Bezy szwajcarskie

Małgorzata Dacko-Tomańska/Magazyn Kuchnia 30.06.2020 16:30
(brak ocen)
OCEŃ
Bezy szwajcarskie
Bezy szwajcarskie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Białka wbijamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno nie może dotykać wody). Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach miksera przez 10-15 minut, aż piana będzie całkowicie zimna, puszysta i bardzo gęsta.

2 / 3

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150oC. Wykładamy kopczyki masy bezowej na blachy w odległości ok. 3 cm od siebie. Gotowe blachy wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC. Kiedy bezy wytworzą skorupkę (po ok. 30 min), zmniejszamy temperaturę do 60oC i trzymamy je w piekarniku tak długo, aż będą całkowicie suche (ok. 2-2,5 godziny).

3 / 3

Bezy powinny same się odklejać od papieru do pieczenia. Dla pewności możemy je zostawić w wyłączonym piekarniku przez całą noc. Jeśli w którymkolwiek momencie pieczenia bezy zaczną brązowieć, powinniśmy zmniejszyć temperaturę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps