Dzień Zrównoważonej Gastronomii z Heurą

18 czerwca obchodzimy Dzień Zrównoważonej Gastronomii, którego celem jest zwrócenie uwagi na wyzwania żywieniowe, jakie stawia przed nami świat, które dotyczą jakości żywności, miejsca jej pochodzenia i sposobu wytwarzania. Dzień Zrównoważonej Gastronomii ma za zadanie podkreślić potrzebę promowania tych producentów żywności, dla których skład, jakość i miejsce pochodzenia produktów ma znaczenie i których celem jest dostarczanie wysokojakościowej żywności z poszanowaniem środowiska. Jednym z takich producentów jest Heura, producent mięsa roślinnego.

Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na to co jedzą, ale też skąd pochodzą poszczególne produkty i w jaki sposób są wytwarzane, czy powstają z poszanowaniem pracy ludzi i troską o środowisko. Stąd producenci żywności, dla których te wartości są również istotne, w bardzo transparenty sposób komunikują o sposobie wytwarzania produktów, dostawcach i surowcach, podkreślając jednocześnie ich miejsce pochodzenia i odnosząc się do jakości. Jedną z takich firm jest Heura, hiszpański producent mięsa roślinnego.

Celem start-upu Heura jest zmiana sposobu żywienia, który będzie oparty na białku roślinnym, a poprzez to całkowita rezygnacja lub minimalizowanie konsumpcji mięsa. Dzięki temu zyska cała planeta, człowiek, zwierzęta, ale również środowisko. Jak podaje Heura: wyprodukowanie burgera wołowego wymaga średnio 1,694 litrów wody, zaś burgera roślinnego Heura tylko 0,71 litra wody!

Hiszpański start-up zwraca uwagę na wszystkie etapy produkcji, a także dba o to, żeby dostarczyć konsumentom smaczną, zdrową i wysokiej jakości żywność.

Dzień Zrównoważonej Gastronomii podkreśla ogromną rolę, jaką może odegrać gastronomia w ochronie zdrowia ludzi, ale także ochronie planety poprzez zapewnienie wysokowartościowej żywności opartej na zrównoważonej produkcji. A aby kuchnia mogłaby być nazywana zrównoważoną należy wziąć pod uwagę to, skąd pochodzą składniki, jak powstaje żywność i w jaki sposób trafia do naszych sklepów, a ostatecznie na nasze talerze.

Produkty Heura dostępne są w sklepach: Frisco, Auchan, Auchan Direct, Aldi, Organic Farma Zdrowia oraz w wybranych sklepach na terenie całego kraju.