Cassata siciliana (ciasto serowo-marcepanowe)

Magazyn Kuchnia 27.01.2021 15:55
(brak ocen)
OCEŃ
Cassata siciliana (ciasto serowo-marcepanowe)
Cassata siciliana (ciasto serowo-marcepanowe)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

  • Biszkopty - 2 wcześniej upieczone (lub kupione) cienkie spody biszkoptowe
    Marsala - Lub likier maraschino do nasączenia biszkoptu
  • Masa:
    Ricotta - 45 dag
    Cukier - 6 łyżek
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Marsala - 2 łyżki (lub likieru pomarańczowego)
    Czekolada gorzka - 5 dag pokrojonej
    Owoce - 15 dag drobno pokrojonych kandyzowanych owoców
  • Wierzch:
    Marcepan - 20 dag masy marcepanowej zabarwionej na zielono barwnikiem spożywczym lub lukier utarty z 10 dag cukru pudru i 2-3 łyżek wody zabarwionej na zielono barwnikiem spożywczym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Przygotuj masę: ricottę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą i owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw na 4-5 godzin do lodówki (najlepiej na noc).

2 / 2

Cassatę wyjmij z tortownicy, polukruj lub przykryj płaszczykiem z rozwałkowanego marcepana zagniecionego z barwnikiem. Udekoruj według uznania. Cassatę możesz też oblać czekoladą i udekorować fiołkami kandyzowanymi - w tej wersji wygląda bardzo elegancko.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA