolejne 15 minut. Ostudzone ptysie i eklerki przekrój na pół i przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż do środka bitej śmietany. Z wierzchu polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.