Nie tylko w Polsce zajadamy się pierogami. Komplet wyłącznie dla wyjadaczy

1 / 11

Są maleńkie i pływają w barszczu czerwonym, najczęściej jemy je podczas Świąt Bożego Narodzenia. Te małe pierożki nazywamy:

2 / 11

Choć wareniki wyglądają podobnie do polskich pierogów, ich nadzienie często odbiega od naszych tradycyjnych wyobrażeń. Danie pochodzi z kuchni:

3 / 11

Pierogi na zdjęciu to manti. Pochodzą z:

4 / 11

Te angielskie pierogi najpierw nadziewa się warzywami i wołowiną, a później zapieka. Ich nazwa to:

5 / 11

Wołowina jest też najbardziej klasycznym nadzieniem innego rodzaju pierogów. Możemy je jeść w rosole lub jako samodzielne danie. Kołduny pochodzą między innymi z:

6 / 11

Pieróg na zdjęciu ma niepodrabialny kształt drobiowej nogi, co sugeruje jego nadzienie. Coxinhas wywodzą się z:

7 / 11

Te pierożki bardzo często pływają w azjatyckich zupach, nadziewane są mięsem lub warzywami. Jak się nazywają?

8 / 11

Ten otwarty pieróg z nadzieniem ryżowym lub ziemniaczanym powinien od razu kojarzyć się z:

9 / 11

Zdjęcie nie powinno pozostawiać wątpliwości: to pieróg z kuchni hiszpańskiej. Jak się nazywa?

10 / 11

Wypełnione zupą i farszem chinkali to znakomite danie kuchni:

11 / 11

Libańczycy zajadają się z kolei smażonymi pierogami z nadzieniem z jagnięciny lub wołowiny. Ich nazwa to:

Wiesz, skąd pochodzą te odmiany pierogów?