Składniki:
400 g kefiru
400 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki świeżego soku z buraków
2 ogórki
1 pęczek rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Dodatkowo:
2 ugotowane jajka
Sposób przygotowania:
Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę, a koperek i szczypiorek drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz sok z buraków. Dodaj posiekane warzywa i zioła i dopraw całość solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj z połówkami jajek.
Składniki:
3 łyżki masła
1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki
1 duży ziemniak; obrany i pokrojony w kostkę
3.5 szklanki bulionu drobiowego
1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkuł;
oczyszczone i posiekane
garść posiekanej natki fenkułu
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony biały pieprz
500 ml maślanki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22 proc.
100 g wędzonego łososia w plasterkach (można zastąpić wędzonym pstrągiem)
Sposób przygotowania:
W garnku roztop masło, nie rumieniąc go. Włóż pory, posól i duś na małym ogniu, aż zmiękną - 10-15 minut. Dodaj ziemniaki, wlej bulion, zagotowuj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodaj fenkuły wraz z natką, gotuj jeszcze 5-7 minut. Miksuj zupę w blenderze, przypraw solą i białym pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i maślanką*.
Włóż do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dodaj do każdej porcji zupy kawałki wędzonej ryby: łososia lub pstrąga.
*Uwaga: Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dodać odrobinę bulionu.
Przepis autorstwa Olgi Badowskiej
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Składniki:
1 buteleczka kefiru
1 opakowanie pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
ocet balsamiczny do smaku
świeżo mielony pieprz
sól morska
bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kefir, oliwę i pomidory z puszki zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku octem, sola i pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią.
Składniki:
4 duże pomidory
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
ogórek
pół cebuli
3 ząbki czosnku
2 kromki białego pieczywa
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepis autorstwa Martyny Szydłowskiej
Przepis pochodzi z Ugotuj.to