Kurczak w kukurydzianej panierce, czyli przepis na turbo chrupiącą przekąskę I Haps.pl
Kurczak w kukurydzianej panierce, czyli przepis na turbo chrupiącą przekąskę
REKLAMA
Haps
Smażone kąski z kurczaka to przekąska znana i lubiana. Jeśli zamiast w bułce tartej, obtoczycie je w kukurydzianej panierce, nadacie im bajecznie nowy poziom chrupkości. Miękkie w środku, cudownie chrupiące na zewnątrz. Czy może być coś lepszego? Do dzieła!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kurczak w kukurydzianej panierce - składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
200 ml maślanki
80 g mąki pszennej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
250 g płatków kukurydzianych
1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
Kurczak w kukurydzianej panierce - przygotowanie:
Kurczaka pokrój na ok. 2,5 cm kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Płatki pokrusz lub przez chwilę miksuj w malakserze albo rozdrabniaczu.
W misce wymieszaj maślankę, mąkę, jajko i przyprawy. Kawałki kurczaka włóż do masy i wymieszaj.
W tym czasie olej nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Namoczonego kurczaka wyjmuj z masy i obtaczaj w płatkach kukurydzianych, a następnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż do momentu, aż będą pięknie złotobrązowe. Odcedzaj na ręczniku papierowym. Jedz, póki gorące i chrupiące.