Powidła, kiszonki i nie tylko. W tym QUIZIE pytamy o przetwory!

1 / 10

Najważniejszy składnik marynat to...

2 / 10

Suszenie jest jedną z metod konserwacji pożywienia.

3 / 10

Bez tego nie ma mowy o dobrych, kiszonych ogórkach. Jak nazywa się ten składnik?

4 / 10

Wędzenie to forma konserwowania za pomocą:

5 / 10

Czym różnią się konfitury od dżemów?

6 / 10

Czym wyróżniają się powidła na tle innych owocowych przetworów?

7 / 10

Pikle to określenie jedynie na marynowane ogórki.

8 / 10

Z cukinii da się zrobić ketchup.

9 / 10

Jak należy ustawić słoiki w garnku z gotującą się wodą, by jedzenie dobrze się zapasteryzowało?

10 / 10

Popularne w Azji kiszone warzywa to:

Konfitury, kiszone ogórki, marynowane grzybki... Aż ślinka cieknie