Świąteczne wypieki z E.Wedel. Pyszny przepis na czekoladową babkę wielkanocną I Haps.pl
Świąteczne wypieki z E.Wedel. Pyszny przepis na czekoladową babkę wielkanocną
REKLAMA
Materiał promocyjny
Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem. Co ciekawe, przepis inspirowany jest blisko 100-letnią publikacją z książki E.K. "Wedlowska czekolada: 33 przepisy".
fot. materiały reklamowe
REKLAMA
REKLAMA
Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową
REKLAMA
SKŁADNIKI:
250 g miękkiego masła
275 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
3 jajka
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
180 ml mleka
Produkty E.Wedel:
4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
50 g Czekolady Białej
50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
Lukier:
300 g cukru pudru
4 łyżki wrzącej wody
Produkty E.Wedel:
40 g Kakao Ciemnego z Ghany
PRZYGOTWANIE:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Warto wiedzieć!
Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.