Lubisz polską kuchnię? To w tym quizie nie powinieneś mieć problemów

1 / 14

Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki.

2 / 14

Podstawowe składniki gołąbków to mięso mielone i biała kapusta.

3 / 14

Klasyczna karpatka zrobiona jest z wykorzystaniem ciasta parzonego.

4 / 14

Gołka to wędzony ser z mleka koziego.

5 / 14

Podstawą moczki jest piernik.

6 / 14

Ciapkapusta to kapuściana surówka przygotowana z czerwonej kapusty i brązowego cukru.

7 / 14

Do ciasta na faworki potrzebne są same białka jaj.

8 / 14

Sztufada powinna kojarzyć się z grillowanym mięsem.

9 / 14

Surowe ziemniaki są podstawowym składnikiem kopytek.

10 / 14

Pampuchy powstają z ciasta drożdżowego.

11 / 14

Do przygotowania kremówek potrzebujesz ciasta francuskiego.

12 / 14

Bratkartofle to po prostu smażone ziemniaki.

13 / 14

Do zrobienia klusek leniwych potrzebujesz twarogu.

14 / 14

Podstawowe składniki kaszanki to kasza jaglana i krew.

Copyright © Agora SA