Wytrawne zupy na zimno. Mamy kilka prostych przepisów

Kiedy za oknem robi się cieplej, nie mamy ochoty na rozgrzewające potrawy. Sprawdź nasze proste przepisy na zupy na zimno, które zrobisz z prostych składników. Idealnie sprawdzą się zarówno na obiad jak i na... śniadanie.
chłodnik litewski chłodnik litewski fot. shutterstock

Chłodnik litewski

Składniki:

400 g kefiru
400 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki świeżego soku z buraków
2 ogórki
1 pęczek rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
 
Dodatkowo:
2 ugotowane jajka

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę, a koperek i szczypiorek drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz sok z buraków. Dodaj posiekane warzywa i zioła i dopraw całość solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj z połówkami jajek.

Vichyssoise Vichyssoise Fot. Shutterstock

Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu

Składniki:

3 łyżki masła
1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki
1 duży ziemniak; obrany i pokrojony w kostkę
3.5 szklanki bulionu drobiowego
1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkuł;
oczyszczone i posiekane
garść posiekanej natki fenkułu
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony biały pieprz
500 ml maślanki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22 proc.
100 g wędzonego łososia w plasterkach (można zastąpić wędzonym pstrągiem)

Sposób przygotowania:

W garnku roztop masło, nie rumieniąc go. Włóż pory, posól i duś na małym ogniu, aż zmiękną - 10-15 minut. Dodaj ziemniaki, wlej bulion, zagotowuj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodaj fenkuły wraz z natką, gotuj jeszcze 5-7 minut. Miksuj zupę w blenderze, przypraw solą i białym pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i maślanką*.

Włóż do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dodaj do każdej porcji zupy kawałki wędzonej ryby: łososia lub pstrąga.

*Uwaga: Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dodać odrobinę bulionu.

Przepis autorstwa Olgi Badowskiej
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia

Chłodnik pomidorowy Chłodnik pomidorowy Fot. Shutterstock

Ekspresowy chłodnik pomidorowy

Składniki:

1 buteleczka kefiru

1 opakowanie pomidorów z puszki

1 łyżka oliwy z oliwek

ocet balsamiczny do smaku

świeżo mielony pieprz

sól morska

bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kefir, oliwę i pomidory z puszki zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku octem, sola i pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią.

Letnie gazpacho podaj z grzankami czosnkowymi Letnie gazpacho podaj z grzankami czosnkowymi shutterstock.com

Gazpacho

Składniki:

4 duże pomidory
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
ogórek
pół cebuli
3 ząbki czosnku
2 kromki białego pieczywa
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przepis autorstwa Martyny Szydłowskiej

Przepis pochodzi z Ugotuj.to