Zestaw na poniedziałek: bajgle z makrelą, spaghetti z kurczakiem i pomidorami oraz guacamole
Poniedziałek: śniadanie
Na początek polecamy wam bajgle z jogurtową pastą rybną - pyszne i zdrowe. Jeśli nie przepadacie za dodatkiem jogurtu w paście, możecie zastąpić go kremowym serkiem do pieczywa lub majonezem.
Bajgle z makrelą
1 wędzona makrela
1 fenkuł
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chilli
1 mały pęczek mięty
1 sparzona cytryna
100 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
2 bajgle
oliwa
Sposób przygotowania:
Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Fenkuła, cebulę, chilli oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Ścieramy skórkę z cytryny, z połowy wyciskamy też sok, mieszamy z jogurtem i łączymy z makrelą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecięte bajgle podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej, skrapiamy oliwą, na dolnych połówkach kładziemy obfite porcje pasty i przykrywamy górnymi. Lekko dociskamy i podajemy.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
W przypadku tego dania większość składników pewnie będziesz mieć w domu. Jeśli chcesz, możesz jednak urozmaicić jego smak - na przykład dodatkiem ulubionych warzyw, podsmażonej kiełbasy czy grzybów.
Spaghetti z kurczakiem i pomidorami
200 g makaronu spaghetti
1 cebula
podudzie kurczaka (bez kości; ok. 150 g)
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (w sezonie używamy świeżych)
sól
pieprz
garść dowolnych kiełków
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Mięso kurczaka kroimy w kostkę o boku 1 cm, dorzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy 5 minut, aż powstanie gęsty sos pomidorowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy kiełki i mieszamy.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Na kolację polecamy wam guacamole. Możecie serwować je zarówno z tortillami, jak i jako dodatek do pieczywa lub warzyw, pokrojonych w słupki.
Guacamole
2 dojrzałe awokado
1 limonka
1 mała czerwona cebula
1 pomidor (oczyszczony z pestek)
1 papryczka chilli
garść listków kolendry
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Guacamole nie musi mieć jednolitej konsystencji, dlatego nie trzeba go miksować. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub jako dodatek do grillowanego kurczaka. Uwaga: kto nie lubi kolendry, może ją zastąpić lubczykiem lub pietruszką.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na wtorek: miniomlety z kukurydzą i brokułami, kotlety wieprzowe z salsą verde oraz makaron z sosem orzechowym
Te omlety mają nie tylko tę zaletę, że robi się je szybko. Możesz również dodać do nich to, na co masz ochotę, na przykład paprykę i fetę, chorizo albo boczek podsmażony z cebulą lub porem. Dodatkowo można je zabrać na wynos, jeśli nie masz czasu by zjeść śniadanie w domu.
Miniomlety z kukurydzą i brokułami
2 łyżki ziaren słodkiej kukurydzy (świeżej lub z puszki)
1 garść startego żółtego sera
4 różyczki brokułów
4 plastry szynki
4 jajka
sól
pieprz
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy kukurydzę, ser oraz pokrojone brokuły i szynkę. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Smarujemy masłem dołki w formie do muffinów, wypełniamy je masą jajeczną do 3/4 wysokości, pieczemy 10 minut w 180°C. Wyjmujemy omlety z formy i - po ostudzeniu - wkładamy do śniadaniówki. Do drugiej przegródki możemy dorzucić garść świeżych owoców (malin, jagód) albo pomidorki.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Wyglądają na czasochłonne danie, a zrobisz je w mniej niż 30 minut! Doskonałym dodatkiem do tych kotletów będą grillowane warzywa, a jeśli masz więcej czasu - również opiekane ziemniaczki (w wersji dla leniwych: umyj małe ziemniaczki, umieść w misce, polej odrobiną oleju, posyp solą i ulubionymi przyprawami i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni Celsjusza, aż z wierzchu będą chrupiące, a w środku miękkie).
Kotlety wieprzowe z salsą verde
Składniki:
4 grube plastry schabu po 200 g każdy
pieprz młotkowany
Salsa verde:
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
1 pęczek natki pietruszki
15 liści bazylii
15 liści mięty
1 łyżka kaparów
150 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Najlepiej użyć schabu z kością - mięso pieczone z kością ma więcej soczystości i smaku. Mięso płuczemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i kładziemy na grill. Pieczemy po 3-4 min z każdej strony. Robimy salsę verde. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę (można sobie ten sos przygotować wcześniej). Gotowe kotlety wieprzowe smarujemy salsą.
(przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Jeśli nie masz granatu, możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go po prostu podprażonymi płatkami migdałów, pestkami dyni lub czarnym sezamem.
Makaron z sosem orzechowym
Składniki:
400 g makaronu penne
2 łyżki pestek granatu
Sos orzechowy:
200 g orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki soku z granatów
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka chilli w proszku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - powinien być al dente. Miksujemy w blenderze wszystkie składniki sosu, tak aby powstała dość gęsta papka podobna do pesto. Odcedzamy makaron, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron posypujemy pestkami granatu.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na środę: owsianka z wędzonym łososiem, jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym oraz wege klopsiki z pikantnym dipem
Owsiankę jesz tylko na słodko? Można ją również przyrządzić w słonej wersji, na przykład z dodatkiem ryby, warzyw czy grzybów.
Owsianka z wędzonym łososiem
100 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
1/2 łyżeczki soli
pieprz
oliwa
200 g wędzonego na zimno łososia
2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.
(przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Dziś obiad bez mięsa, ale za to bardzo aromatyczny. Jeśli chcesz, zamiast kaszy gryczanej możesz użyć pęczaku. Nie obędziesz się bez mięsnego dania? Dodaj do niego nieco mięsa z kurczaka pokrojonego w małe kawałki i podsmażonego na niewielkiej ilości tłuszczu.
Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
300 g pieczarek
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
400 g świeżych liści szpinaku
2 cebulki dymki
2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
sól
1/3 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
(przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Takie klopsiki idealnie nadadzą się na niepogodę. Dzięki wyrazistym przyprawom rozgrzeją was też w chłodniejszy dzień. Jeśli chcecie, możecie dodać do nich takie przyprawy, jakie lubicie.
Wege klopsiki z pikantnym dipem
Składniki:
2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
1/2 cukinii
100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1 pęczek natki pietruszki
olej do głębokiego smażenia
Dip:
1 papryczka chilli
sok z 1 limonki
200 ml jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę, mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do miseczki, podajemy do klopsików.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na czwartek: pumpernikiel ze świeżym kozim serem na ostro, tacosy z wołowiną i salsą pomidorowo-ogórkową oraz warzywa z cząbrem
Takie śniadanie możesz też zabrać na wynos. Zapakuj tez kilka pomidorków koktajlowych!
Pumpernikiel ze świeżym kozim serem na ostro
200 g świeżego koziego sera
2 łyżki naturalnego koziego jogurtu
1 ząbek czosnku
2 kromki ciemnego chleba typu pumpernikiel
4 rzodkiewki garść rukoli
2 szczypty maku
2 szczypty soli morskiej fleur de sel
Sposób przygotowania:
Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i posiekanym czosnkiem. Kromki chleba grubo smarujemy pastą serową, obkładamy plasterkami rzodkiewki i listkami rukoli. Posypujemy ziarenkami maku oraz solą.
Autor: Hanna Kempa (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Jeśli będziecie zabierać ten obiad np. do pracy, tortille zapakujcie oddzielnie, podobnie jak mięso i salsę, i połączcie przed jedzeniem (inaczej placki wchłoną wilgoć z warzyw i rozmiękną). Jeśli nie macie lub nie jecie chorizo i tequili, spokojnie pomińcie ich dodatek - też będzie smacznie!
Tacosy z wołowiną i salsą pomidorowo-ogórkową
2 ząbki czosnku
2 cebule
200 g chorizo
3 łyżki oliwy
250 g antrykotu
sól
pieprz
100 ml tequili
garść startego żółtego sera (np. Manchego)
2 pomidory
1 ogórek
1 papryczka chilli
2 limonki
1 pęczek kolendry
4 tortille
4 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo podsmażamy 5 minut na oliwie i przekładamy na talerz. Antrykot oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i smażymy na tej samej patelni po 5 minut z każdej strony, odwracając kilka razy. W czasie smażenia wlewamy tequilę, podpalamy, gasimy. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w kostkę, mieszamy z chorizo, czosnkiem i cebulą. Przekładamy na patelnię i jeszcze chwilę smażymy, dodając starty ser i mieszając, aby się rozpuścił i skleił kawałki mięsa. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę, siekamy połówkę chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z 1 limonki. Dodajemy połowę posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdej tortilli nakładamy porcję mięsa i łyżkę salsy, posypujemy resztą kolendry i posiekanego chilli, skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Podajemy z greckim jogurtem.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Pieczone cukinie i bakłażany świetnie smakują z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Możesz upiec więcej - może przydadzą się do jutrzejszego obiadu.
Warzywa z cząbrem
1 kabaczek
1 bakłażan
2 małe cukinie
2 małe patisony
sól
pieprz
2 łyżeczki chilli w proszku
1 ząbek czosnku
1 cebula
6 łyżek oliwy
1 mały pęczek cząbru
kilka łyżek gęstego jogurtu bałkańskiego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Warzywa kroimy w kostkę i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami cząbru i mieszamy. Pieczemy 25 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa podajemy z jogurtem. Idealnym dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na piątek: omlet francuski, domowe paluszki z sosem tzatziki oraz kasza jaglana z warzywami
Dziś naprawdę nie masz czasu na gotowanie? Zrób prosty francuski omlet. Do smaku możesz dodać do niego nieco startego, twardego sera.
Omlet francuski
3 jajka
spora szczypta soli
nieco pieprzu
1 łyżka masła + jeszcze troszeczkę
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), solimy je i pieprzymy. Patelnię (na 3 jajka bierzemy taką o średnicy 20 cm) stawiamy na dużym ogniu. Roztapiamy na niej masło i, poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na gorące, ale jeszcze nie przyrumienione masło wlewamy jajka i smażymy, poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna. Energicznie poruszamy patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę - omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.
(przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki
Paluszki:
oliwa do wysmarowania blachy
40 g mąki pszennej
70 g płatków kukurydzianych
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 duże jajka
450 g filetów z dorsza
bez skóry
Tzatziki:
2 małe ząbki czosnku
1/2 świeżego ogórka
300 g gęstego jogurtu naturalnego
garść posiekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem i smarujemy oliwą. Mąkę wysypujemy na płaski talerzyk. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Wysypujemy na drugi talerzyk, mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. W szerokim talerzu do zupy roztrzepujemy jajka. Filety kroimy w grube paski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach. Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor. Robimy tzatziki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórka z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Podajemy do paluszków rybnych.
Autor: Olga Badowska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Ta prosta sałatka nada się i na kolację, i na drugie śniadanie. Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć do niej kuskusu.
Kasza jaglana z warzywami
100 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę). Do śniadaniówki warto spakować również suszone figi, morele, migdały oraz pestki dyni i słonecznika.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na sobotę: grzanki w jajku z ziołami, bolognese w cieście, ryba z sosem chili na ostro
Takie grzanki to dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Można je robić również na słodko, bez ziół, np. podając z dżemem lub posypując po usmażeniu cukrem wymieszanym z cynamonem.
Grzanki w jajku z ziołami
dowolne zioła
3 jajka
sól
pieprz
4 kromki razowego chleba
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Zioła myjemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy. Jajka rozbełtujemy, dodajemy zioła (część można odłożyć do posypania gotowych grzanek), sól i pieprz. Kromki chleba obtaczamy w jajkach z ziołami i smażymy na patelni na maśle - po 2 minuty z każdej strony. Jeśli zostawiliśmy trochę ziół, posypujemy nimi grzanki przed podaniem.
Autor: Dorota Biały (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Na sobotni obiad polecamy wam danie, które bez problemu zabierzecie choćby na piknik. Pasuje do niego na przykład prosta sałatka z winegretem.
Bolognese w cieście
4 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki oliwy
1/2 kg mielonej wołowiny
2 marchewki
1 por
1 pęczek oregano
10 kropli sosu worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Na kolację proponujemy wam rybę na ostro. W wersji wegetariańskiej zamiast ryby możecie użyć na przykład boczniaków.
Ryba z sosem chilli na słodko
4 filety z soli
sól
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 cebula cukrowa
ew. świeża kolendra do posypania
Marynata:
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka oliwy cytrynowej
2 zmiażdżone ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Rybę rozmrażamy, kroimy na dzwonka i oprószamy solą. Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nią rybę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy cytrynowej. Układamy na niej obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, a na nich rybę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 min w temp. 180°C. Przed podaniem możemy posypać kolendrą.
(przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Zestaw na niedzielę: Słodkie risotto kokosowe, jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów, klopsiki z mozzarellą oraz wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką
Wreszcie niedziela! Dziś możesz spędzić w kuchni kilka chwil? Choć jeden raz w tygodniu zasługujesz na naprawdę królewskie śniadanie. Jeśli to risotto jest dla ciebie za mało słodkie, możesz nieco je dosłodzić. Nie masz wody kokosowej i mleka kokosowego? To nie problem. Zamiast nich użyj po prostu takiej samej ilości zwykłej wody oraz mleka krowiego lub innego roślinnego.
Słodkie risotto kokosowe
500 ml wody kokosowej
400 ml mleka kokosowego
30 g masła
90 g wiórków kokosowych
230 g ryżu do risotta
szczypta soli
1 garść sparzonych rodzynek
120 ml śmietanki kokosowej
Do posypania:
po 1 garści podprażonych migdałów bez skórki; płatków kokosowych i posiekanej czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzewamy 380 ml wody kokosowej i mleko. Pozostawiamy na malutkim ogniu. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, prażymy na nim 1/3 wiórków. Gdy będą złociste, wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Wlewamy pozostałą wodę kokosową. Następnie dodajemy pierwszą chochlę kokosowego płynu i postępujemy jak poprzednio. Dodajemy resztę składników. Posypujemy migdałami, płatkami i czekoladą. Podajemy od razu.
Autor: Olga Badowska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Wreszcie niedziela! Dziś możesz spędzić w kuchni kilka chwil? A może rozgzrewająca zupa krem?
3 duże pietruszki
1 ziemniak
1 gruszka
2 szalotki
3 łyżki oliwy
2 szklanki wody
sól
pieprz
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietanki 36 proc.
1 szklanka mleka 3.2 proc.
kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.
Autor: Monika Jankowska-Kapica (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Klopsiki możesz podawać na przykład z sałatą i bagietką, ziemniakami puree albo ryżem z warzywami. Będzie do nich również pasował sos z suszonymi pomidorami.
Klopsiki z mozzarellą
2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
olej lub oliwa do smażenia
250 g mielonej wołowiny
125 g mozzarelli
mała garść orzechów włoskich
sól
pieprz
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Pieczone rzodkiewki smakują doskonale. Jeśli chcecie, polejcie danie odrobiną octu balsamicznego.
Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką
2 pęczki rzodkiewki
duży pęczek botwinki
180 g kaszy owsianej
Dodatki:
4 łyżki oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
4 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy 20 minut. Cebulę siekamy, solimy. Czosnek siekamy i miażdżymy. Botwinkę myjemy, oddzielamy listki od łodyżek. Listki rwiemy palcami i odkładamy, najmniejsze zostawiamy w całości do dekoracji. Łodyżki i korzenie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek oraz korzenie i łodyżki botwinki, mieszamy, smażymy 5 minut. Dodajemy kaszę owsianą i smażymy 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy parmezan i listki botwinki. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi rzodkiewkami.
Autor: Dominika Wójciak (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")