Prawda czy fałsz? Jeśli lubisz gotować, to pójdzie ci świetnie!

1 / 16

Podstawą zupy pomidorowej zawsze jest koncentrat pomidorowy.

2 / 16

Sos tatarski powstaje na bazie musztardy.

3 / 16

We włoszczyźnie rzadko znajdziemy liście selera.

4 / 16

Karp po żydowsku przygotowywany jest na ostro.

5 / 16

Baleron jest wyrabiany z wędzonego mięsa.

6 / 16

Jednym ze składników sztufady jest słonina.

7 / 16

Karpatka powinna być przyrządzona z dwóch rodzajów ciasta - kruchego i parzonego.

8 / 16

Knedle mogą być nadziewane jedynie śliwkami.

9 / 16

Faworki są smażone w głębokim tłuszczu.

10 / 16

Rolmopsy przygotowuje się ze śledzi.

11 / 16

Jednym ze składników barszczu ukraińskiego są ziemniaki.

12 / 16

Jajka po wiedeńsku to inaczej jajka w koszulkach.

13 / 16

Głowizna wykorzystywana jest do wyrobu salcesonu.

14 / 16

Kotlet rzymski to po prostu kotlet jajeczny.

15 / 16

Legumina jest daniem słodkim.

16 / 16

Golonka może być przygotowywana z tuszy wołowej lub wieprzowej.

Sprawdź swoją kulinarną wiedzę!