Bożonarodzeniowe ciasto niani

Tessa Capponi-Borawska/ Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:20
(brak ocen)
OCEŃ
Bożonarodzeniowe ciasto niani
Bożonarodzeniowe ciasto niani
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesiewamy mąkę z przyprawami, dodajemy kandyzowaną skórkę i suszone owoce, mieszamy. W innej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka (pomału, ciągle ubijając). Wsypujemy mąkę wraz z bakaliami, delikatnie mieszając. Ostrożnie łączymy z pianą ubitą z białek. Wlewamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2,5 godziny. Studzimy, wyjmujemy z formy. Długą wykałaczką robimy dziurki w cieście i nasączamy 2 łyżkami brandy lub rumu. Następnego dnia polewamy resztą alkoholu. Ciasto można trzymać przez kilka dni w szczelnym pudełku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.