Smaczne przekąski na jesienne wieczory - domowy street food z Vegetą Natur

Jesienno-zimowa aura nie zawsze zachęca do spacerów, za to stwarza idealną okazję do pozostania we własnej kuchni i oddawania się kulinarnym eksperymentom. A co, jeśli tęsknisz za lokalnymi specjałami sprzedawanymi wprost z przyulicznych budek? Nic prostszego! Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie - niezwykły smak domowego street foodu zyskasz dzięki przyprawom z linii Vegeta Natur.

Czas spędzony w domu może być bardzo kreatywny i smaczny. Długie wieczory warto wykorzystać na przygotowanie swoich ulubionych dań, a nawet odtworzenie smaków potraw, jadanych w restauracjach lub kupowanych w ulicznych budkach i food truckach. Domowe street foodowe przekąski mogą być nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też dużo zdrowsze. Warzywne frytki, gyros, a może nadziewane chlebki pita? Opcji jest wiele i każda z nich z pewnością zaspokoi apetyt i oczaruje niejedno, stęsknione letnim klimatem, serce i podniebienie. Takie przysmaki sprawdzą się też doskonale, np. podczas wieczornych seansów we własnym domowym kinie.

Podkreśl smak potraw z Vegetą Natur

Do przygotowania zachwycających w smaku dań nie są wymagane najwyższe kulinarne umiejętności ani podążanie za wskazówkami skomplikowanych przepisów. Ich sekret jest znacznie prostszy. Kluczem do stworzenia doskonałej potrawy są odpowiednie dodatki. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak wszystkich składników. Podczas domowego gotowania i przyrządzania zdrowszych wersji street foodowych przekąsek, idealne sprawdzą się wysokiej jakości przyprawy inspirowane naturą Vegeta Natur. To innowacyjne produkty – m.in. przyprawa w płynie, kostki bulionowe, a także szeroka gama mieszanek przypraw, które podkreślą charakter każdego dania. Produkty z linii Vegeta Natur nie zawierają wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów.

Zainspiruj się pomysłami od Vegety Natur!

Pita z awokado i piersią z kurczaka

Pita z awokado i piersią z kurczaka
Pita z awokado i piersią z kurczaka fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżeczki Vegety Natur do indyka i dań z drobiu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurty typu greckiego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • bułka pita

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić Vegetą Natur i pieprzem, smażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić. Awokado pokroić w kostkę, zblendować, doprawić przyprawami, dodać sok z cytryny, czosnek, jogurt, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Bułkę pita włożyć na krótko do piekarnika. Ciepłą bułkę wypełnić kurczakiem i sosem z awokado.

Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym

Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym
Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • Vegeta Natur do frytek i chipsów
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • pieprz
  • dodatkowo: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w słupki i umieścić w oddzielnych naczyniach. Skropić obficie oliwą z oliwek. Bataty posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw i dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać Vegetę Natur do frytek i chipsów, wymieszać. Warzywa ułożyć równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st., do miękkości. W międzyczasie przygotować sos – do miseczki dodać jogurt naturalny, łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem i pieprz. Wymieszać, posypać szczypiorkiem. Frytki serwować z dodatkiem natki pietruszki albo kolendry, świeżych warzyw oraz dipów, czosnkowego lub guacamole.

Gyros w aromatycznych przyprawach

Gyros w aromatycznych przyprawach
Gyros w aromatycznych przyprawach fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do gyrosa
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • Ogórek zielony
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do sałatek i dipów
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty
  • zielone Pesto Genovese Podravka
  • 4 tortille

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, skropić oliwą z oliwek, dodać Vegetę Natur do gyrosa i dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej patelni do złotego koloru. Następnie przygotować sos – połączyć jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, 1/4 startego ogórka oraz Vegetę Natur do sałatek i dipów. Pomidora i resztę ogórka pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w cienkie paski. Środek tortilli posmarować pesto, kolejno ułożyć sałatę, pokrojone warzywa i kurczaka. Dół placka zawinąć do góry, boki złożyć ciasno do środka. Podawać z sosem jogurtowym.