Kurczak w kukurydzianej panierce, czyli przepis na turbo chrupiącą przekąskę

Smażone kąski z kurczaka to przekąska znana i lubiana. Jeśli zamiast w bułce tartej, obtoczycie je w kukurydzianej panierce, nadacie im bajecznie nowy poziom chrupkości. Miękkie w środku, cudownie chrupiące na zewnątrz. Czy może być coś lepszego? Do dzieła!
Zobacz wideo

Kurczak w kukurydzianej panierce - składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia

Kurczak w kukurydzianej panierce - przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój na ok. 2,5 cm kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  2. Płatki pokrusz lub przez chwilę miksuj w malakserze albo rozdrabniaczu.
  3. W misce wymieszaj maślankę, mąkę, jajko i przyprawy. Kawałki kurczaka włóż do masy i wymieszaj.
  4. W tym czasie olej nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  5. Namoczonego kurczaka wyjmuj z masy i obtaczaj w płatkach kukurydzianych, a następnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż do momentu, aż będą pięknie złotobrązowe. Odcedzaj na ręczniku papierowym. Jedz, póki gorące i chrupiące.