Choinka z ciasta francuskiego
Są takie domy, w których jest kilka choinek, bo każdy ma swoją koncepcję na dekoracje. Podczas gdy inni martwią się o drzewko, my martwimy się o jedzenie. Akceptujemy różne świąteczne ozdoby, ale choinkę pieczmy już sami. Nasze drzewko lubi się sobą dzielić. Dla każdego po gałązce.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ciasto francuskie - 2 opakowaniaMasa makowa - 1 mała puszkaŻurawina suszona - garśćJajka - 1 sztuka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Duży prostokąt z ciasta francuskiego pokryj cienką warstwą masy makowej.
2 / 5
Na wierzchu rozsyp suszoną żurawinę i przykryj całość drugim płatem ciasta francuskiego.
3 / 5
Z uzyskanego prostokąta wytnij kształt choinki. Po obu stronach choinki wykonaj co centymetr poprzeczne nacięcia, uważając aby nie przeciąć środka.
4 / 5
Powstałe w ten sposób paski ciasta imitujące gałązki poskręcaj wokół własnej osi.
5 / 5
Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory