Bożonarodzeniowe ciasto niani
Bożonarodzeniowe ciasto niani
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna - 20 dagCynamon - 1 łyżeczka mielonegoImbir - 1 łyżeczka mielonegoGałka muszkatołowa - 1 łyżeczka świeżo startejGoździki - 1 łyżeczka mielonychSkórka pomarańczowa - 15 dag (wymieszać ze skórką cytrynową)Rodzynki sułtańskie - 25 dagPorzeczki czarne - 25 dag suszonychRodzynki - 25 dagMigdały - 6 dag (mają być obrane i pokruszone)Masło - 20 dag (ma być miękkie)Cukier - 20 dagJajka - 4Brandy - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiewamy mąkę z przyprawami, dodajemy kandyzowaną skórkę i suszone owoce, mieszamy. W innej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka (pomału, ciągle ubijając). Wsypujemy mąkę wraz z bakaliami, delikatnie mieszając. Ostrożnie łączymy z pianą ubitą z białek. Wlewamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2,5 godziny. Studzimy, wyjmujemy z formy. Długą wykałaczką robimy dziurki w cieście i nasączamy 2 łyżkami brandy lub rumu. Następnego dnia polewamy resztą alkoholu. Ciasto można trzymać przez kilka dni w szczelnym pudełku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory