Nie rozwiążesz tego quizu, jeśli nigdy nie przygotowywałeś wielkanocnego śniadania

1 / 16

Tradycyjny żur wielkanocny przygotowuje się zwykle z:

2 / 16

Skąd wzięła się nazwa "mazurek"?

3 / 16

Pisanki to jajka:

4 / 16

Pascha to popularny wielkanocny deser z twarogu. Zazwyczaj nie znajdziemy w nim jednak:

5 / 16

Na Śląsku w czasie Wielkanocy podaje się również regionalny deser z białek. Jest to tzw.:

6 / 16

Jajka faszerowane po polsku, to inaczej:

7 / 16

Tradycyjnym wielkanocnym przysmakiem województwa kujawsko-pomorskiego jest:

8 / 16

Kajmak, bez którego nie obędą się świąteczne mazurki, przygotowuje się:

9 / 16

W sosie tatarskim nie znajdziemy zwykle:

10 / 16

Biała kiełbasa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, wchodzi również w skład dania o nazwie:

11 / 16

Pierwszy polski przepis na ćwikłę wbrew pozorom nie pochodzi z książki kulinarnej, a z publikacji:

12 / 16

Jeśli chcemy, aby kolor naszych kraszanek dłużej się utrzymywał, warto do wywaru (np. z cebuli lub buraka) dolać:

13 / 16

Aby tarty chrzan nie tracił koloru, powinniśmy do niego dodać:

14 / 16

A co zrobić, aby ułatwić sobie tarcie chrzanu?

15 / 16

Niektórzy nie wyobrażają sobie wielkanocnego żuru nie tylko bez jajek i białej kiełbasy, ale i bez:

16 / 16

Coś łatwego. Jajko, którego nie może zabraknąć w święconce, symbolizuje: