Cassis - syrop z czarnych porzeczek na winie

Cassis - syrop z czarnych porzeczek na winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Porzeczki czarne - 1,5 kgWino czerwone - 2 l wytrawnegoCukier - tyle, ile otrzymamy soku (proporcja 1:1)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Porzeczki myjemy, osączamy i obieramy z szypułek, po czym wrzucamy do misy i rozgniatamy. Dodajemy czerwone wino, przykrywamy i zostawiamy na 48 godz.
2 / 2
Po tym czasie odcedzamy owoce (możemy je zjeść), a do wina z sokiem dodajemy cukier. Stawiamy na ogniu i mieszamy drewnianą łyżką, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy 5 min na małym ogniu. Gdy syrop ostygnie, rozlewamy go do butelek, jeszcze raz filtrując przez gęste sitko.
Ten syrop można przechowywać nawet kilka lat. Jest pyszny do lodów, deserów, jako sok do wody lub białego wina.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory