Zoni z dwoma prestiżowymi międzynarodowymi wyróżnieniami dla restauracji z najlepszą selekcją win

Restauracja Zoni zbiera kolejne międzynarodowe laury. Wine Spectator, jeden z najważniejszych na świecie magazynów winiarskich, przyznał Zoni tytuł Award of Excellence 2020 i umieścił na liście restauracji z najlepszą selekcją win. Nagrodę przyznano wyselekcjonowanej karcie oraz odpowiedzialnemu za jej skomponowanie head sommelierowi Tarasowi Liakhnovskyi'emu. Selekcję win wyróżnił także przewodnik Star Wine List, rekomendujący najlepsze winne restauracje i wine bary na świecie.

Selekcja win Restauracji Zoni zyskała tytuł Award of Excellence 2020 jako jedna z 3800 biorących udział w konkursie restauracji z prawie 80 krajów świata. Eksperci magazynu Wine Spectator, światowego autorytetu w dziedzinie wina, wnikliwie oceniają całą selekcję. Zoni wyróżnili jako „restaurację, która wykazała się ogromną pasją do wina oraz przeznaczyła środki na stworzenie wyjątkowych programów winiarskich”. Docenili różnorodność karty, ofertę win na kieliszki, przekrój roczników oraz formatów butelek. Ich ekspertyza dotyczy całej historii selekcji – poczynając od winnicy, z której butelki pochodzą, a kończąc na stole restauracyjnym i dopasowaniu propozycji sommelierskich do menu. Wyróżnione restauracje cechuje idealnie skomponowany asortyment win – butelki są najwyższej jakości, pochodzą od wysokiej klasy producentów.

Karta win Zoni to efekt niezwykle precyzyjnych wyborów oraz miesięcy konsultacji z najlepszymi winnicami i dystrybutorami ze świata. Head sommelier Zoni – Taras Liakhnovskyi – prowadzi selekcję od początków istnienia restauracji. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uhonorowanym dyplomem Sommeliera Profesjonalnego. Wino od początku stanowiło jeden z najważniejszych filarów restauracji. A nagroda Wine Spectator to nie pierwsze międzynarodowe wyróżnienie dla Zoni. W tym roku selekcję win wyróżnił także przewodnik Star Wine List, rekomendujący najlepsze winne restauracje i wine bary na świecie. Ambasadorzy Star Wine List rok rocznie odwiedzają tysiące miejsc – od małych naturalnych winiarni po eleganckie restauracje – i rekomendują najlepsze z nich, kierując się wyśrubowanymi kryteriami. Oceniają spójność karty win z całościową ofertą lokalu, a także poziom kompleksowych usług związanych z winem – poczynając od selekcji i sposobu przechowywania, a na serwowaniu kończąc. Na ogólną ocenę restauracji wpływa także wiedza zespołu o winach i obsługa gości pod kątem win.

W przypadku Zoni zainteresowanie jurorów światowych konkursów dotyczy zresztą nie tylko wina. W 2019 roku została okrzyknięta jedną z siedmiu najpiękniejszych restauracji na świecie wg. jury międzynarodowego konkursu World Interior News Awards. Lokal zdobył też nagrodę w europejskiej edycji międzynarodowego konkursu International Property Awards w kategorii leisure interior. Wnętrze restauracji – nawiązujące do gorzelniczej historii zabytkowej fabryki wódek, w której się mieści – zaprojektowane zostało przez Mirosława Nizio, współwłaściciela Zoni i szefa pracowni architektonicznej Nizio Design International.

Uwagę organizatorów konkursów architektonicznych przykuwa m.in. zaprojektowana specjalnie dla Zoni szklana szafa na kilkaset butelek wina. Ulokowana przy wejściu na salę restauracyjną onieśmiela swym rozmiarem i precyzją wykonania, a przy tym zachwyca liczbą prezentowanych i skrupulatnie wyselekcjonowanych butelek. Karta win Zoni przyciąga koneserów wyjątkowymi gatunkami z całego świata – od butelek z Polski, Słowenii przez Węgry, Włochy i Hiszpanię, po Nową Zelandię, Stany Zjednoczone i Amerykę Południową. Bogata karta doskonale dopełnia finezyjne menu skomponowane przez szefa kuchni Michała Gniadka.

Copyright © Agora SA