Beza z wiśniami

Maciej Nowicki, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:35
(brak ocen)
OCEŃ
Beza z wiśniami
Beza z wiśniami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. 

2 / 4

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj w nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne "dzioby". Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły. 

3 / 4

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 

4 / 4

Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.