Schrup je wszystkie w tym smakowitym quizie o pieczywie

1 / 13

Chleb graham zawdzięcza swoją nazwę twórcy wypieku i mąki wykorzystywanej podczas jego przygotowywania, Sylvestrowi Grahamowi. Skąd pochodził mężczyzna?

2 / 13

Bułka widoczna na obrazie Martina van Meytens z około 1760 roku, który ukazuje bankiet dworski cesarzowej Marii Teresy, to oczywiście:

3 / 13

W kuchni polskiej zazwyczaj jemy je na słodko, choć według oryginalnej żydowskiej receptury powinno być lekko słone. Drożdżowe pieczywo na zdjęciu to oczywiście:

4 / 13

Podczas którego żydowskiego święta zwyczajowo spożywa się macę?

5 / 13

W corocznym konkursie na najlepszą bagietkę, który organizowany jest przez Miasto Paryż, stawka jest wysoka. Zwycięski piekarz w nagrodę dostarcza swoje bagietki do Pałacu Elizejskiego przez następny rok. Rywalizacja zaczęła się w roku:

6 / 13

Jaki wyrób piekarniczy jest charakterystyczny dla Poznania w okolicach listopada, gdy obchodzone jest pewne święto?

7 / 13

Z kolei na Lubelszczyźnie trzeba koniecznie spróbować pewnego placka, którego głównym składnikiem jest:

8 / 13

Szneka z glancem to regionalna nazwa:

9 / 13

Z jakiego kontynentu wywodzą się chlebki naan?

10 / 13

Jakie słodkie bułki kupiła Sylwusiowi na kolację mama w "Dniu świra" w reżyserii Marka Koterskiego?

11 / 13

Na ile dni przed Wielkanocą wypada tłusty czwartek, podczas którego bezkarnie zajadamy się pysznymi wypiekami?

12 / 13

Jednym z symboli Krakowa jest:

13 / 13

Co jest wyjątkowego w brytyjskiej bułeczce teacake?

Są tu jacyś miłośnicy pieczywa?