Beza z wiśniami
Beza z wiśniami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Białka - z 10 jajekCukier - 60 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 500 mlCukier puder - 5 dagCukier waniliowy - 1/2 opakowaniaKonfitura wiśniowa - słoiczekSok cytrynowy - z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
2 / 4
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj w nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne "dzioby". Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły.
3 / 4
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
4 / 4
Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory