Wegański ramen zero waste według szefa kuchni ORZO. Genialne danie z naszego wspólnego menu

Lubicie ramen? A próbowaliście go kiedyś w wersji wegańskiej? Mamy dla was przepis prosto od Łukasza Zawadzkiego, który jest szefem kuchni w restauracji ORZO. Aktualnie możecie skosztować tam pysznych potraw z wegańskiego menu przygotowanego we współpracy z Gazeta.pl, w tym również genialnego ramenu. A to wszystko według zasad zero waste!

Beanit ramen - przepis według szefa kuchni restauracji ORZO

Składniki na wywar (proporcje według uznania):

  • bulion warzywny,
  • jasne miso,
  • olej sezamowy,
  • płatki drożdżowe,
  • pieprz seczuański,
  • białe wino,
  • sos sojowy,
  • hummus,
  • chili biber,
  • imbir,
  • wodorosty konbu.

Wykończenie:

  • beanit (smażymy z dodatkiem chili, czosnku, oliwy i sosu sojowego),
  • makaron ramen,
  • grzyby shitake,
  • szczypiorek cięty,
  • sezam prażony,
  • kapusta kimchi,
  • pak choi grillowany,
  • nori.

Łukasz Zawadzki radzi, aby bulion przygotować samemu. Będą nam do tego potrzebne warzywa takie jak: marchew, seler, pietruszka. Radzi, aby nie wyrzucać obierków i wykorzystać je w bulionie (po opłukaniu), ponieważ mają wiele wartości odżywczych. Do bulionu dodajemy świeży imbir, główkę czosnku, konbu, pieczarkę i grzyby shitake. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.

Jakie są kolejne kroki w przygotowywaniu wegańskiego ramenu? Dowiecie się z naszego wideo:

Zobacz wideo Beanit ramen