Biszkopt nadziewany owocami

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 13:52
(brak ocen)
OCEŃ
Biszkopt nadziewany owocami
Biszkopt nadziewany owocami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa zbieleje i cały cukier będzie roztarty, dodajemy mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Boki i dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C.

2 / 4

Śmietankę ubijamy z 50 g cukru pudru. Pozostały cukier puder ucieramy z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier. Maliny obieramy z szypułek i odkładamy garść do przybrania. 

3 / 4

Upieczone i ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier. Długim ostrym nożem wycinamy środek ciasta, tak aby pozostał okrąg o średnicy 4 cm. Środek delikatnie wyjmujemy, podważając od spodu nożem, i kroimy na trzy mniej więcje dwucentymetrowe warstwy. Jedną z nich wsuwamy z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. 

4 / 4

Następnie wypełniamy środek ciasta bitą śmietaną i owocami. Na wierzch nakładamy drugie kółko z ciasta. Całość lukrujemy i przybieramy odłożonymi malinami. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę. (Obsuszony ostatni krążek biszkoptu możemy zużyć do innych deserów. Np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik puddingu. Zalewamy pokruszony biszkopt dwiema szklankami gorącego mleka, dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy na pół godziny. Miksujemy i łączymy z trzema jajami ubitymi z łyżka miodu. Przelewamy do natłuszczonych foremek i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Świetne z konfiturami.)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.