Składniki (8porcji)
-
Biszkopty - 2 wcześniej upieczone (lub kupione) cienkie spody biszkoptoweMarsala - Lub likier maraschino do nasączenia biszkoptu
-
Masa:
Ricotta - 45 dagCukier - 6 łyżekCukier waniliowy - 1 łyżeczkaMarsala - 2 łyżki (lub likieru pomarańczowego)Czekolada gorzka - 5 dag pokrojonejOwoce - 15 dag drobno pokrojonych kandyzowanych owoców
-
Wierzch:
Marcepan - 20 dag masy marcepanowej zabarwionej na zielono barwnikiem spożywczym lub lukier utarty z 10 dag cukru pudru i 2-3 łyżek wody zabarwionej na zielono barwnikiem spożywczym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przygotuj masę: ricottę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą i owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw na 4-5 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
2 / 2
Cassatę wyjmij z tortownicy, polukruj lub przykryj płaszczykiem z rozwałkowanego marcepana zagniecionego z barwnikiem. Udekoruj według uznania. Cassatę możesz też oblać czekoladą i udekorować fiołkami kandyzowanymi - w tej wersji wygląda bardzo elegancko.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory